StoryEditor

Prvý pilier v dôchodkoch: zmeny sú nevyhnutné

26.02.2006, 23:00

Hoci väčšina krajín strednej a východnej Európy pristúpila k dôchodkovej reforme a funguje u nich viacpilierový systém, nestačí to. Dominantným systémom, ktorý je jediným zdrojom príjmu pre prevažnú väčšinu súčasných aj nových dôchodcov, totiž zostal priebežný systém - teda prvý pilier. Preto európske krajiny pristupujú k jeho zmenám. Nevyhne sa tomu ani Slovensko. Zhodli sa na tom odborníci z ôsmich krajín, ktorí v Bratislave hodnotili a porovnávali svoje skúsenosti.

Problémom je stabilita
Česká republika, ktorá ako jediná zatiaľ neprešla na kombinovaný systém v oblasti dôchodkov, sa musí vyrovnať napríklad s otázkou početných náhradných dôb (napr. vojenská služba, materská dovolenka, podpora v nezamestnanosti). "Aj tak sme presvedčení, že tento systém je funkčný, stabilný a nezaťažuje verejné financie," vyhlásil český minister práce Zdeněk Škromach. Maďarsko a Poľsko majú zasa problémy s valorizáciou dôchodkových dávok. Tá zohráva kľúčovú úlohu pri určení fiškálneho a odvodového zaťaženia systému a jeho udržateľnosti. Časť krajín (Lotyšsko, Maďarsko, Chorvátsko, Bulharsko) pristúpila k valorizácii prostredníctvom tzv. švajčiarskeho modelu, ktorý odzrkadľuje rast miezd aj inflácie. "Výpadok financií kvôli druhému pilieru musíme v prvom hradiť zo štátneho rozpočtu a Sociálna poisťovňa si musí brať úvery. Veríme však, že v najbližších rokoch sa systém stabilizuje," uviedol Kazimierz Kuberski z poľského ministerstva práce. Bulharsko okrem nepriaznivého demografického vývoja trápi aj vysoká migrácia obyvateľstva. "V posledných rokoch odišlo z krajiny 500- až 700-tisíc ľudí vo veku od 20 do 45 rokov," zdôraznil bulharský minister práce Goran Bankov.

Systém treba prispôsobiť
Mnohé európske krajiny pristupujú k rovnakým krokom, aké navrhuje slovenská ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová. Snažia sa napríklad zabezpečiť dôchodcov určitou formou minimálneho príjmu. Výnimkou je Maďarsko, ktoré plánuje minimálny dôchodok v roku 2009 zrušiť. V Litve zasa túto úlohu plní základná dávka, ktorú určuje vláda. Myšlienkou vytvorenia inštitúcie, ktorá zabezpečí jednotný výber daní a platieb do dôchodkového systému, sa okrem Slovenska zaoberajú aj Bulharsko a Chorvátsko.
Napriek tomu, že sú všetky krajiny s kombináciou priebežného a kapitalizačného systému spokojné, v najbližších 10 až 15 rokoch je podľa európskych expertov nevyhnutné prvý pilier prispôsobiť potrebám viacerých typov dôchodcov. Ide o tri skupiny - dôchodcov, ktorí odišli do dôchodku v čase komunizmu, tých, ktorí aj v budúcnosti ostanú závislí výlučne od dôchodku z priebežne financovaného systému, a ľudí, ktorí budú čerpať dôchodok z viacpilierového systému. Za najlepšie dlhodobé riešenie považujú európske krajiny zavedenie systému Notional defined contribution (NDC) v prvom pilieri. Niekoľkoročné skúsenosti s ním už majú Poľsko a Lotyšsko, o jeho zavedení uvažuje aj ČR a Slovensko.


O virtuálnych účtoch rozhodne budúca vláda

Riaditeľ sekcie dôchodkového sporenia MPSVR SR Marek Lendacký v rozhovore pre HN
Ako funguje v rámci dôchodkového sporenia model NDC?
- Prvýkrát bol zavedený vo Švédsku. Je založený na individuálnych účtoch, tak ako kapitalizačný pilier, ale tieto účty sú vedené v Sociálnej poisťovni. Na ne sa pripisujú zaplatené príspevky do priebežného systému. Ide vlastne o virtuálny účet a pomyselné peniaze. Dôchodok však bude vypočítaný tak ako v kapitalizačnom pilieri - spočítajú sa sumy virtuálnych peňazí na účte a vydelí sa to faktorom anuity, ktorý zohľadňuje aj dĺžku dožitia.
V čom spočívajú výhody tohto modelu?
- Umožní v budúcnosti lepšie zladiť prvý a druhý pilier a je aj viac schopný reagovať na demografický vývoj. Mohol by vcelku dobre odpovedať na výzvy, ktoré pred nami stoja.
Patrí jeho zavedenie ku koncepčným krokom, ktoré chcela presadiť ministerka Radičová?
- Slovensko už robí nejaké modifikácie priebežného piliera v rámci novely zákona o sociálnom poistení. Ide o dorovnávanie starodôchodcov, riešenie otázky vdovcov a vdov. Úvahy o prechode na NDC model sú pripravené v rámci koncepčných materiálov a záleží na budúcej vláde, či sa k nim prihlási.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 23:36