StoryEditor

Vývoj nebankovej kauzy

10.01.2007, 23:00

1995 - 1996 - Vznikli spoločnosti Horizont Slovakia a BMG Invest.

1997 - Vedenie Horizontu prevzali Vladimír Fruni a František Matik. Fruniho firmy začali vyberať od klientov vklady. Sľubovali vysoké zhodnotenie vkladov.

1999 - Strata spoločnosti Horizont Slovakia sa zvyšovala v tomto roku ohlásila stratu 873,4 miliónov korún. Vladimír Fruni sa vtedy vkladateľov pokúsil upokojiť tvrdením, že spoločnosť bude zisková neskôr. Podľa jeho prognóz v roku 2002.

2000 - "Činnosť nebankových inštitúcií nepodlieha žiadnej regulácii, dozoru ani obmedzeniam. Ukladanie úspor je preto mimoriadne riskantné," varovala občanov vtedajšia ministerka financií Brigita Schmögnerová. Kumulovaná strata skupiny Horizont dosiahla vyše 6 miliárd korún. Celkové záväzky pritom predstavovali takmer 10 miliárd.

2001 - Firma zvýšila základné imanie na viac ako 4,6 miliardy korún. SIS upozorňovala na blížiaci sa bankrot nebankových inštitúcií a analyzovala ich pochybné investície. Spoločnosť sa bránila poskytovať údaje o hospodárení svojim klientom.

február 2002 - Horizont a BMG zatvorili svoje pobočky - zástupcovia firiem upokojovali, že nejde o krach. Nebanky stihli od obyvateľov vyzbierať 62,78 miliardy korún a uzavreli 856-tisíc zmlúv. Polícia však vzápätí začala vyšetrovanie, sudca vydal medzinárodný zatykač na Fruniho, Matika a Mariána Šebeščáka. Vyšetrovateľ ich obvinil z podvodu, neoprávneného podnikania a porušovania pravidiel hospodárskej súťaže.

marec 2002 - Chorvátski policajti zadržali Fruniho a Šebeščáka. Ukrývali sa v luxusnej vile na pobreží Jadranu.

máj 2002 - Médiá informovali, že luxus si obaja užívali aj vo väznici v Splite - na cele im údajne nechýbali televízor, hifi veža, kvalitné jedlo, pijatika či cigarety. Všetko vraj platili v hotovosti a nezabúdali ani na spoluväzňov.

máj 2002 - Krajský súd v Košiciach vyhlásil konkurz na Horizont.

jún 2002 - Fruniho so Šebeščákom previezli z chorvátskeho Splitu do košickej väznice. Transport sprevádzali mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia.

august 2004 - Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar odovzdal generálnemu prokurátorovi "cédečko", na ktorom sú údajne mená prominentov, ktorí zarobili na nebankových subjektoch - autorom nosiča mal byť Fruni. Doteraz sa ho nepodarilo odkódovať.

apríl 2005 - Polícia ukončila vyšetrovanie kauzy.

jún 2005 - Špeciálny prokurátor rozhodol o podaní obžaloby.

december 2005 - Kauza Fruni a spol. sa prvýkrát dostala pred Špeciálny súd, pojednávanie však hneď muselo byť odročené. Obštrukcie sprevádzali proces aj v ďalších týždňoch.

máj 2006 - Senát Špeciálneho súdu v Pezinku na neverejnom zasadnutí rozhodol o zaistení majetku Fruniho a Šebeščáka.

jún 2006 - Na verejnosť prenikol údajný zoznam klientov skrachovaných nebankových subjektov BMG Invest a Horizont, ktorý obsahoval osobné údaje ako sú mená, priezviská, adresy, rodné čísla, čísla zmlúv, výšky vložených súm, percentuálne výnosy a dátumy výplaty. Otvorený list s údajmi dostali elektronickou poštou viacerí zástupcovia médií, pisateľ sa podpísal menom František M.

novembra 2006 - Senát Špeciálneho súdu v Pezinku ukončil dokazovanie v kauzách týkajúcich sa tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia s obžalovanými Frunim a Šebeščákom.

január 2007 - Najvyšší súd zamietol sťažnosť obžalovaných voči senátu Špeciálneho súdu, čím umožnil, aby senát vyniesol rozsudok.

Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 20:33