StoryEditor

Malária? Nechcený suvenír z exotiky

27.11.2006, 23:00

Slovákov čoraz častejšie láka exotika. Z ciest si však neraz prinášajú domov aj nechcený suvenír -- cudzokrajnú chorobu. "Okrem malárie sú to najčastejšie hnačky a kožné parazitárne ochorenia z vody či ležania na pieskových plážach," upozorňuje Ľudmila Šišková z Polikliniky cudzokrajných chorôb v Bratislave.
Pri mnohých exotických chorobách ide neraz doslova o život. Presvedčil sa o tom aj mladší syn predsedu SNS -- 22-ročný Ján Slota. Z výletu z afrického Beninu sa vrátil s maláriou. Hospitalizovaný je spolu s kamarátom vo Fakultnej nemocnici v Martine. Tá však bližšie informácie o ich zdravotnom stave neposkytuje -- neželajú si to ich príbuzní. Podľa posledných medializovaných správ sa však už jeho stav zlepšil.
Malária je pritom najčastejším tropickým ochorením, na ktoré podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie ročne ochorie viac ako 300 miliónov ľudí. Až 90 percent smrteľných prípadov sa vyskytuje v Afrike. Podľa Šiškovej malária sa ročne stane osudnou aj pre asi stovku Európanov.
Pozor na komáre
Najnebezpečnejšou formou je tropická malária. Ak sa nelieči, v 30 percentách prípadov vedie k smrti. Prenáša sa rovnako ako ostatné formy -- bodnutím komára z rodu anopheles. Očkovacia protilátka v súčasnosti ešte neexistuje. Prevencia? Treba sa vyhýbať bodnutiam komárov a užívať príslušné lieky. "Nevylučujem, že pacient sa môže vyliečiť úplne, bez akýchkoľvek následkov," povedala k prípadu Slotovho syna doktorka Šišková. Ak je podľa nej človek zdravý, užívanie antimalarík by mu nemalo spôsobovať žiadne problémy ani vedľajšie účinky.
Vlastná chyba?
"Ak niekto v exotickej krajine ochorie, je to do značnej miery jeho chyba," tvrdí Ľuboš Fellner, šéf cestovnej kancelárie Bubo Travel, ktorá sa špecializuje práve na exotickú cudzinu. Slováci v poslednom čase cestujú aj do krajín, ktoré boli doteraz nedostupné -- napríklad Bhután (východne od Indie), Guatemala, Peru, či Cookove ostrovy. "Ak sa dôsledne dodržiava prevencia a naše rady, nikto tam neochorie," garantuje Fellner.

Odporúčané očkovania pred cestou do trópov a subtrópov:
-- vírusová hepatitída typu A
-- brušný týfus
Pre niektoré oblasti:
-- žltá zimnica
-- japonská encefalitída
-- meningokový zápal mozgových blán
Vhodné overiť si platnosť očkovania:
-- tetanus
-- poliomyelitída
-- záškrt

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:10