StoryEditor

Školský rok sa začal, prvákov ubúda

06.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Vyše 920-tisíc žiakov a študentov sa včera vrátilo do takmer 3-tisíc škôl na Slovensku po skončení letných prázdnin. Prvýkrát do školských lavíc zasadne asi 55-tisíc prvákov. V porovnaní s rokom 1989 ich je približne o 33-tisíc menej.

Vyše 920-tisíc žiakov a študentov sa včera vrátilo do takmer 3-tisíc škôl na Slovensku po skončení letných prázdnin. Prvýkrát do školských lavíc zasadne asi 55-tisíc prvákov. V porovnaní s rokom 1989 ich je približne o 33-tisíc menej. Rodičia síce zapísali do prvého ročníka 59 782 detí, ale asi 4 800 z nich požiadalo o odklad. Študentov čaká niekoľko noviniek. Medzi náboženstvom a etikou si budú vyberať aj druháci, kým dosiaľ mali takú možnosť len prváci. Od 15. septembra nadobudne účinnosť vyhláška o maturitách, ktorá by mala okrem iného odstrániť nedostatky, ktoré sa objavili pri tohtoročnej realizácii. Od septembra neotvorí svoje brány 122 škôl a ďalších 112 sa spojí. Najviac zaniklo materských škôl - 78, základných škôl 25 a stredných 19. Naopak, vzniklo 20 štátnych, 15 súkromných a päť cirkevných škôl. V minulom roku zaniklo asi 250 škôl a takmer 500 sa ich zlúčilo. Najbližšie voľno budú mať školáci vo štvrtok 15. septembra počas sviatku Sedembolestnej panny Márie. Po ňom čakajú na deti päť dňové jesenné prázdniny. Začnú sa 28. októbra.

Situácia v niektorých mestách
- V porovnaní s predchádzajúcim rokom zostal v Nitre počet škôl zachovaný. Celkový počet školákov sa znížil, zastavil sa však pokles počtu prvákov. "Do prvých ročníkov neprichádza toľko detí, koľko ich odchádza z deviatych. Napriek tomu už približne tri roky neklesajú počty prvákov a podľa našich prieskumov by ani v ďalších rokoch nemali klesať," uviedla vedúca odboru školstva na Mestskom úrade v Nitre Margita Sládečková.
- V Košiciach nemajú jasno pri zvyšovaní platov, no objavil sa aj iný problém. "V týchto dňoch sme sa dozvedeli, že sa od októbra zvýšia o 20 percent ceny plynu a od januára budúceho roku to má byť ďalších 16 percent. A s týmito finančnými prostriedkami zatiaľ neviem, že by sa v rozpočtoch počítalo, " vyhlásil primátor Zdenko Trebuľa. Napriek tomu dúfa, že vláda nájde v rezervách toľko prostriedkov, aby dofinancovala potreby jednotlivých škôl. "V opačnom prípade by to bolo veľmi zle".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 12:55