StoryEditor

Veľké sťahovanie poistencov

04.10.2006, 00:00
Boj o poistenca sa skončil. Cez víkend mali zdravotné poisťovne poslednú šancu "uloviť" konkurencii klientov. Výsledok? Poisťovňu zmenilo tento rok zhruba 550-tisíc Slovákov -- desaťnásobne viac ako vlani.

Boj o poistenca sa skončil. Cez víkend mali zdravotné poisťovne poslednú šancu "uloviť" konkurencii klientov. Výsledok? Poisťovňu zmenilo tento rok zhruba 550-tisíc Slovákov - desaťnásobne viac ako vlani. "Poisťovne si uvedomili, že majú slúžiť klientom a reálne na tom pracujú vrátane rozšírenia ponuky svojich služieb," vysvetľuje enormný nárast expert na zdravotné poistenie Eduard Kováč. Ako dodal, po prvý raz sa v praxi objavila aj súťaž a konkurencia.
Straty a nálezy
Najväčší prírastok zaznamenala podľa predbežných údajov nová zdravotná poisťovňa Union - prešlo do nej vyše 390-tisíc poistencov. Naopak, najväčšie straty (necelých 330-tisíc poistencov) eviduje Všeobecná zdravotná poisťovňa. Napriek tomu však zostáva najväčším hráčom na trhu s 3,4 milióna poistencami.
Poisťovne sú spokojné. "Počet prihlášok, ktoré evidujeme, prekročil naše pôvodné očakávania," vyhlásila hovorkyňa poisťovne Union Drahomíra Juríková. Spokojnosť netaja ani v Dôvere, ktorá patrí do finančnej skupiny Penta Investments. Dôvera ako jediná z doteraz existujúcich troch súkromných zdravotných poisťovní zaznamenala prírastok - po odčítaní "odídencov" je pribudlo 19-tisíc klientov. "Podľa doteraz získaných prihlášok malo záujem poistiť sa u nás viac ako stotisíc nových poistencov," zdôraznil hovorca tejto poisťovne Radoslav Bielka. O počte klientov, ktorí z Dôvery odišli, hovoriť zatiaľ nechcel. Podľa Bielku treba počkať na vyjadrenie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Zdravotné poisťovne majú do konca tohto týždňa nahlásiť presný počet prihlášok. Úrad do konca októbra spresní, koľko z nich nie je možné potvrdiť. A v akom prípade prihlášku neuzná? "Ak poistenec podal prihlášku do dvoch alebo viacerých zdravotných poisťovní alebo údaje v prihláške nie sú totožné s centrálnym registrom poistencov," vysvetlila hovorkyňa úradu Radoslava Miklášová.
Skončia na polícii?
Úrad v čase boja o poistencov riešil aj viacero sťažností - dovedna 677. Ľudia sa najčastejšie sťažovali na to, že sa stali poistencami zdravotnej poisťovne, pričom prihlášku na zmenu vôbec nepodali. Druhú najväčšiu skupinu sťažností tvorili poistenci, ktorí prihlášku podali, ale dostali zavádzajúce informácie - napríklad, že sa rušia konkurenčné zdravotné poisťovne a všetci sa musia prepoistiť. "Ďalšími nedostatkami boli chýbajúce náležitosti prihlášok a porušovanie zákona o ochrane osobných údajov," povedala Miklášová.
V tejto súvislosti už podal úrad dve trestné oznámenia pre podozrenie z falšovania osobných údajov na zdravotné poisťovne Dôvera a Union. "Ide o prípad ešte z roku 2005 a nijako nesúvisí s tohtoročnou kampaňou. Je to uzavretá záležitosť," zareagoval pre HN Bielka. "Ak sa preukáže, že prihláška bola podaná neoprávnenou osobou, postúpime takéto prípady orgánom činným v trestnom konaní," uviedla Juríková z Unionu.

01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nákupy devíz znehodnotili korunu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 06:18