StoryEditor

Ľudia zo zväzkov: Nedonášali sme!

23.04.2007, 00:00

Ján Sokol, arcibiskup
-- Jedna z najvyšších cirkevných autorít na Slovensku vystupuje v zoznamoch ŠtB ako agent s krycím menom "prameň špirituál". Spoluprácu s tajnou bezpečnosťou dlhodobo odmieta. Po tom, čo sa objavili nové materiály z pražského archívu, priznal, že sa s príslušníkmi ŠtB stýkal. Tvrdil však, že išlo o vynútené schôdzky, na ktorých sa snažil "odviesť pozornosť ŠtB k nepodstatným záležitostiam". Pôvodne bol registrovaný ako kandidát tajnej spolupráce a na agenta bol preregistrovaný tesne pred revolúciou v roku 1989. Ťažkosti s dokazovaním jeho spolupráce spôsobuje fakt, že jeho spis bol skartovaný. Sokol sa najnovšie obrátil listom na pápeža, kde sa posťažoval, že je voči nemu vedená mediálna kampaň a hlavu katolíckej cirkvi uistil, že nikdy svojím konaním cirkev nepoškodil.

Ján Hurný, bývalý štátny tajomník rezortu výstavby za SDKÚ-DS
-- Vo zväzkoch ŠtB vystupuje ako agent s krycími menami Spevák a Asistent. Najprv bol preverovanou osobou, neskôr "povýšený" na agenta (1983). Po zverejnení týchto skutočností odstúpil z funkcie, ale vyhlásil, že s tajnou bezpečnosťou nespolupracoval. Istý čas sa obhajoval tým, že v spise vedenom o jeho osobe, ktorý mu Ústav pamäti národa poskytol, sa nehovorí nič o tom, že by "niekoho svojím správaním poškodil alebo mu ublížil". Zároveň tvrdil, že jeho podpis na inkriminovanom dokumente je falošný a všetko chcel riešiť súdnou cestou. Z funkcie odstúpil podľa vlastných slov preto, lebo jeho osoba sa stala nástrojom politických útokov proti SDKÚ, ktorá ho nominovala -- a tiež voči predsedovi vtedajšej vlády Mikulášovi Dzurindovi.

Árpád Duka Zólyomi, europoslanec za SMK
-- Agent s krycím menom Fyzik sa po zverejnení jeho zväzkov vzdal funkcie podpredsedu SMK. Naďalej však zostal europoslancom SMK. Straníckych funkcií sa zriekol po výzve predstaviteľov SMK adresovanej všetkým členom s týmto problémom. Bol podpredsedom a zástupcom predsedu SMK. Tvrdil však, že vedome s tajnou políciou nespolupracoval a má čisté svedomie.

Jozef Banáš, bývalý poslanec za ANO, neskôr SDKÚ-DS
-- Najvehementnejšie sa obhajoby svojho mena domáhal bývalý poslanec Banáš, ktorý vo zväzkoch figuroval ako agent s krycím menom Lotos. Počas svojho pôsobenia v NR SR predložil viacero legislatívnych návrhov, aby mohol dokázať, že jeho podpis vo zväzkoch je falošný. Vedomú spoluprácu s ŠtB vylúčil. Do parlamentu podal tiež návrh na odvolanie bývalého šéfa ÚPN Jána Langoša. Ako jeden z dôvodov uvádzal, že Langoš ignoruje orgány činné v trestnom konaní. Odmietol podľa neho vydať policajnému vyšetrovateľovi originál jeho spisu, ktorý na neho mala komunistická tajná služba. Trestné oznámenie pre falšovanie podpisu na neznámeho páchateľa podal Banáš na Generálnu prokuratúru SR.

Ján Sucháň, kňaz, ktorí dnes pôsobí v Čataji pri Senci
-- Jeden z mála ľudí vedených ako agenti komunistickej tajnej služby na verejnosti otvorene priznal spoluprácu. Prostredníctvom Rádia Twist, kde sa už niekoľko rokov prihovára veriacim vo svojej relácii Zamyslenia, sa ospravedlnil a prosil o odpustenie. Svoju spoluprácu odôvodňoval tým, že "nechcel byť niekde v kúte schovaný ani byť disident a vládal len takto žiť". ŠtB ho zaregistrovala v júli 1980 ako kandidáta tajnej spolupráce, o rok ho preregistrovala za svojho agenta.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:11