StoryEditor

HZDS: Chceme, čo nám patrí

Nespokojnosť v ĽS-HZDS s postavením v koalícii rastie. Strana najskôr neuspela v boji o zaujímavé posty v najvyššej politike, teraz sa pridali aj regióny.

Nespokojnosť v ĽS-HZDS s postavením v koalícii rastie. Strana najskôr neuspela v boji o zaujímavé posty v najvyššej politike, teraz sa pridali aj regióny. Viacerí okresní predstavitelia kritizujú systém rozdeľovania moci na nižších úrovniach. "Nič nie je dohodnuté, samozrejme, že sú tam problémy," hovorí predseda jednej z okresných organizácií Ľudovej strany.
Mečiar už koaličným partnerom odkázal, čo sa môže stať, ak nespokojnosť prerastie do konkrétnych krokov. Varuje - ĽS-HZDS nesúhlasí s návrhom rozpočtu na budúci rok. V parlamente neprejdú daňové zákony v podobe, v akej ich schválila vláda.
Isté napätie v koalícii priznáva aj podpredseda parlamentu Miroslav Číž. "Je to klasické napätie, ako bývalo pri rozpočte aj v minulosti. Každá strana sa snaží maximálne ošetriť svoje rezorty."
Na začiatku bola SIS
ĽS-HZDS stále neúspešne bojuje o kreslo námestníka riaditeľa SIS. Toho odmietol vymenovať Jozef Magala (nominant Smeru-SD). "Situácia sa nijako neposunula ďalej. Miesto je stále voľné," vysvetľuje hovorca SIS Karol Sorby. Magala teraz podľa neho nevie, či si má vymenovať námestníka sám, alebo má čakať na rozhodnutie koaličných partnerov.
Poslanec ĽS-HZDS Ján Kovarčík je presvedčený, že Magala ich žiadosť čoskoro vyslyší. "Očakávame, že urobí kroky, ktoré sa od neho čakajú. Inak nebude mať dôveru tretiny koalície. Vie, že máme SIS pod drobnohľadom." Smer-SD sa zatiaľ odmieta k otázke vymenovania Igora Urbana vyjadriť. Podpredseda Smeru-SD a minister vnútra Róbert Kaliňák to komentoval stručne: "Nebudem reagovať."
Vráťte mi úrad!
Regionálnym štruktúram sa nepáči, že rozdeľovanie desiatok pozícií pre politických nominantov na nižších úrovniach prebieha veľmi pomaly. Iní zasa majú pocit, že Smer ako víťaz volieb berie všetko. "Veľa našich ľudí muselo v roku 1998 rýchlo odísť. Teraz sa chcú vrátiť späť," upozorňuje poslanec ĽS-HZDS Milan Rehák. Koaliční lídri sa však podľa krajského šéfa Smeru-SD v Košiciach Petra Žigu dohodli na jednotnom kľúči - kreslá si rozdelia podľa výsledku volieb v danom kraji.
Na rozdiel od HZDS je SNS s deľbou moci spokojná. Štátny tajomník ministerstva dopravy Dušan Švantner navyše pripomína, že v rokoch 1994 až 1998 Ľudová strana svojich koaličných partnerov valcovala viac, ako to dnes robí Smer-SD. "Vtedy dostali všetkých krajských aj okresných prednostov a SNS len ich zástupcov."

Ako sa správa Vladimír Mečiar v koalícii
- Nehlasoval za programové vyhlásenie vlády. Nevyslovil tak dôveru novej vláde. Vysvetlil to tým, že mal problémy zaparkovať v NR SR.
- Žiadal Generálnu prokuratúru vyšetriť údajné odpočúvanie centrál politických strán tajnou službou. Ak k nemu nedošlo, žiadal stíhať nového riaditeľa SIS Jozefa Magalu za šírenie poplašnej správy.
- Otvorene hovorí, že Magala nemá jeho dôveru ani dôveru ĽS-HZDS.
- HZDS zablokovalo v NR SR zvolenie Milana Čiča za sudcu Ústavného súdu.
- HZDS nesúhlasí s návrhom rozpočtu, podľa Mečiara si ešte bude vyžadovať politickú dohodu.
- Mečiar avizuje, že v parlamente neprejdú návrhy daňových zákonov v podobe, v akej ich schválila vláda. ĽS-HZDS napríklad nesúhlasí, aby podniky darovali pol percenta dane z príjmu mimovládnym organizáciám. Nepáči sa jej ani zrušenie 60-percentných paušálnych výdavkov pre živnostníkov.
- Vladimír Mečiar vyhlásil, že vláda so Smerom bola po parlamentných voľbách "na istý čas nutná".

Akým kľúčom si koaličné strany rozdeľovali posty v krajoch (Smer-SD:SNS:ĽS-HZDS):
Bratislava - 2:1:1
Trnava - 2:1:1
Trenčín - 2:1:1
Nitra - 3:2:1
Žilina - 3,5:1,5:1
Banská Bystrica - 4:2:1
Prešov - 6,5:2:1,5
Košice - 6,5:2:1,5
Zdroj: hn

Čo si delí koalícia
- krajské úrady:
všeobecné, pozemkové, lesné, životného prostredia, školské, stavebné, pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie
- obvodné úrady: všeobecné, pozemkové, lesné, životného prostredia, pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, správa katastra, úrady práce, sociálnych vecí a rodiny
- pobočky Sociálnej poisťovne, pamiatkové úrady, veterinárne a potravinové správy, vojenské správy, pobočky úradov pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou atď.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. máj 2024 01:54