StoryEditor

Na etnickom napätí strany nezarobili

19.09.2006, 00:00
Koaličná SNS, ktorej zahraničie pripisuje vinu za etnické napätie, sa v septembri stala druhou najpopulárnejšou politickou stranou. Polepšila si však len o niečo viac ako pol percenta - na 12 percent. Podobne je na tom aj SMK.

Národnostné konflikty medzi Slovenskom a Maďarskom s verejnou mienkou nijako dramaticky nezatriaslo. Vyplýva to zo septembrového prieskumu Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade SR.
Koaličná SNS, ktorej zahraničie pripisuje vinu za etnické napätie, sa v septembri stala druhou najpopulárnejšou politickou stranou. Polepšila si však len o niečo viac ako pol percenta - na 12 percent. Podobne je na tom aj SMK, ktorá obhajuje záujmy maďarskej menšiny na Slovensku - preferencie sa jej prakticky nezmenili, mierne jej klesli na 10,5 percenta. "Aktuálne preferencie oboch strán prakticky kopírujú ich volebné výsledky. Dokazuje to, že národnostnými kauzami žili len médiá, politické špičky, či intelektuáli, ale reálny život na Slovensku v zmysle pohybu verejnej mienky to neovplyvnilo," povedal pre HN politológ Peter Horváth.
Neotrasiteľnú pozíciu lídra verejnej mienky si aj v septembri udržal Smer-SD, s ktorým sympatizuje bezmála 40 percent ľudí. SDKÚ-DS klesla na tretie miesto s takmer 12 percentami. Líder opozície pritom po voľbách stráca každý mesiac - ešte v júli mala strana Mikuláša Dzurindu viac ako 15 percent. Takmer 12 percent opýtaných sympatizuje aj s ĽS-HZDS. Potrebnú päťpercentnú hranicu na vstup do parlamentu prekročilo ešte KDH.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:38