StoryEditor

Na trhu je liek, ktorý sa v zahraničí falšuje

25.10.2005, 00:00
Hoci sa na Slovensku zatiaľ žiadne falzifikáty liekov v tomto roku neobjavili, v zahraničí tento problém rastie. Svedčí o tom ďalšia stiahnutá šarža lieku, ktorý sa vo svete predáva pod názvom Lipitor a u nás pod názvom Sortis.

Hoci sa na Slovensku zatiaľ žiadne falzifikáty liekov v tomto roku neobjavili, v zahraničí tento problém rastie. Svedčí o tom ďalšia stiahnutá šarža lieku, ktorý sa vo svete predáva pod názvom Lipitor a u nás pod názvom Sortis. Ide o celosvetovo najpredávanejší liek americkej spoločnosti Pfizer pre pacientov so srdcovými chorobami na zníženie hladiny tukov v krvi. Štátny ústav pre kontrolu liečiv preto distribútorov a farmaceutov vyzval, aby ho na prípadný nález na našom trhu upozornili.
Stopa vedie do Anglicka
"Neznamená to, že sa nejaké falzifikáty u nás už objavili. Ide skôr o preventívne opatrenie," vysvetľuje Viera Varinská z oddelenia kontroly kvality liekov štátneho ústavu. Ako dodala, u nás zatiaľ nebol nahlásený žiadny prípad. Problémy sú skôr v Anglicku, kde sa v priebehu roka objavili napodobeniny spomínaného lieku už viackrát a výrobca bol nútený stiahnuť z predaja na celom svete asi 16,5 milióna falzifikátov. Tie sa od originálov odlišujú drobnosťami, ktoré si bežný spotrebiteľ ani nevšimne: iné číslo šarže, iný obal, príbalový leták či horkastejšia chuť lieku. Sortis však nie je u nás takým rozšíreným liekom, ako bol pred rokom 2001, keď bol plne hradený zdravotnými poisťovňami. "Doplatky pre pacientov sa od októbra pohybujú od 506 do 1 100 korún podľa veľkosti balenia. Preto po ňom nie je príliš veľký dopyt," vysvetlila hovorkyňa Slovenskej lekárnickej komory Ernestína Tóthová. Dodala, že už existuje viacero generík, ktoré sú výrazne lacnejšie alebo úplne bez doplatku.
Malý trh, malé riziko
Najviac poškodzovanými farmaceutickými výrobcami sú spoločnosti Pfizer a Lilly ICOS. Podľa produktovej manažérky spoločnosti Pfizer Lucie Gavulovej je dôvodom práve kvalita liekov, ich vysoký obrat a podiel na trhu. Pripomeňme, že v treťom štvrťroku vykázal tento farmaceutický výrobca medziročný pokles zisku o 52 percent. Zatiaľ čo vlani zarobili 3, 34 miliardy dolárov, v tomto roku necelých 1,6 miliardy. "Falšovať lieky s malým podielom na trhu sa neopláca," poznamenala Gavulová. Odborníci sa zhodujú, že malé Slovensko nie je pre falšovateľov zaujímavým trhom. "Nie sme prioritnou krajinou, sme do toho zatiahnutí skôr okrajovo," skonštatovala riaditeľka Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností Soňa Strachotová. Podľa nej je pre falzifikáty zaujímavým trhom napríklad Rusko. Protikladom Slovenska by mohol byť africký kontinent, kde sa nachádza až 40 percent napodobenín liekov.
Miliardy vo falzifikátoch
Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že v obchode s falošnými liekmi sa každý rok "otočí" 30 miliárd dolárov, pričom celkový obrat obchodu s liekmi ročne predstavuje 550 miliárd dolárov. Obchod s falzifikátmi však ohrozuje predovšetkým bezpečnosť pacientov. Tí, čo stavia na nízku cenu lieku, riskujú vlastné zdravie. "Falzifikáty totiž neobsahujú správne dávky účinných látok," upozornila Varinská. Najväčšími falšovateľmi liekov sú podľa nej najmä ázijské krajiny ako Čína a India. Vyše 60 percent prípadov falošných liekov sa objaví na trhoch v rozvojových krajinách. Najčastejšie sa falšujú lieky proti malárii, antibiotiká, na liečbu impotencie a lieky proti aidsu. Pacienti sa k nim dostanú predovšetkým nákupom cez internet alebo prostredníctvom poštových služieb.

Falošné lieky na Slovensku
- Pred viacerými rokmi sa objavil falzifikát rastového hormónu, ktorý užívali športovci na rast svalovej hmoty. Išlo o neškodnú aminokyselinu.
- Približne pred troma rokmi sa u nás objavila aj napodobenina Viagry, lieku určeného na liečbu impotencie. Tzv. Vega je liek, ktorý je v Ázii normálne dostupný na trhu a obsahuje aj rovnakú účinnú látku ako Viagra, len v nízkej koncentrácii.

Falošné lieky v zahraničí
- V novembri minulého roku zatvorili v Londýne továreň, ktorá denne vyprodukovala okolo pol milióna kópií Vália, Viagry a steroidov.
- V júli tohto roka zhabal Britský úrad pre zdravotníctvo tisícky falošných liekov s názvom Kamagra. Išlo o kópie Viagry vyrobené v Indii.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 09:25