StoryEditor

Boj o koncesionárske poplatky pokračuje

03.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Vedenie Slovenského rozhlasu (SRo) sa bude snažiť, aby bol opäť predložený na rokovanie NR SR návrh zákona o koncesionárskych poplatkoch z dielne poslancov Smeru Dušana Jarjabka a Dušana Čaploviča.

"Na prvý pokus sme získali tretinu hlasov. Preto budeme na základe odborných stanovísk pracovať na získaní väčšej podpory," vyhlásil včera generálny riaditeľ SRo Jaroslav Rezník. Podľa neho by sa tak zdvojnásobili príjmy SRo a STV, pričom nie je pravda, že by bol škodlivý pre televíziu. Oproti dnešnému výberu poplatkov, ktorý je založený na dobrovoľnosti, by sa podľa nového zákona vybralo o 600 miliónov viac pre rozhlas a o 1,4 miliardy viac pre televíziu. Poplatky by platila každá domácnosť ako odberateľ elektrickej energie, pretože podľa Štatistického úradu má 99,36 percenta zo slovenských domácností rádio a 98,9 percenta televízor. Kvôli neefektívnemu výberu poplatkov rozhlasu chýba 400 miliónov ročne. Podľa Rezníka zodpovedajú za strata 89 miliónov v prvom štvrťroku 2005 najmä neplatiči.
Nevzdáva sa ani generálny riaditeľ STV Richard Rybníček, ktorý chce získať podporu pre návrh zákona o poplatkoch predložený poslancom za SDKÚ Tomášom Galbavým. Na májovej schôdzi NR SR tento návrh stiahli kvôli nedostatočnej podpore, nepáči sa ani Ministerstvu kultúry SR a vedeniu STV. "Pre nás návrh nie je prijateľný, nič nerieši a nepriniesol by ani o korunu viac pre rozhlas či televíziu," komentoval Galbavého zámer Rezník. "Nemáme čas učiť sa na cudzích i vlastných chybách." Návrh vychádza z platného zákona o platbe za prijímač- zavádza ale fikciu, že každá domácnosť má rozhlasový alebo televízny prijímač. Zákon tiež zavádza systém kontrolórov, ktorí by mohli vstupovať do domácností na overenie slov tých, čo tvrdia, že prijímač nemajú.
Aj podľa generálnej riaditeľky sekcie médií a audiovízie Zuzany Mistríkovej je rozvíjanie platného zákona neperspektívne, ako aj viazanie platby na prijímač. "Viac sa stotožňujeme s Čaplovičovým návrhom." Podľa nej nebol Galbavého návrh efektívne vykonateľný a tiež nebol v súlade s článkom ústavy o nedotknuteľnosti obydlia.

01 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zo sedmičky osmička 02 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akým bol človekom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. máj 2024 15:13