StoryEditor

Tieň nad vojenskou nemocnicou

21.11.2006, 23:00

Nové vedenie ministerstva obrany napadlo ďalší prípad z minulého volebného obdobia. Trestné oznámení tentoraz podalo na bývalého šéfa bratislavskej vojenskej nemocnice. HN to potvrdil hovorca rezortu Vladimír Gemela. "Trestné oznámenie sme podali kvôli podozreniu z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a zneužitia právomocí verejného činiteľa. Rešpektujeme ale prezumpciu neviny."
Podľa našich zistení sa na políciu obrátila Inšpekcia ministra obrany. Podľa záverov jej kontroly totiž došlo k nehospodárnemu nakladaniu s majetkom štátu a uzatváraniu nevýhodných zmlúv na prenájom nehnuteľností. Nové vedenie nemocnice na základe ekonomických a právnych auditov prehodnotilo nájomné zmluvy a niektoré pre ich nevýhodnosť okamžite ukončilo. Prípadom sa zaoberala aj vojenská polícia.
Riaditeľ sa bráni
Exriaditeľ nemocnice Juraj M. tvrdí, že o žiadnom trestnom oznámení nevie. "Neinformovalo ma ministerstvo ani polícia." Tvrdí však, žiadny trestný čin nespáchal. "V žiadnom prípade si nie som vedomý toho, že by som narábal nehospodárne s majetkom štátu. Mám množstvo dokladov o tom, že hospodárenie v tejto nemocnici bolo na sto percent korektné." Juraj M. tvrdí, že doteraz nikto jeho pôsobenie na čele nemocnice nespochybňoval. "Bolo tu niekoľko kontrol aj inšpekcia ministerstva a vždy bolo všetko v poriadku." Je pripravený brániť sa aj súdnou cestou. "Len čo sa dokáže moja nevina, podám žalobu na ochranu osobnosti." Juraj M. stále pracuje vo vojenskej nemocnici. Z postu šéfa odstúpil sám ešte vlani.
Len "maliny"
Štátny tajomník ministerstva obrany Jaroslav Baška (Smer-SD) už pred týždňom pre HN povedal, že boli podpísané zmluvy v neprospech vojenskej nemocnice. "Boli prenajaté len "maliny" cudzím spoločnostiam." Podľa Juraja M. boli podpísané zmluvy so spoločnosťami, ktoré sa zaoberajú športovou medicínou alebo preventívnymi prehliadkami. "Dostali priestory, ktoré boli nevyužité a v dezolátnom stave a pod podmienkou, že nebudú vykonávať činnosti kolidujúce s činnosťou nemocnice." Zmluvy boli podľa Juraja M. podpísané v súlade s vtedy platnou legislatívou. "Keď sme zmluvu podpísali v roku 2002 na desať rokov a nájom vtedy podľa vyhlášky bol 50 korún, nemôže nikto tvrdiť, že je nevýhodná len preto, že dnes je to 1 500 korún." Časť nemocnice sa podľa exriaditeľa prenajala vlani súkromnej firme aj na základe rozhodnutia ministerstva, ktoré odštátnilo niektoré činnosti nemocnice.
Pokuta pre nemocnicu
Baška tiež upozornil, že v jednom konkrétnom dodatku k zmluve bola napríklad vysoká pokuta pre nemocnicu. Podľa našich informácií išlo o zmluvu o prenájom priestorov lekárne. Ak by nemocnica od zmluvy odstúpila predčasne alebo hrubo porušila zmluvu, musela by zaplatiť 1,5 milióna korún. Podľa exriaditeľa nemocnice je to v poriadku. "Keď investujete do prenajatého priestoru dva milióny korún a za rok alebo dva vás vykopnú a nebudete mať v zmluve takúto poistku, prídete o dva milióny korún." Kontrola podľa našich zistení kritizovala aj prenájom nemocničnej kotolne súkromnej firme bez výberového konania. Juraj M. tvrdí, že to nebolo potrebné. "Keďže ceny tepla reguluje štát, nie je potrené výberové konanie. Stačí, ak firma spĺňa stanovené kritériá."

Rezort obrany a trestné oznámenia:
-- Rezort obrany už podal niekoľko trestných oznámení týkajúcich sa tendrov a vyvodil personálne dôsledky voči niektorým zamestnancom.
-- Podľa šéfa rezortu Františka Kašického sa napríklad objavili faktúry realizované na základe zmlúv podpísaných tesne pred koncom volebného obdobia.
-- Inšpekcia ministerstva riešila výstavbu muničného skladu v Rohožnej pri Brezne za 360 miliónov Sk, aj nákup propagačných "hračiek", za ktorý ministerstvu Úrad pre verejné obstarávanie uložil pokutu.
zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 20:33