StoryEditor

Minister Tóth chce zrušiť koncesionárske poplatky

19.02.2006, 23:00
Minister kultúry František Tóth chce zrušiť povinné koncesionárske poplatky - teda 40 korún za rozhlas a 100 korún za televíziu. Túto iniciatívu chce predstaviť už dnes na brífingu novovznikajúcej strany Nádej.

Minister kultúry František Tóth chce zrušiť povinné koncesionárske poplatky - teda 40 korún za rozhlas a 100 korún za televíziu. Túto iniciatívu chce predstaviť už dnes na brífingu novovznikajúcej strany Nádej. Podľa jeho návrhu by Slovenská televízia a Slovenský rozhlas boli financované priamo zo štátneho rozpočtu. "Je to politická iniciatíva, chceme o nej diskutovať," potvrdil Tóth pre HN. Vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu sú však proti. Obávajú sa totiž návratu politických tlakov na ich vysielanie.

Poplatky tlačia na kvalitu
Zástupcovia verejnoprávnej televízie aj rozhlasu považujú prípadné priame financovanie štátom za krok späť. Podľa ekonomickej riaditeľky rozhlasu Hildy Gajdošovej je takýto systém v Európe skôr na ústupe, hoci funguje napríklad v Bulharsku, Litve, Srbsku a Čiernej Hore či Estónsku. "Tam sa už potom prejavuje vplyv politickej a výkonnej moci štátu na chod týchto médií." Gajdošová sa preto prihovára za zachovanie systému koncesionárskych poplatkov. "Tie sú verejným zdrojom a sú poskytované v podstate nezávisle od štátneho rozpočtu."
Za poplatky od divákov a poslucháčov sa prihovára aj člen manažmentu STV Branislav Zahradník. Ten dokonca tvrdí, že ak za televízne vysielanie platia priamo občania, vytvárajú väčší tlak na jeho kvalitu. Na druhej strane pripúšťa, že zrušenie poplatkov by televízii pomohlo ušetriť milióny korún, ktoré vynakladajú na zabezpečenie výberu koncesií od divákov.
Tak televízia, ako aj rozhlas však priznávajú, že systém výberu poplatkov treba zlepšiť. Zahradník pripomína, že v parlamente je už návrh nového zákona o koncesionárskych poplatkoch, ktorý vypracovali spoločne STV a SRo. Ten má podstatne zvýšiť príjmy oboch médií z koncesií. Odstráni totiž priestor pre tzv. čiernych divákov a poslucháčov, ktorí odmietajú platiť. Platiť by totiž mali všetky domácnosti, teda už nielen tí, ktorí priznajú, že doma majú prijímač. Podľa Štatistického úradu je na Slovensku okolo 1,9 milióna domácností, z nich je však v evidencii platcov koncesií iba niečo viac ako 1,2 milióna.

Politický odpor
Tóthova iniciatíva narazí aj na nesúhlas parlamentných strán. Podpredseda opozičného Smeru Dušan Čaplovič ministrovi dokonca odkázal, aby sa viac staral o veci, ktoré sú dôležité. "Pán minister by mal už konečne prestať experimentovať a traumatizovať občanov." Návrh na zrušenie koncesionárskych poplatkov považuje za neštandardný. "Sociálni demokrati ho určite nepodporia."
Poslanec koaličnej SDKÚ Tomáš Galbavý zase za Tóthovým návrhom vidí politický kalkul. "Je to na prvý pohľad lákavá a sympatická myšlienka. Jediným dôvodom, prečo s ňou prichádzajú, je snaha zabodovať medzi voličmi." Podľa neho by bol takýto krok nesystémový a nekoncepčný - preto bude politicky nepriechodný. Galbavého navyše prekvapuje, že s takouto iniciatívou prichádza práve minister kultúry, ktorý nedávno odmietol tzv. generálny pardon - teda odpustenie pokút za meškajúce platby koncesií.

Koľko vyberajú televízia a rozhlas od koncesionárov
STV:
- ročne od koncesionárov vyberie na poplatkoch 2 miliardy korún
- neplatiči televíziu pripravujú o 500 miliónov
SRo:
- ročne od koncesionárov vyberie na poplatkoch 650 miliónov korún
- 300 miliónov stráca na tzv. čiernych poslucháčoch
Zdroj: STV, SRo

01 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kasparov sa Izraelu vyhýba 02 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Začína sa striedanie generácií
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:28