StoryEditor

Opozícii postačia kozmetické úpravy

Zlepšenie situácie vdovcov. Vyrovnávanie rozdielov medzi dôchodcami. Obmedzenie výdavkov zdravotných poisťovní. Zúženie poslaneckej imunity.

Zlepšenie situácie vdovcov. Vyrovnávanie rozdielov medzi dôchodcami. Obmedzenie výdavkov zdravotných poisťovní. Zúženie poslaneckej imunity. To je niekoľko zmien, ktoré chce opozícia presadiť či podporiť ešte pred predčasnými voľbami. Na zásadné ataky do reforiem si však už netrúfa. Dôvod? Krátkosť času, nedostatok politickej vôle, začatá predvolebná kampaň.
Opoziční politici pripúšťajú už len "lokálne zlepšenia". Podľa podpredsedu ĽS-HZDS Antona Blajska nechcú krátke predvolebné obdobie využívať na vytĺkanie politického kapitálu. Časť opozície navyše neverí, že po vládnej kríze sa opozičný potenciál rozšíril. "Neveríme, že KDH bude opozičnou stranou v pravom zmysle slova. Ani si nerobíme ilúzie, že budú bojovať proti vláde. Ťažko s nimi počítať pri presadzovaní nejakých pozmeňovacích návrhov," vyhlásil Milan Urbáni z ĽS-HZDS. Inak to vidí Ľubica Navrátilová zo Slobodného fóra - verí, že práve KDH podporí niektoré opozičné návrhy. Aj preto sa pokúsi ešte presadiť novelu zákona, ktorou by sa obmedzili výdavky zdravotných poisťovní.

Radičová má podporu
S podporou opozície môže počítať aj novela zákona o sociálnom poistení. Tú chce dnes predstaviť ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Iveta Radičová. "Riešenie situácie vdovcov som predkladal v parlamente šesťkrát a chýbal mi len jeden hlas," pripomína Blajsko. ĽS-HZDS je preto pripravená ministerkin návrh podporiť. Novela okrem vdovcov rieši aj rozdiely medzi dôchodcami, sirotské, invalidné dôchodky a ďalšie veci, ktoré sa bezprostredne týkajú občanov. Podľa opozičného Smeru-SD však na zásadné zmeny bude priestor až po voľbách. "Diskriminácia starodôchodcov sa nedá riešiť narýchlo," prízvukuje poslanec Smeru-SD Jozef Burian.

Vecný prístup k zákonu
Minister zdravotníctva Rudolf Zajac už avizoval - "musíme pustiť zákony, kde sú aproximačné a harmonizačné lehoty, inak by nám hrozili sankcie od Európskej komisie". V jeho rezorte sa to týka zákona o lieku. Podľa Zajaca musí vláda posúdiť, čo je reálne do parlamentu predložiť a čo nie. "Parlament už tiež nemá vôľu zasadať, pretože sa začala kampaň. Našťastie, zo zásadných zmien už netreba urobiť nič, všetky sú už urobené." Miroslav Chovanec zo Smeru-SD tvrdí, že ďalšie legislatívne kroky nasmerované proti ministrovi už nemajú zmysel. Preto budú k zákonu o lieku pristupovať vecne. Ján Bielik z KDH si postoj svojej strany odhadnúť netrúfol. "Možno sa s odstupom času začneme sústreďovať na segmentovú politiku v jednotlivých rezortoch. Zatiaľ to však považujem za hypotetické. Je možné, že úprava reforiem bude až súčasťou predvolebnej prezentácie."

Lipšic sa nevzdáva
Jeho kolega z KDH exminister spravodlivosti Daniel Lipšic včera avizoval, že sa chystá ešte pred voľbami predložiť návrh na zúženie poslaneckej imunity, ktoré už viackrát narazilo na politickú nevôľu. "To je náš vládny program. Rovnosť pred zákonom je dôležitá a poslanecká imunita ju porušuje." Lipšic sa nevzdáva ani myšlienky úpravy postavenia prokuratúry vo vzťahu k výkonnej moci.

Čo plánujú ešte ministri pred voľbami?
Eduard Kukan, minister zahraničných vecí:
- Nemáme žiadne dôležité záležitosti, ktoré by mohla ovplyvniť súčasná politická situácia. Musíme plniť veci, ktoré vyplývajú z postavenia Slovenska na medzinárodnej scéne.
Martin Fedor, minister obrany: - Mám pripravenú vlastnú agendu a priority na tento rok. Sú v nich obsiahnuté aj návrhy noviel zákonov a dokonca aj návrhy ústavných zákonov. Pozíciu obrany a bezpečnosti považujem za takú, ktorá by nemala byť vystavená partikulárnym straníckym záujmom.
František Tóth, minister kultúry: - Na ministerstve kultúry je dosť práce - dostavba SND, systém kultúrnych poukazov, grantový systém. Na to nepotrebujeme ani vládu, ani parlament. V príprave legislatívnych noriem budeme pokračovať, prevziať ich bude môcť vláda, ktorá príde. Žiadny z návrhov zákonov z našej dielne, ktorý by nebol schválený, nám dramaticky nezhorší situáciu.
László Szigeti, minister školstva: - Na školský zákon už nie je dosť času. Dôležité je maximálne zabezpečiť financovanie školstva. Čakajú nás aj úlohy súvisiace s prijímacími skúškami a novými maturitami. Je potrebné doladiť reformy. Na prípadné aktuálne problémy budeme reagovať operatívne vyhláškou, nariadením, alebo smernicami.
Pavol Prokopovič, minister dopravy, pôšt a telekomunikácií: - Cargo bolo posledným veľkým privatizačným rozhodnutím. Máme ešte pripravené niektoré projekty, ako je elektronický systém vyberania mýta či príprava projektov na výstavbu diaľnic.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:51