TASR/Marko Erd
StoryEditor

Tvrdá kritika aj slová chvály a uznania. Pozrite sa, ako Kiskov prejav zhodnotili poslanci

01.01.2018, 16:24
Autor:
TASRTASR
Najtvrdšie slová adresoval prezidentovi poslanec Smeru Dušan Jarjabek.

Prezident SR Andrej Kiska ostal vo svojom novoročnom príhovore iba pri občiansko-internacioálnom rozmere, kým predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) hovoril v istom slávnostnom národno-občianskom rozmere. Pre TASR to uviedol poslanec Národnej rady SR za Smer–SD Dušan Jarjabek.

"Chýbal mi absolútne slávnostný charakter. Pri 25 rokoch SR bolo treba povedať čosi iné ako len suché konštatovania, pozitívne alebo negatívne, pohladkanie či pohanenie. To bolo málo. Pán prezident mal hovoriť o úspešnom príbehu Slovenska za 25 rokov," myslí si Jarjabek, podľa ktorého máme prezidenta republiky, o ktorom ani nevieme, či tento štát pred 25 rokmi chcel.

Jarjabkovi chýba u Kisku národné cítenie

"Veď hovoriť o tom, aké je zdravotníctvo, školstvo, aký bol rok 2017 pri 25. výročí, je strašne málo. V každom prípade mal byť prejav oveľa slávnostnejší, mal byť oveľa konštatačnejší a hlavne mal v tomto zmysle istým spôsobom aj podporiť občanov SR," povedal poslanec. Pozastavil aj nad časťou prejavu, v ktorej prezident hovoril o arogancii moci. "Hovoril o nej tak, akoby sa jeho netýkala," myslí si Jarjabek, ktorý pripomenul, že prezident len nedávno vymenoval ústavných sudcov.

"Pán prezident hovoril aj boji proti tomu, čoho sa bojíme. Nebojíme sa toho práve z istého pocitu sebazáchovy, sebazáchovy národných záujmov štátu, v ktorom žijeme 25 rokov a slávnostne si pripomíname jeho úspešný príbeh? Kde žije pán prezident, v akom štáte, keď si tieto veci neuvedomuje?" spýtal sa Jarjabek. Kiska by si podľa neho mal brať príklad z prezidentov iných krajín, napríklad USA, Francúzska, Poľska či Maďarska, ktorým je národné cítenie v rámci vlastného štátu blízke. "Ja som tu cítil len veľkú dávku občianskeho internacionalizmu, aby som to povedal veľmi slušne," uzavrel Jarjabek.

Poslanec SNS s Kiskom súhlasí

"Presne pred 25 rokmi sa zo Slovenska stala samostatná republika. Tým sa naplnila vízia Slovenskej národnej strany (SNS), ktorá bola iniciátorom a dlhodobo sa usilovala o samostatnosť nášho Slovenska," uviedol v reakcii na prezidentov príhovor predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Súhlasí s hlavou štátu, že príbeh Slovenskej republiky je silným a úspešným príbehom. "Som rád, že dnes to priznávajú aj tí, ktorí vystupovali proti samostatnosti Slovenska," dodal.

Podľa Bernaťáka sa vyskytli aj chyby, nie všetko bolo a je dokonalé a je veľa vecí, ktoré je potrebné zlepšiť v rôznych oblastiach fungovania nášho štátu. "Rovnako aj mňa mrzí skutočnosť, že sme v parlamente svedkami malicherných politických škriepok a až nedôstojného správania sa a urážok, ktoré nič nevyriešia," konštatoval poslanec, podľa ktorého agresivita nahrádza riešenia, stráca sa vzájomný rešpekt, úcta a súdržnosť.

"Ale môžeme však spokojne povedať, že naša Slovenská republika je hrdým štátom a našou úlohou bolo a aj bude cieľavedomé upevňovanie slovenskej štátnosti s prízvukom na nadviazanie hlbokých historických odkazov," uzavrel Bernaťák.

Galko: Prezident presne opísal stav našej spoločnosti

Podľa podpredsedu Národnej rady SR Andreja Hrnčiara (Most-Híd) bol prezidentov prejav vyvážený. "Pán prezident správne pomenoval najdôležitejšie udalosti z histórie Slovenska," uviedol podpredseda parlamentu, ktorý s prezidentom súhlasí, že po 25 rokoch je naša krajina lepším miestom pre život. "Som presvedčený, že to ide k lepšiemu. Mňa v prejave nič nevyrušilo," uzavrel Hrnčiar.

Prezident SR sa vyhol priamej kritike vlády, ale presne popísal stav našej spoločnosti, ktorá stagnuje v mnohých oblastiach. V úrovni verejných služieb, v boji proti korupcii i v politickej kultúre. Pre TASR to v reakcii na novoročný príhovor Andreja Kisku povedal poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Sloboda a Solidarita Ľubomír Galko.

"Väčšina občanov, samozrejme, vie veľmi dobre, že primárnu zodpovednosť za túto stagnáciu, za úpadok dobrých mravov nesie vláda Roberta Fica," vyhlásil Galko.

Mysleli sme si, že stačí uveriť vodcom, hovorí Remišová

Podľa poslankyne Národnej rady SR Veroniky Remišovej (OĽaNO) prezident vyzdvihol dôležité okamihy v histórii Slovenska, kde by sme mali hľadať aj inšpiráciu do budúcnosti. "Hovoril o tom, že príbeh Slovenska nebol pokojným príbehom a ja k tomu dodám, že sme síce dokázali, že sa vieme ekonomicky o seba postarať," uviedla Remišová s tým, že naši ľudia sú šikovní, vo svete sa nestratia a práce sa neboja. "Zároveň za 25 rokov sme zlyhali v tom, že vždy sme sa spoliehali skôr na jedinca ako na zákony, pravidlá a inštitúcie," dodala poslankyňa, podľa ktorej sme si mysleli, že k prosperite Slovenska stačí uveriť vodcom ako Robert Fico alebo Vladimír Mečiar. "Zabudli sme, že základom slobody sú pevné, silné inštitúcie, polícia, súdy, kontrolné orgány, ktoré odolajú tlakom politikov a v kritických chvíľach vždy budú stáť na strane občana," povedala Remišová.

Súhlasí s prezidentom, že voľby do vyšších územných celkov priniesli zmenu atmosféry. "Župné voľby boli naším spoločným úspechom a príbeh Slovenska bude úspešný len vtedy, keď každý jeden z nás pocíti zodpovednosť za krajinu a za slobodu a za ich rozvoj bude bojovať," vyhlásila.

Pripomenula, že podľa Kisku nemáme hľadať strašiakov ani doma, ani za hranicami. "Ja Slovensku želám odvahu a nádej, pretože aj malý národ môže dokázať veľké a dobré veci," uzavrela Remišová.

Kollár: Kiska predviedol vyvážený a štátnický prejav

"Ja mám veľa výhrad voči niektorým názorom pána prezidenta, ale, samozrejme, s mnohými vecami aj súhlasím," reagoval na príhovor poslanec NR SR a predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

"Musím konštatovať, že tohtoročný prejav bol veľmi dobrý, vyvážený a skutočne nebol agresívny ani útočný. Jasne pomenoval, čo našu spoločnosť trápi," konštatoval Kollár. Súhlasí s prezidentovým prianím, aby Slovensko bolo krajším a lepším, ako aj s myšlienkou, že ekonomike sa darí.

"Ale pýtam sa spolu aj s prezidentom. Majú sa ľudia lepšie? Na tú otázku nech si každý občan SR odpovie sám. Asi ťažko, asi sa nemá. To znamená, že niekde je nejaký problém," povedal predseda Sme rodina, ktorý si prezidentov prejav veľmi váži. "Bol skutočne vyvážený a štátnický," uzavrel Kollár.

01 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 03 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 04 - Modified: 2024-03-25 08:05:07 - Feat.: - Title: Exprezidenti o voľbách: Kiska vyzdvihuje vysokú účasť, Gašparovič chce, aby Pellegrinimu pomohol Fico 05 - Modified: 2024-03-22 11:12:31 - Feat.: - Title: Schuster v nej hostil excelencie, Gašparoviča trápila pleseň. Exprezidenti spomínajú na vilu na Slavíne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 15:41