StoryEditor

Cesta k autonómii vedie cez parlament

03.04.2007, 00:00

Otázka vytvorenia maďarskej autonómie na južnom Slovensku opäť rozvírila verejnú a politickú diskusiu. O tom, čo by muselo predchádzať jej vzniku, sme sa porozprávali s riaditeľom Ústavu štátu a práva SAV Petrom Colotkom.

Aké sú možnosti autonómie?
-- Rôzne. Pokiaľ ide o územnú autonómiu, je to útvar, ktorý nie je suverénny. Suverénnym útvarom je Slovenská republika a ak by sa hypoteticky uvažovalo o nejakej forme územnej autonómie, predstavovala by nesuverénnu jednotku.
Aký proces predchádza vyhláseniu autonómie?
-- V rámci slovenského právneho systému by vzniku územnej autonómie nevyhnutne predchádzala zmena v právnom systéme. Vznik územnej autonómie by v súčasnosti bol v rozpore s Ústavou SR. Podľa článku 3 odseku 1 Ústavy SR územie Slovenskej republiky je jednotné a nedeliteľné.
Čo všetko by sa teda muselo udiať?
-- Len čo by malo dôjsť k úvahám o územnej autonómii, bola by potrebná zmena ústavy. Tá predpokladá procedúru schválenia kvalifikovanou väčšinou, konkrétne trojpätinovou väčšinou všetkých poslancov NR SR (minimálne 90 poslancov -- pozn. red.).
Bolo by nutné aj referendum?
-- Cesta k zmene ústavného systému vedie cez kvalifikovanú trojpätinovú väčšinu poslancov NR SR. Referendum v slovenskom právnom prostredí nie je prostriedkom, ktorým sa priamo dosahuje zmena ústavy.
Kto schvaľuje alebo vyhlasuje autonómiu?
-- Územná autonómia nepredstavuje suverénny útvar. Uvažovať o tom, že by sa na túto nesuverénnu entitu preniesli nejaké kompetencie, možno iba hypoteticky. A myslím si, že sa pohybujeme len v rovine hypotéz. Podľa platného právneho stavu by však o tejto otázke rozhodovala Národná rada SR.
Vyhlásenie alebo existencia územnej autonómie by boli priamo zakomponované v texte Ústavy SR?
-- To je opäť len hypotetická otázka. Do samotného textu ústavy nie sú vždy začlenené všetky ústavné zákony.
Čiže existenciu územnej autonómie by mohol riešiť samostatný ústavný zákon...
-- To je otázka detailného riešenia. Ale nedomnievam sa, že je to aktuálna otázka.
Aké sú skúsenosti v Európe?
-- Rôzne. Ako príklad možno uviesť postavenie Baskov v Španielsku a vo Francúzsku. V Španielsku má baskická entita hlavné mesto Vitoriu a má rozsiahle právomoci ako historická autonómia. Postavenie Baskov vo Francúzsku pritom vonkoncom nezodpovedá autonomistickému modelu.
V akom vzťahu by boli vzniknutá územná autonómia a štát, na ktorého území vznikla?
-- To by opäť záviselo od zmeny ústavnej povahy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 14:21