StoryEditor

Audit na obrane: Liška ušetrí milióny

23.06.2005, 00:00
Zníženie počtu zamestnancov. Úspora nákladov. Nová organizačná štruktúra. To sú výsledky personálneho auditu na ministerstve obrany. Celkovo by malo odísť 210 zamestnancov, čím by sa malo ušetriť ročne asi 90 miliónov korún.

Zníženie počtu zamestnancov. Úspora nákladov. Nová organizačná štruktúra. To sú výsledky personálneho auditu na ministerstve obrany. Celkovo by malo odísť 210 zamestnancov, čím by sa malo ušetriť ročne asi 90 miliónov korún. "Usporené peniaze po dohode s ministerstvom financií použijeme na motiváciu zamestnancov - na zvýšenie platov a odmien," uviedol hovorca rezortu Zenon Mikle. Dnes sa priemerný plat na ministerstve pohybuje na úrovni približne 17 tisíc korún. Časť prostriedkov chce ministerstvo využiť aj na získanie nových kvalifikovaných ľudí.
Audítorská firma S&K management dostala za svoju prácu 8,1 milióna korún. Nový systém, ktorý vychádza z jej výsledkov, podľa ministra Juraja Lišku odstráni duplicity medzi rezortom a generálnym štábom, zlúči príbuzné procesy na jednom mieste a zavedie nové ekonomické pravidlá. "Rovnako ako v súkromných firmách si jednotlivé útvary budú účtovať služby. Náklady na podporné oblasti, ako je napríklad právny servis alebo informatika, sa tak dostanú pod ekonomický tlak," vysvetlil Pavol Boroš z S&K management. Kľúčovým rozhodnutím je podľa neho fakt, že ministerstvo uznalo ozbrojené sily ako organizáciu vo vnútri rezortu. "Táto zmena je veľmi nešťastná, lebo vedie ku strate kontroly civilného vedenia nad personálnou politikou v rámci ozbrojených síl," reaguje bývalý minister obrany Ivan Šimko.
Veľkú úsporu finančných prostriedkov si rezort sľubuje aj od transformácie štátnych podnikov, rozpočtových a príspevkových organizácií na akciové spoločnosti. "Náklady klesnú o štyri až osem percent, ušetríme tak stovky miliónov korún," tvrdí vedúci oddelenia zriaďovateľských a zakladateľských činností ministerstva Mário Körmendy. Transformovať sa budú štyri zbrojárske podniky. Rezort si v nich naďalej podrží určitý podiel. "Na vedúce pozície sa dostanú ľudia na základe výberového konania," zdôraznil Mikle. Tri štátne podniky - Vojenské stavby Bratislava, Vojenský opravárenský podnik Prešov a Vojenský opravárenský podnik Moldava nad Bodvou sa budú privatizovať. "Armáda už ich služby nepotrebuje," zhodnotil Liška.

AKO SA SKONČILI AUDITY NA MINISTERSTVÁCH

Ministerstvo financií SR - Na základe auditu (za zhruba 19 miliónov Sk) prepustili 250 z 849 zamestnancov. Ročne tak ušetria približne 15 miliónov Sk.
Ministerstvo vnútra SR - Odísť by malo asi 100 zamestnancov. Rezort by mal tento rok ušetriť viac ako 25 miliónov Sk. Za audit zaplatili 31,5 milióna Sk.
Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR - Odísť muselo 21 ľudí, ministerstvo tak na mzdách ušetrí 5,5 milióna Sk ročne. Audit stál rezort 4,8 milióna Sk.
Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR
- audit stál tri milióny korún, odíde 27 ľudí. Po vyplatení odstupného ušetrí rezort v tomto roku 4 milióny Sk, ktoré využije na úpravy platov zostávajúcich zamestnancov.
Ministerstvo hospodárstva SR - analýza procesov stojí 3,9 milióna Sk, audit stále trvá.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. jún 2024 03:45