StoryEditor

Softverová spravodlivosť má medzery

22.01.2018, 23:00
Súdne spory / Systém pomôže právnikom odhaliť diskrimináciu či určiť stratégiu v spore. Zdokonaľuje sa bez pokynov človeka. Na jeho vzniku sa podieľal aj mladý Slovák.

Študenti práva vytvorili systém, ktorý predpovedá výsledky súdnych sporov. V súťaži dokonca porazil renomovaných právnikov z najlepších firiem v Anglicku. Uplatnenie softvéru je zatiaľ obmedzené. Ambíciou tvorcov však je, aby fungoval vo všetkých oblastiach britského práva a aby používateľ dostal stanovisko po opise situácie vlastnými slovami. Navyše, ak má softvér dostatočné množstvo dát, dokáže sa adaptovať na akýkoľvek právny systém kdekoľvek vo svete. Okrem veľkých spoločností by v budúcnosti mohol pomôcť aj bežným ľuďom.

Pri zrode stál aj Slovák
Startup CaseCrunch, ktorý využíva umelú inteligenciu na predikciu výsledkov súdnych sporov, existuje už takmer 18 mesiacov. Založili ho traja študenti prestížnej Univerzity v Cambridgei. Britka, Nemec a Slovák Jozef Maruščák, ktorý spočiatku viedol operácie a momentálne pôsobí ako výkonný riaditeľ. Pôvodne začínali s takzvanými chatbotmi, teda programami schopnými nezávisle komunikovať s používateľmi, ktoré sú založené na jednoduchých stromových diagramoch. Nakoniec skončili pri najnovších modeloch umelej inteligencie, ktoré sa síce už používali, ale nikdy nie v oblasti práva.


CaseCrunch využíva techniky spracovania prirodzených jazykov a kombinuje ich s modelmi hĺbkového učenia. Systém teda porozumie textom a súdnym rozhodnutiam a na základe databázy vyhodnotí pravdepodobný výsledok. Firme sa už podarilo nadviazať strategické partnerstvá s univerzitou, biznis školami a rôznymi veľkými spoločnosťami.

Najprv ho využijú korporácie
Softvér je určený pre súkromné firmy a právnikov, ale prínos môže mať aj pre bežných ľudí. „Z môjho pohľadu je CaseCrunch ideálny pre väčšie firmy, ktoré sú čoraz častejšie vystavované súdnym procesom alebo bojujú o svoj podiel na trhu aj tým, že prípad dajú na súd,“ uvie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-23 09:12:03 - Feat.: - Title: Tajomné škvrny na Trumpovej dlani. Špekulácie o syfilise ukončil list papiera 02 - Modified: 2024-01-05 08:08:57 - Feat.: - Title: Ak v parlamente prejde novela Trestného zákona, výrazne pomôže aj „grófke“ z východu 03 - Modified: 2023-11-10 14:48:33 - Feat.: - Title: Ako priniesť počítač k obyčajným ľuďom, pýtal sa Gates. Odpoveď ukázal pred štyrmi dekádami 04 - Modified: 2023-08-11 13:38:53 - Feat.: - Title: Obhajovali skutočných zločincov, teraz to ľutujú: Advokáti prezradili, ktoré prípady radšej nemali brať 05 - Modified: 2023-05-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Na Valla vyskakujú „kostlivci v skrini“. Po víťazstve s parkovaním musí riešiť ďalší spor
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:40