StoryEditor

Miliarda na colnice? NKÚ hovorí o šafárení

Viac ako jeden a pol miliardy korún. Toľko stála výstavba cestných hraničných priechodov Jarovce a Čunovo. Podľa NKÚ ich však colná správa minula "neefektívne a nehospodárne". Dvojicu priechodov totiž colníci v súvislosti so vstupom Slovenska do EÚ používali len 16 mesiacov. Colníci sa bránia.

Viac ako jeden a pol miliardy korún. Toľko stála výstavba cestných hraničných priechodov Jarovce a Čunovo. Podľa NKÚ ich však colná správa minula "neefektívne a nehospodárne". Dvojicu priechodov totiž colníci v súvislosti so vstupom Slovenska do EÚ používali len 16 mesiacov. Colníci sa bránia. "Výstavba vychádzala z koncepcií schválených uzneseniami vlády a podpísania medzivládnej dohody," upozorňuje hovorkyňa colnej správy Kristína Vavríková. Dodala, že v období, keď sa pripravovala a schvaľovala koncepcia výstavby spomínaných hraničných priechodov, ešte nikto nepredpokladal, že už v máji 2004 vstúpime do únie. Výstavba priechodu v Čunove (hranica s Maďarskom) sa schvaľovala v roku 1996, v Jarovciach (hranica s Rakúskom) dokonca už v roku 1994. Colná správa už priechody nevyužíva. "Majetok sme vyhlásili za prebytočný. Prebieha osobitné ponukové konanie."
Kontrolóri kritizujú aj kúpu Školiaceho a rekreačného zariadenia Veľký Meder za 23 miliónov korún. Na tento nákup dostali colníci dokonca výnimku od ministerstva financií. Súdny znalec pritom stavbu ocenil len na 13 miliónov Sk a colníci mali v tom čase k dispozícii ďalšie tri podobné zariadenia. "Dve z nich - školiace stredisko v Patinciach a Vyšehradnom, vzápätí vyhlásili za prebytočné," zdôraznil hovorca NKÚ Peter Tábory. Aj tu však podľa Vavríkovej zohral svoju úlohu náš vstup do EÚ. Stredisko vo Veľkom Mederi sa totiž kupovalo ešte v roku 2000, keď bolo potrebné zvýšiť kapacity na vzdelávanie. "Po vstupe do únie však došlo k reorganizácii colnej správy a prehodnoteniu aktivít vzdelávacích a školiacich stredísk." Mikuláš Gera z ministerstva financií prenecháva zodpovednosť za udelenie výnimky na predchádzajúce vedenie rezortu. "Súhlas s nákupom sa pritom opieral o odborné stanovisko príslušnej sekcie, ktoré zahŕňalo aj relevantný odhad ceny."
Problematický bol aj odpredaj budovy v hodnote vyše 12 miliónov korún mestu Nitra. To totiž získalo stavbu aj s pozemkami len za zlomok ceny - pol milióna korún pod podmienkou, že ho využije na verejnoprospešné účely. NKÚ však zistil, že objekt sa podľa dohody nevyužíva a chátra. "Plánovali sme tam zriadiť podnikateľský inkubátor, na projekt sme však nezískali prostriedky so štrukturálnych fondov," vysvetlil primátor Nitry Ferdinand Vítek. Mesto preto chystá náhradné riešenie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 12:05