StoryEditor

Matovič: Nečinnosť Gašpara a Kaliňáka zabila mladého novinára, mali by odstúpiť

27.02.2018, 11:55
Autor:
klklTASRTASR
Dve najväčšie politické strany vyzývajú ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby odstúpili zo svojich funkcií.

Opozičné strany OĽaNO a SaS žiadajú odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Tibora Gašpara. Podľa lídra OĽaNO sú práve oni zodpovední za vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. 

"V mene opozičných strán OĽaNO a SaS vyzývame ministra vnútra a policajného prezidenta, aby odstúpili zo svojich funkcií a dnešným dňom spúšťame petíciu odstupte.sk," povedal Igor Matovič. 

Zosmiešňovali novinárov

"Na jednej strane sú Kaliňák a Gašpar zodpovední za to, ako bezpečne sa ľudia na Slovensku cítia. Namiesto toho, aby si robili svoju prácu, aby sledovali podvody a odhaľovali zločincov aj vo svojich radoch, vždy sa snažia zosmiešňovať tých, ktorí prišli s odhaleniami," povedal Matovič s tým, že Kaliňák si zo zastrašovania Kuciaka podnikateľom Mariánom Kočnerom robil posmech a bral to na ľahkú váhu.

"Tibor Gašpar dokáže povedať veľa pekných slov, ale on bol zodpovedný za to, ako rýchlo bude vyšetrené trestné oznámenie, ktoré podal Ján Kuciak. Novinár 28. októbra 2017 písal, že prešlo už 44 dní a prípad zrejme ešte nemá ani konkrétny policajt," pripomenul šéf Obyčajných.

Nevie reagovať, keď treba

Líder OĽaNO pripomenul to, že keď sa minulý rok postavil pred Úrad vlády a tam hovoril o tom, ako mala Ficova štátna radkyňa Mária Trošková chystať alibi masérovi Kostkovi, tak premiér už na ďalší deň vytiahol Matovičove daňové podvody. "Vtedy Fico na mňa nasadil NAKA, moju babku a devätnásť rokov staré účtovníctvo strážili päť dní ľudia z NAKA," povedal Matovič s tým, že keď sa na štátne orgány s prosbou o pomoc obrátil Ján Kuciak, "44 dní si ho prehadzovali a nechali ho chodiť po úradoch."

Podľa Matoviča práve "nečinnosť, neschopnosť týchto dvoch ľudí (Kaliňáka a Gašpara) ho zabila."

Napojenie mafie

Poslankyňa Lucia Nicholsonová (SaS) pripomenula podozrenia, ktoré padajú na pôsobenie talianskej mafie na Slovensku. Podľa Nicholsonovej sú títo ľudia priamo napojení na Smer cez štátnu radkyňu Troškovú a Viliama Jasaňa. "Bezpečne vieme, že sa dopúšťali aj podvodov s bytmi, o čom hovorí aj článok v  Plus 7 dní z roku 2016. Tieto podvody mali rozpracované aj s policajtmi a potom ho zrazu zo dňa na deň zastavili. Len pár dní po tom, ako sa Trošková objavila po boku pána Fica na Úrade vlády," povedala Nicholsonová.

Talianska mafia pôsobiaca na Slovensku mala byť napojená priamo na špičky Smeru. Podľa slov Matoviča z Facebooku Vadalu hromadne odchádzajú ľudia zo Smeru. Líder OĽaNO ukázal aj fotografie, ktoré zobrazujú prepojenia na sociálnej sieti.

Zvolajú výbor

Podľa informácií opozičných politikov, boli firmy, v ktorých figurovali Taliani Vadalovci, údajní členovia mafie, monitorované aj tajnými službami. Opozícia preto zvoláva mimoriadne zasadanie Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu SIS. "Je nespochybniteľným faktom, že poslednou témou, ktorej sa Ján Kuciak venoval, je pôsobenie talianskej mafie na Slovensku. Dnes už vieme, že jednu z týchto firiem monitorovala SIS. Preto nás bude veľmi zaujímať o aký monitoring išlo, čo zistili a čo urobili s týmito zisteniami, ako s nimi naložili ďalšie orgány," povedal poslanec OĽaNO Gábor Grendel.

Opozícia čelí aj kritike za to, že má z kauzy vytĺkať politické body. Za to ju kritizoval najmä premiér Robert Fico. "Ako by mala opozícia zasiahnuť? Nijak, keby sme žili v normálnej krajine, kde sa dá dôverovať polícii a prokuratúre, my by sme mali byť v úlohe štatistov, ktorí vyšetrovanie nechajú na úradoch," povedala Nicholsonová s tým, že na Slovensku ľudia polícii a orgánom činným v trestnom konaní neveria a preto im je treba pozerať na prsty. 

Politická kauza

"Toto je politická kauza," odpovedal Matovič. "Nemáme žiadny záujem získať na tomto politické body, bol by to hyenizmus a odmietame pokusy zatlačiť nás do tejto polohy," povedal zase Ľubomír Galko (SaS).

Podľa neho je to Smer, kto využíva marketingové ťahy. Tým nazval vypísanú odmenu milión eur. "Spoločnosť nepotrebuje sľuby o milióne, ktorý ma rozviazať jazyk, ale zrozumiteľné gesto na obnovenie dôvery," povedal Galko. 

Odstúpením Kaliňáka a Gašpara to však podľa Nicholsonovej neskončí. Ich odstúpenie by bolo podľa poslankyne len symbolické, skutočná zmena by nastala až s výmenou vlády. 

Ak sa tak nestane, matovičovci budú pracovať na mimoriadnej schôdzi a následnom odvolávaní ministra vnútra.

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-24 12:56:53 - Feat.: - Title: Premiér verí, že polícia vyšetrí všetky varianty pri vražde novinára. Opozícia ju zneužíva, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 05 - Modified: 2024-02-21 17:56:40 - Feat.: - Title: "Nemôžeme vzdať tento boj." Pamiatku Kuciaka a Kušnírovej si pripomenuli aj v zahraničí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:20