StoryEditor

Psychiatrička Kaščáková: Mali by sme vyvážene pracovať a odpočívať, dávať si krátkodobé ciele, plánovať pekné veci

25.12.2021, 10:00
Každý rodič, zamestnaný či nezamestnaný alebo matka na materskej dovolenke – pre všetkých bol uplynulý rok veľkou výzvou.

Aký bol uplynulý rok z pohľadu psychiatričky?
Neľahký, iný, častejšie než inokedy sme museli s pacientmi hľadať iné možnosti vrátane vymožeností telemedicíny, ak niekto musel zostať v karanténe. Vnímam vzájomné priblíženie medzi ľuďmi, ktorí už boli psychiatrickými pacientmi, a medzi ľuďmi, ktorí si prvýkrát až počas pandémie zažili úzkosť z celkovej neistoty alebo stavy konkrétneho strachu z pandémie. Krásne to vyjadrila jedna moja pacientka vetou, ktorú povedala svojmu partnerovi, ktorý zrazu prežíval úzkosť – vitaj v mojom svete. Vnímam v spoločnosti väčšiu toleranciu voči ľuďom s psychickými ťažkosťami, oslabenie tabu a zvýšenie odvahy, najmä medzi mladšími ľuďmi, vyhľadať odbornú pomoc.

A z pohľadu matky dvoch detí a manželky umelca?
Tiež neľahký, iný, museli sme hľadať kreatívne riešenia a kompromisy, aby sme mohli ako rodina fungovať. Myslím, že každý rodič, zamestnaný či nezamestnaný alebo matka na materskej dovolenke – pre všetkých bol uplynulý rok v tomto ohľade veľkou výzvou.

Vraveli ste, že vnímate zvýšenie odvahy, najmä medzi mladšími ľuďmi, vyhľadať odbornú pomoc. Stretávam sa však s tým, že je problém túto pomoc nájsť, je málo psychológov, psychiatrov. Je naozaj taký nápor pacientov?
Nejaké presné štatistiky nemám, ale keď sa navzájom s kolegami rozprávame, tak áno, je väčší nápor. Ľudia hľadajú pomoc aj cez sociálne siete, cez rôzne FB skupiny a dostávajú tipy na odborníkov na duševné zdravie alebo sa dokonca priamo niekto ohlási, že má voľnú kapacitu. To zosieťovávanie odborníkov medzi sebou je veľmi fajn a stále vznikajú nové centrá, najmä v oblasti psychologickej a psychoterapeutickej pomoci. Psychiatrov a najmä pedopsychiatrov je z môjho pohľadu stále nedostatok.

Mnohí uplynulé dva roky z dôvodu pandémie označujú za veľmi ťažké a pre psychiku človeka náročné obdobie. Dá sa to tak zovšeobecniť? Nedá sa nájsť na tomto období aj niečo pozitívne?

Ned...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-05 08:52:35 - Feat.: - Title: „Vďaka Teórii typov porozumiete sebe a svojim deťom!," vysvetľuje psychologička o čo ide 04 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 05 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:54