StoryEditor

V slovenských mestách sa objavili krvavé tričká. Hlas ľudu sa musí zjednotiť, hovoria autori

06.03.2018, 16:03
Autor:
TASRTASRklkl
„Krvavé“ tričká nesú nápisy Nechcem späť 90. roky, Študenti spojte sa! či Nechcem ďalší krvavý pondelok.

Vo viacerých slovenských mestách sa v reakcii na aktuálnu situáciu v krajine po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky objavili "zakrvavené" tričká. Pred košický magistrát zase aktivisti vyliali umelú krv, videozáznam koluje po internete.

„Krvavé“ tričká s nápismi Nechcem späť 90. roky, Študenti spojte sa! či Nechcem ďalší krvavý pondelok sa objavili napríklad v Bratislave pred Úradom vlády SR, v podchode na Zochovej ulici či v Karlovej Vsi, na mieste, kde zahynul Róbert Remiáš.

"Nepáči sa nám, ako súčasná vláda rieši aktuálnu situáciu týkajúcu sa vraždy novinára Jána Kuciaka. Nepáči sa mám dlhodobý postoj dnešnej vlády na rôzne kauzy, ktoré sa ich týkali, ich postoj k novinárom, učiteľom, zdravotným sestrám a ďalším zložkám spoločnosti," povedali pre Fičí.sk autori iniciatívy.

"Vyzývame hlas ľudu, aby sa zjednotil a aby začal brániť demokratické hodnoty," dodali.

Michaela Dénešová

Pocit bezmocnosti

"Zaznamenali sme takýto prejav občianskeho aktivizmu. Ja ho istým spôsobom chápem, aj keď mi nie je úplne vlastný a možno je na hranici vkusu, ale situácia je veľmi vážna," povedala pre TASR starostka bratislavskej Karlovej Vsi Dana Čahojová s tým, že aj toto odzrkadľuje pocity ľudí zo súčasnej situácie na Slovensku.

„Udalosti, ktoré sa stali, znova oživujú v ľuďoch pocit bezmocnosti, beznádeje a sklamania. Opäť si mnohí z nás kladú otázky, komu a čomu sa dá dnes ešte veriť, na čo a na koho sa dá spoľahnúť,“ podotkla starostka.

Situácia by sa mala upokojiť

Banskobystrický magistrát zdôraznil, že brutálna smrť dvoch mladých ľudí zasiahla aj mesto pod Urpínom, ktorému nie je ľahostajné, čo sa v spoločnosti deje. Na druhej strane však formu, ktorú aktivisti zvolili, nepovažuje za vhodnú. Takto reagoval magistrát na tričká s nápisom Vox populi (Hlas ľudu).

"Domnievame sa, že "krvavé" tričká môžu v uliciach vzbudiť negatívne emócie a vybičovať deštruktívne vášne. Prihovárame sa za to, aby sa situácia upokojila a aby zvíťazil triezvy a racionálny pohľad na vec. Takto demonštrovaný postoj môže byť kontraproduktívny, môže situáciu vyhrotiť a vyvolať presný opak toho, čo aktivisti chceli vo svojom prirodzenom postoji povedať," uvádza sa v stanovisku mesta, ktoré TASR poskytla hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Páchateľov treba vypátrať

"Sme presvedčení o tom, že páchateľov tejto ohavnej vraždy je potrebné čo najskôr vypátrať a postaviť pred spravodlivosť," zdôrazňuje sa v stanovisku. Rozvešané tričká majú byť iniciatívou "slobodne a nezávisle zorganizovaných ľudí," ktorí sa rozhodli protestovať proti aktuálnym udalostiam spojených s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Pred schodisko pred košickým magistrátom zase vyliali aktivisti umelú krv. "Tragédiu, ktorá sa stala, treba čo najskôr vyšetriť. Aj všetci na magistráte sú nešťastní z toho, čo sa stalo. Nikto by nemal túto tragédiu takto cynicky zneužívať," uviedol košický primátor Richard Raši.

01 - Modified: 2019-06-12 12:42:21 - Feat.: - Title: Môže Harabin založiť vlastnú politickú stranu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 03:41