StoryEditor

Rakúska reportérka po proteste: Slováci túžia po zmene, vražda novinára bola poslednou kvapkou

16.03.2018, 23:00
Zúčastnila sa všetkých veľkých protestov na Slovensku za uplynulý rok. HN sa rozprávali s redaktorkou rakúskej televízie ORF Nicole Kampl o tom, ako vníma situáciu u nás.

Ako ste zareagovali na správu o tom, že v susednej krajine zavraždili novinára?
Ak zabijú jedného z vašich kolegov, a navyše sa to stane v Európe, je to obrovský šok. Bola som prekvapená. Dúfala som, že vražda novinára, ktorá pravdepodobne súvisela s jeho prácou, je jednoducho niečo, čo sa vo vyspelom svete nedeje.

Zaujíma Rakúšanov situácia u nás?
Dianie na Slovensku je pre Rakúšanov teraz veľkou témou. Máme tu po tretíkrát so sebou tím ORF a zúčastnili sme sa všetkých troch protestov po vražde Jána Kuciaka. Po prvom zhromaždení sme sa rozprávali aj s kolegami zavraždeného novinára . Bolo to veľmi osobné a dojímavé. Úplne rozumiem všetkým tým emóciám a napätej atmosfére u vás.

Ján Kuciak v poslednom článku, ktorý vyšiel po jeho smrti, odhaľoval prepojenia talianskej mafie na politické špičky. Vláda týždne pokračovala bez zmien na kľúčových postoch. Neupokojilo by situáciu, keby zodpovední ľudia ihneď prijali politickú zodpovednosť?
Kuciak a jeho kolegovia majú za sebou veľa práce, ktorá určite stojí na faktoch a dôkazoch. Avšak žiadni ľudia ešte neboli obvinení, nestáli pred súdom. Preto je zatiaľ podľa mňa veľmi ťažké s určitosťou hovoriť o mafii prepojenej na politiku.

Odsúdený za korupciu alebo podvody tu nebol žiaden aktívny politik. Pritom nové podozrenia pribúdajú skoro každým dňom.
Chápem, cítila som to aj na námestí. Slováci túžia po zmene. Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice bola už len poslednou kvapkou do preplneného pohára. Ja som tu bola aj na protikorupčných pochodoch minulý rok a už vtedy som si hovorila, že niekto musí prevziať politickú zodpovednosť. Žiaľ, stalo sa tak až po hroznej tragédií.

Nicole Kampl Nicole Kampl HN

Aké sú vaše pocity po tomto zhromaždení?
Protest bol skutočne masový, no zároveň veľmi pokojný. Popri všetkom, čo sa tu v uplynulých týždňoch deje, som prekvapená, akí sú Slováci mierumilovní a milí. Keď sme po skončení zhromaždenia potrebovali prejsť s celým štábom a kamerou na druhú stranu námestia, predtým nahnevaní ľudia nám zrazu sami od seba a s úsmevom uvoľňovali cestu.

Čo hovoríte na premiérove tvrdenia, že protesty financuje George Soros?
(smiech) Nemyslím si, že to tak je. Robili sme rozhovory s organizátormi. Peter Nagy aj Karolína Farská sú mladí ambiciózni ľudia. Obdivujem osobitne Karolínu – robiť skúšky a zároveň organizovať protesty, ktoré môžu zmeniť krajinu, to je veľká vec.

Premiér podal demisiu, koaličné strany zložia novú vládu, ale ľudia volajú po predčasných voľbách. Ako by sa k tomu mali poslanci postaviť?
To je ťažká otázka pre mňa ako zahraničnú novinárku. Chápem ľudí na námestiach, ale som tu za ORF a preto by som nerada vyjadrovala svoj osobný názor na to, čo by mali robiť slovenskí politici.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 00:05