StoryEditor

Polícia zdokumentovala pohyb možného vraha. Prokurátor informoval o vyšetrovaní vraždy novinára

26.03.2018, 13:58
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Dozorujúci prokurátor uviedol nové informácie a niektoré doteraz neoverené informácie potvrdil.

Polícia zdokumentovala pohyb pravdepodobného páchateľa vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. K vražde došlo v stredu 21. februára 2018.

Informoval o tom na dnešnej tlačovej besede prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry odboru všeobecnej kriminality, ktorého tvár nemohli médiá z bezpečnostných dôvodov snímať. Rovnako nemožno zverejniť jeho meno.

Preverujú viac ekvivalentných motívov
Zdôraznil, že v prípade vyšetrovania vraždy Kuciaka a Kušnírovej ide o ojedinelý brífing, ktorého cieľom bolo vysvetliť nepresnosti, ktoré sa v súvislosti s vyšetrovaním objavili.

"Z doteraz vykonaných vyšetrovacích úkonov jednoznačne vyplýva, že k vražde došlo 21. februára 2018. Bol ustálený predpokladaný čas vraždy v rozpätí cirka päť minút, bol zadokumentovaný pohyb pravdepodobného páchateľa a boli zistené ďalšie skutočnosti, ktoré teraz nemôžeme prezentovať," povedal dozorujúci prokurátor.

Podľa prokurátora vyšetrovatelia preverujú viac ekvivalentných motívov vraždy; policajný prezident Tibor Gašpar skôr povedal, že najpravdepodobnejším motívom zastrelenie Kuciaka a Kušnírová v ich dome vo Veľkej Mači bola investigatívna práca reportéra.

Neboli zistené stopy zápasu
"Neboli (na mieste vraždy) zistené stopy zápasu a nebolo nič odcudzené. Tieto okolnosti naznačujú, že išlo o vraždu na objednávku," konštatoval prokurátor. Dodal, že Kušnírová bola zastrelená jedným výstrelom do hlavy, Kuciak dvoma výstrelmi do srdca. Obe vraždy sa stali v rozpätí piatich minút, strelec použil pištoľ kalibru deväť milimetrov. Na mieste činu sa našli dve nábojnice a taktiež nevystrelené náboje.

Z vyjadrení dozorujúceho prokurátora vyplynulo, že vyšetrovatelia zatiaľ nepracujú so žiadnym najpravdepodobnejším motívom vraždy.

Obhliadku nevykonal znalec z Ústavu súdneho lekárstva
Na otázku, či polícia má k dispozícii identikit možného páchateľa a či ho nezverejní, prokurátor uviedol, že by to bolo predčasné. Bližšie informácie neposkytol ani ohľadom možnej existencie obrazového záznamu, ktorý zachytáva páchateľa. Nevyjadril sa ani k tomu, či vrah mohol strieľať z prerobenej plynovej pištole.

Vo svojom vyhlásení prokurátor potvrdil, že na mieste činu vo Veľkej Mači, kde bola dvojica zavraždená, nevykonal obhliadku ich tiel znalec z Ústavu súdneho lekárstva. Poukázal na to, že žiaden právny predpis nezävazuje takýchto znalcov byť 24 hodín denne a sedem dní v týždni k dispozícii polícii pre takéto účely.

"Je vždy na úvahe vyšetrovateľa a na momentálnych možnostiach, akých lekárov prípadne znalcov na miesto činu prizve, a v ktorom časovom úseku obhliadky," vysvetlil s tým, že pitvu tiel v tomto prípade vykonávali znalci z Ústavu súdneho lekárstva a práve jeho závery sú rozhodujúce pre účely trestného konania.

"Pokiaľ ide o niektoré medializované pochybnosti o postupe vyšetrovateľa, respektíve policajných orgánov pri niektorých úkonoch, prokurátor z titulu svojej funkcie a bez ohľadu na informácie prezentované v médiách si vyžiadal písomné stanovisko od vyšetrovateľa," ozrejmil prokurátor s tým, že v prípade zistenia pochybení budú prijaté opatrenia.

Prišlo niekoľko desiatok oznámení
Na základe milióna eur ponúkaného premiérom Robertom Ficom prijala prokuratúra a polícia niekoľko desiatok oznámení. Nie všetky boli podľa prokurátora seriózne, ale všetky sú dôkladne preverované. "Boli aj anonymné aj podpísané," priblížil prokurátor.

Generálna prokuratúra podniká všetky dostupné kroky k čo najrýchlejšiemu uzatvoreniu dohody o vytvorení spoločného vyšetrovacieho tímu s Talianskom, uviedol tiež prokurátor. Bola nadviazaná i spolupráca s Europolom, ktorý bol pribraný do trestného konania ako znalecký ústav na vykonanie niektorých špecifických vyšetrovacích úkonov a poskytuje aj analytickú činnosť pri vyhodnocovaní niektorých dôkazov.

Na základe Gašparovho rozkazu bol zriadený vyšetrovací tím, v ktorom je 10 vyšetrovateľov, viac ako 50 pracovníkov operatívy, bola tiež vytvorená analytická skupina pozostávajúca zo šiestich analytikov a skupina zahraničnej spolupráce.

"Ide o jeden z najväčších vyšetrovacích tímov vytvorených za účelom vyšetrenia vraždy za posledné roky," oznámil prokurátor. Doteraz bolo podľa neho vykonaných takmer 200 výsluchov svedkov, okrem toho boli zadovážené ďalšie operatívne informácie s získané prvé výstupy zo zaistených nosičov informácií nájdených na mieste činu.

01 - Modified: 2018-07-08 22:15:21 - Feat.: - Title: Advokát Kuciakovcov Lipšic: Pár verzií vraždy sa už vylúčilo 02 - Modified: 2018-03-02 18:37:45 - Feat.: - Title: Pamiatku Jána Kuciaka si v Bratislave uctilo okolo 20-tisíc ľudí. Pred Úradom vlády znelo mohutné "odstúpiť"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 14:44