StoryEditor

Zúfalý farmár z východu prehovoril: Chcú nás finančne zruinovať, bijú nás, štát im neraz asistuje

05.04.2018, 19:17
Autor:
chochoTASRTASR
Pokiaľ nenastane zmena, nespokojní farmári sa chystajú na protest aj s traktormi od Michaloviec až do Bratislavy.

Protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko sa vo štvrtok opäť konalo v centre Košíc. Podujatie, ktoré prebehlo bez incidentov, pritiahlo na Hlavnú ulicu pri Dolnej bráne viac ako 2000 ľudí. K akcii sa pridali aj farmári z východu Slovenska, ktorí sa sťažujú, že sú vytláčaní z vlastnej pôdy organizovanými skupinami. Ich protest sprevádzala kolóna desiatok traktorov, ktorá prešla Košicami od mestskej časti Barca až k centru mesta.

Nový minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) by podľa výzvy zo zhromaždenia mal vykonať opatrenia na obnovu dôvery občanov v políciu a ministerstvo vnútra.

"Žiadame okamžité odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, odpolitizovanie vedenia polície a realizáciu nevyhnutných systémových zmien v policajnej inšpekcii, ktoré budú garantovať jej nezávislosť," uviedli za organizátorov Ján Gálik a Alžbeta Bojková. Poukázali na medializované informácie o pochybeniach pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj na stále sa objavujúce korupčné kauzy.

Farmári ako lovná zver

Za protestujúcich farmárov vystúpil František Oravec, farmár z Gyňova pri Košiciach, ktorý hovoril o "mafiánskych praktikách" v poľnohospodárstve. Silné skupiny podľa jeho slov zaberajú pôdu od tých, ktorí majú na ňu právny nárok a ktorí tak musia čeliť nátlaku, vyhrážkam i fyzickým útokom.

Oravec vysvetlil, že farmári sa rozhodli pridať k protestu, pretože ich ničia "mafiánske praktiky organizovaných skupín". "Mnohí z nás sme kvôli tomu ako lovná zver," dodal. Problémy, alebo "lovecká sezóna", ako sa vyjadril Oravec, sa pre farmárov podľa jeho slov začali, keď sa odhodlali chrániť svoj majetok, píše Denník N. "Poľovať na nás začali organizované skupiny. Zastrašujú nás, snažia sa nás finančne zruinovať, dokonca nás aj bijú," vyhlásil.

"A čo robí štát? Myslím vládni politici, úradníci, policajti, ktorým sa roky sťažujeme? Nič. Naozaj nič," povedal Oravec. A označil to ešte za lepší prípad, keďže neraz podľa neho štát týmto skupinám asistuje.

Dva roky upozorňuje Matečnú

Následne priblížil aj vlastný príbeh. Tvrdí, že "lovnou zverou" sa stal pred troma rokmi. Skupinu firiem, ktoré neoprávnene využívali jeho pôdu, v roku 2015 vyzval, aby mu na nej umožnili podnikať. To však odmietli, pôdu podľa neho chceli odkúpiť. 

Keď to odmietol, mali sa ho snažiť finančne zruinovať, prišli vyhrážky aj fyzický útok. Bývalý kukláč ho mal takmer zmrzačiť. "Stalo sa to vtedy, keď som na vlastnej pôde kameroval ako vytrhávajú geodetické body z mojich parciel. Pol roka som bol práceneschopný, trikrát som bol hospitalizovaný v nemocnici a trvalé následky mám doteraz," povedal Oravec.

Hoci s tými firmami mal všetky súdne spory, ktorých bolo 14, vyhrať, stále sa podľa vlastných slov nevie dovolať spravodlivosti. Tvrdí, že firmy poberajú dotácie na jeho pôdu, na ktorú majú exekútorom zakázaný vstup.

Pritom však mal o tom informovať všetky dôležité inštitúcie. "Na to, čo sa mi deje, minimálne dva roky upozorňujem pani ministerku Matečnú, Na tieto skutočnosti som upozornil v rôznych formách aj šéfa Poľnohospodárskej platobnej agentúry pána Kožucha. Čo sa udialo? Nič."

Zbitých farmárov, ktorí majú trvalé následky, je podľa Oravca viac. Dokonca niektorých vymenoval: "Dr. Béreš Juraj z Michaloviec, Mičko Marián, Tibava, Fedič Vladimír, Ruský Hrabovec, Cenker Ján, Lastomír a iní. Na týchto farmárov nasadili pendreky, bojové psy a utrpeli ťažké úrazy pri bitke o svoje polia." Polícia mala trestné oznámenia farmárov odmietnuť alebo prerušiť.

Hrozia protestnou jazdou traktorov cez Slovensko

"Žiadame, aby finančné prostriedky - dotácie boli vyplácané iba takým užívateľom pôdy, ktorí k nej vedia preukázať právny titul, či už na základe vlastníctva, alebo právoplatnej nájomnej zmluvy. Žiaľ, odkedy sme vstúpili do Európskej únie, nie je žiadny štátny ani samosprávny orgán, ktorý by kontroloval právne tituly k pôde. Tu je tá diera a priestor pre rôznych špekulantov, novodobú mafiu, ktorá vie poberať finančné prostriedky Európskeho spoločenstva bez právneho titulu," povedal po prejave Oravec pre novinárov.

Pokiaľ Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) alebo ministerstvo pôdohospodárstva nepristúpia k zmene, nespokojní farmári sa podľa neho chystajú na protest aj s traktormi od Michaloviec až do Bratislavy.

Na zhromaždení vystúpil aj vedúci charity Samaritán a zakladajúci člen Občianskeho fóra a hnutia VPN Ľubomír Badiar, ktorý navrhol vyhlásiť deň zavraždenia novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej za pamätný deň SR – deň boja proti korupcii. Medzi rečníkmi boli aj ochranár a filmár Erik Baláž či riaditeľka Karpatskej nadácie a občianska aktivistka Laura Dittel.

01 - Modified: 2024-04-30 05:39:53 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive za prepustenie rukojemníkov aj prímerie 02 - Modified: 2024-04-28 09:59:00 - Feat.: - Title: Legendárnu spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky 03 - Modified: 2024-04-27 20:18:00 - Feat.: - Title: V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty. Od vlády chcú dohodu s Hamasom 04 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 05 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 15:28