StoryEditor

"Keď je policajná klika silnejšia ako štát." Reakcie na rozhodnutie Druckera rezignovať

16.04.2018, 15:08
Autor:
lmlmchocho
Prečítajte si reakcie z politickej scény na rozhodnutie Tomáša Druckera rezignovať na funkciu ministra vnútra.

Tomáš Drucker dnes oznámil, že rezignuje na funkciu ministra vnútra. Dôvodom je, že hoci prezident Andrej Kiska a časť verejnosti žiadali, aby odvolal policajného šéfa Tibora Gašpara, on dospel k záveru, že by to nebolo správne. 

"Pokiaľ ja mám vytvárať istú polarizáciu namiesto jej uvoľnenia, si myslím, že za týchto okolností nemám ďalej právo zotrvávať v pozícii ministra vnútra," vyhlásil Drucker. 

​Reakcie na rozhodnutie Tomáša Druckera rezignovať na funkciu ministra vnútra:

Anton Hrnko (SNS): "Myslím si, že to nie je celkom dobrá správa, lebo ukázal rozhodnosť a že chce veci riešiť. Bol už aj podaný návrh zákona na zmenu výberu policajného prezidenta a kreovania policajnej inšpekcie. Je to jeho rozhodnutie, treba to rešpektovať, ale mrzí ma to."

Juraj Blanár (Smer): "Dozvedel som sa to z médií a je to pre mňa veľké prekvapenie. Musím sa viac oboznámiť s dôvodmi."

Béla Bugár (Most-Híd): "Na celý problém sa treba pozerať z viacerých strán. Na jednej strane som rád, že po výmene na poste ministra vnútra sa naša priorita „odpolitizovania policajného zboru“ dostala do legislatívneho procesu. A z pohľadu budúcnosti to považujem za zásadnejší a systémovejší krok, ako personálnu výmena na jednom poste. Na druhej strane si myslím, že každý verejný činiteľ - vrátane prezidenta policajného zboru by mal mať cit pre realitu a vnímať spoločenské súvislosti.

Odchod súčasného šéfa policajného zboru by určite zjednodušil obsadenie kresla ministra vnútra. Nepochybujem o tom, že si to uvedomuje aj predseda vlády Peter Pellegrini, ktorý musí prísť s novým návrhom na ministra vnútra."

Miroslav Číž (Smer): "Nie je to dobrá správa. Vytvorila sa atmosféra, aká sa vytvorila. Už neplatia argumenty, ale tlak. Treba to však zobrať na vedomie."

Most-Híd: "Sme prekvapení z rozhodnutia ministra vnútra podať demisiu po tak krátkom čase. Odstúpenie Tomáša Druckera berieme na vedomie. Navrhované zmeny o spôsobe výberu a menovania vedenia polície považujeme za dôležitý systémový krok k obnovovaniu dôvery. Návrh je v súlade s návrhom strany Most-Híd, ktorý z iniciatívy jej predstaviteľov bol zapracovaný aj do Programového vyhlásenia vlády.

Andrej Danko (SNS): "Predseda Národnej rady SR Andrej Danko berie na vedomie rozhodnutie ministra vnútra Tomáša Druckera odstúpiť z funkcie. Tým, že ide o vnútornú záležitosť Smeru-SD, nebude sa k tomu bližšie vyjadrovať."

Igor Matovič (OĽaNO): "Drucker sa zachoval ako zbabelec a prospechár. Zbabelec preto, lebo sa nedokázal postaviť nitrianskej mafii, ktorá ovláda políciu. Ako prospechár preto, lebo vie, že jediný kto mu zabezpečí beztrestnosť za jeho zázračné obchody s pozemkami a vilou na Floride je Gašpar." 

Boris Kollár (Sme rodina): "Toto je štátna mafia v praxi. Pre ňu bolo prioritné udržať vo funkcii policajného prezidenta pána Gašpara a je ochotná kvôli nemu obetovať novopečeného ministra vnútra.

Zakázali mu ho odvolať. Druckerovi je jasné, že spoločnosť si to vyžaduje. Keďže nemôže z akéhokoľvek dôvodu ho odvolať, tak radšej odišiel sám.

Muselo to byť niečo veľmi silné, čo ho donútilo Gašpara neodvolať. Ale to ja už som ho videl, keď začal špekulovať, už ho aj chrbtica začala radšej bolieť. On čakal do poslednej chvíle že to urobí sám, ale štátna mafia sa rozhodla inak a tým pádom bol obetovaný minister." 

Richard Sulík (SaS): "Drucker pochopil, že proti tej bande je bezmocný a aby si zachoval posledné zbytky cti, spravil jediný rozumný krok: Odstúpil. Kvitujem jeho snahy spraviť zdravotníctvo lepším."

KDH: "Keď je policajná klika silnejšia ako štát, tak odstúpi minister a nie ten, koho on menuje a odvoláva. Stále tvrdíme, že najlepším riešením pre Slovensko sú predčasné voľby."

Veronika Remišová (OĽaNO): "Tomáš Drucker rezignuje na post ministra vnútra. To znamená len jedno - Tomáš Drucker zistil, že v Policajnom zbore sú skupiny, ktoré sú silnejšie ako ktorýkoľvek minister."

Ľubomír Galko (SaS): "Od Tomáša Druckera sa očakávalo, že využije svoju kompetenciu ministra vnútra a odvolá z postu prezidenta Policajného zboru nedôveryhodného Tibora Gašpara. Ukázalo sa, že vnútornú silu na tento krok nepozbieral, ale zároveň nebol ochotný podvoliť sa vedeniu Smeru-SD, ktoré na neho tlačilo, aby Gašpara vo funkcii ponechal.

Riešením je jeho demisia, ktorá ho usvedčuje, že nedokázal svoju novú funkciu pretaviť do správnych rozhodnutí. Je vylúčené, aby sa po Druckerovej demisii našiel v súčasnej vládnej koalícii človek, ktorý nastúpi do tejto uvoľnenej funkcie s vôľou meniť veci k lepšiemu a prinavrátiť Policajnému zboru stratenú dôveru. Požiadavka na predčasné voľby je o to naliehavejšia."

01 - Modified: 2024-04-11 07:21:41 - Feat.: - Title: Šéf aliancie Forró rokoval s ministrom školstva Druckerom 02 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 03 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity 04 - Modified: 2024-04-05 09:42:25 - Feat.: - Title: Komisár pre deti Mikloško ocenil zákaz mobilov na školách: Týmto krokom sa zaradíme medzi moderné krajiny 05 - Modified: 2024-04-04 11:50:58 - Feat.: - Title: Drucker zakazuje mobily na školách. Pre prvé tri ročníky úplne, potom platia výnimky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:30