StoryEditor

Reformu školstva bez komunikácie nedosiahneme

02.05.2018, 00:00
Problém kvót na osemročné gymnáziá spočíva vo financovaní aj v nastavení spoločnosti, hovorí pre HN Soňa Hanzlovičová, poradkyňa pre školstvo ministerstva vnútra.

Počas svojej kariéry ste zažili niekoľko ministrov školstva. Čo považujete za ten čas za pretrvávajúce výzvy a čo, naopak, najdôležitejšie úspechy?
Veľa som pracovala s Dušanom Čaplovičom, následne s Petrom Pellegrinim, v oboch prípadoch tie vzťahy boli výborné a toto obdobie hodnotím pozitívne. Juraj Draxler mal tiež snahu niektoré procesy zmeniť.
Často sa stretávam s tým, že sa o školstve hovorí „to zvládne každý“ a pritom je to veľmi komplikovaný a rozsiahly rezort, ktorý má pod sebou širokú masu ľudí, ktorej treba rozumieť, ktorú treba chápať a získať si od nich dôveru. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, je to mimoriadne náročná oblasť. Dotýka sa nielen rodičov, starých rodičov, ktorí sa starajú a podporujú svoje deti v štúdiu, do tejto oblasti zasahuje i veľmi široká verejnosť. Preto treba ku školstvu pristupovať veľmi citlivo a zaoberať sa ním zoširoka. Ja sa snažím presadzovať hlavne ľudský prístup, postavený na všestrannej komunikácii – žiaka s učiteľom, učiteľa s rodičom, učiteľa so žiakom. Tento trojuholník je základným kameňom, ktorý sa nedá obísť, bez tejto komunikácie sa v školstve nikdy nebudeme vedieť dostať ku konkrétnej vízii. Ministerstvo školstva je tvorcom všetkých zákonov a vyhlášok, ktorými sa riadia všetky školy od materských až po vysoké. To, čo pedagógovia učia, doma vníma rodič, keď s dieťaťom robí domáce úlohy.


A ako by sa to malo riešiť?
Tu by som možno odporučila kolegom z ministerstva školstva viac chodiť do terénu, stretávať sa s ľuďmi, rozprávať sa s nimi, ale najmä...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 03 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 04 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 02:38