StoryEditor

Ťaženie voči Tóthovi graduje, vláda ho podrží

16.01.2006, 23:00
Prestrelka medzi časťou umeleckej obce a ministrom kultúry Františkom Tóthom pokračuje. Umelci včera konkretizovali svoje výhrady. Ministrovi vytýkajú najmä založenie správcovskej spoločnosti pre novostavbu SND, odpredaj Divadla P. O. Hviezdoslava, zámer zrušiť Slovenské centrum dizajnu či netransparentnú grantovú politiku.

Prestrelka medzi časťou umeleckej obce a ministrom kultúry Františkom Tóthom pokračuje. Umelci včera konkretizovali svoje výhrady. Ministrovi vytýkajú najmä založenie správcovskej spoločnosti pre novostavbu SND, odpredaj Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH), zámer zrušiť Slovenské centrum dizajnu či netransparentnú grantovú politiku. Nepáči sa im ministrov spôsob komunikácie a ignorovanie ich argumentov a stanovísk. Pod výzvu na Tóthovo odstúpenie sa už podpísalo 140 umelcov. "Jeho odchod by bol víťazstvom zdravého rozumu," vyhlásil hudobník Anton Popovič, jeden zo signátorov výzvy. Výhrady umelcov rozdeľujú aj politickú scénu. Zatiaľ čo opozícia si ich osvojila a žiada Tóthovu hlavu, vládna koalícia ho v kresle podrží.
Medzi trhom a kultúrou
Tóth je presvedčený, že celý konflikt je motivovaný aj odlišným pohľadom na fungovanie trhových mechanizmov v oblasti kultúry. "Niektorým skupinám, ktoré boli historické privilegované, sa nepozdáva sprehľadnenie finančných tokov a grantového systému, pretože okliešťuje lobing týchto skupín vo výberových komisiách." Podľa analytika Matúša Pošvanca z Nadácie F. A. Hayeka je ukážkovým príkladom takéhoto rozdielneho pohľadu nesúhlas umelcov so zavedením tzv. kultúrnych preukazov pre mládež. Tie by mali byť plošne distribuované na školy a spätne podľa návštevnosti preplácané kultúrnym inštitúciám. "Je to efektívne opatrenie, umelecké aktivity by sa mali podporovať na základe merateľných kritérií, aby sa nestávalo, že štát platí niečo, čo nemá reálnych konzumentov," tvrdí analytik. Protestujúci umelci to vidia inak - preukazy môžu fungovať len ako doplnok a nemožno nimi nahradiť zásadnú predstavu, čo má byť pri financovaní prioritou. "Trhové mechanizmy by nemal zavádzať človek, ktorý kultúre vôbec nerozumie," argumentuje Popovič.
Bez alternatívy
Podľa Tótha umelci zatiaľ okrem kritiky nepredstavili svoju víziu, ako by sa mali nimi pomenované problémy riešiť. Odmietanie akejkoľvek zmeny nepovažuje za konštruktívne. " Bol by som rád, keby prišli s konkrétnymi návrhmi, zatiaľ som však žiadny nedostal." Chýbajúcu alternatívu pripúšťa aj Popovič, signatári sa podľa neho v prvej fáze chceli sústrediť na pomenovanie problémov. Riešenie chcú predložiť vo štvrtok, keď sa stretnú s ministrom. Podľa ďalšieho zo signatárov, dramaturga a režiséra Martina Porubjaka, majú byť ich doterajšie aktivity aj signálom politickým lídrom, ktorí držia v rukách kľúč k odvolaniu ministra.
Obávať sa nemusí
Z reakcií koaličných politikov je už dnes zrejmé, že Tóth sa o svoje kreslo nemusí obávať. Žiadna z vládnych strán sa ho nechystá vyzvať na odstúpenie ani nepodporí návrh na jeho odvolanie. Ten do parlamentu predložila ĽS-HZDS. "Ministri tejto vlády sa budú odvolávať vtedy, keď sa na tom dohodne koalícia, a nie, keď to navrhne opozícia," vyhlásil šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik. Návrh na Tóthov pád odmieta aj SMK. Jej predseda Béla Bugár ministrovi iba odporúča, aby pokračoval v rokovaniach s umelcami. Protesty umelcov nebudú mať podľa analytikov žiadny zásadný dosah na preferencie vládnych strán. Podľa sociológa Martina Slosiarika umelci síce majú dôveru verejnosti, ale ich názory z hľadiska mienkotvornosti nepatria k najzásadnejším. "Môžu však prispieť k všeobecnej apatii voličov, ktorí sú už aj tak znechutení z medializovaných podozrení z kupovania poslancov. "

Umelci verzus minister
Granty
- Umelci:
minister znížil vierohodnosť, transparentnosť a odbornosť rozhodovania o grantoch
- Minister: rok 2006 sa začína s úplne novým grantovým programom, jeho základom je zjednodušenie, zefektívnenie a zrýchlenie vybavovania žiadostí, podstatná časť sa bude diať elektronickou formou

Pamiatkové zóny
- Umelci:
účelovo vykonal zúženie pamiatkových zón v Bratislave, čo vedie k devastácii kultúrneho dedičstva
- Minister: zúženie pamiatkovej zóny bolo súčasťou revízie pamiatkových území, ktorú Pamiatkový úrad realizuje už do roku 2003

Odpredaj pamiatok
- Umelci:
pripravil nekoordinovaný odpredaj pozemkov a pamiatok, ktoré sú majetkom štátu
- Minister: nevie o žiadnom pripravovanom predaji jedinej historickej pamiatky

Správca SND
- Umelci:
bez náležitej diskusie s odbornou verejnosťou založil správcovskú spoločnosť pre novostavbu SND
- Minister: o vzniku správcovskej spoločnosti bolo od začiatku podrobne informované vedenie SND, jej zriadenie je súčasťou schváleného uznesenia vlády

DPOH
- Umelci:
pripravil neakceptovateľný odpredaj budovy DPOH bez zachovania pôvodnej funkcie
- Minister: predaj DPOH bol odobrený tak umeleckou obcou, ako aj parlamentom a vládou

Koľko dáva štát na kultúru:
2003 - 3,37 miliardy Sk
2004 - 3,22 miliardy Sk
2005 - 3,8 miliardy Sk
2006 - 4,5 miliardy Sk
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 03:31