Premiér Robert FicoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Ďalšie informácie o únose vietnamského podnikateľa. Nemci poukazujú na Ficovho bývalého poradcu

06.05.2018, 15:00
Autor:
TASRTASRredred
Le Hong Quang u Roberta Fica pôsobil ako poradca pre zahraničný obchod, potom prešiel na slovenskú ambasádu v Hanoji, ktorú doteraz vedie.

Kauza okolo únosu vietnamského podnikateľa a bývalého politika Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu a podozrení zo slovenskej spolupráce neutícha. Nemecký denník TAZ prišiel s novými informáciami, že na stretnutí vietnamských predstaviteľov ministerstva vnútra so Slovenskom bol aj bývalý Ficov poradca Le Hong Quang, píše portál aktuality.sk.

U Fica pôsobil ako poradca pre zahraničný obchod, potom prešiel na slovenskú ambasádu v Hanoji, ktorú doteraz vedie.

​Podľa nemeckého denníka je Quang človek s vplyvom a má stáť za dobrými slovensko-vietnamskými vzťahmi. Podľa aktuality.sk sa má Quang stať veľvyslancom, čo ohlásij aj Peter Pellegrini pri navšteve Hanoja.

Odvtedy, čo je Le Hong Quang vedúcim diplomatom v Hanoji, objavujú sa nové podozrenia. Kto chce získať turistické slovenské víza, musí najprv položiť na stôl tritisíc eur. Ak chce dotyčný na Slovensku pracovať, vyjde to ešte drahšie,“ píše nemecký denník.

Ak má ktorýkoľvek občan podozrenie z trestnej činnosti na zastupiteľských orgánoch Slovenskej republiky, žiadame ho, aby adresoval podnet vrátane príslušného dôkazového materiálu slovenským orgánom činným v trestnom konaní," uviedol pre portál v žiadosti o reakciu hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Slovensko je podľa nemeckých médií podozrivé z toho, že vlani pomáhalo pri únose vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha z Nemecka vietnamskou tajnou službou.

Ministerstvo vnútra je veľmi znepokojené tou informáciou, ktorá odznela v médiách, že by sme sa podieľali na tomto únose,” reagovala ministerka vnútra Denisa Saková.

Saková informovala, že Slovensko poskytlo vietnamskej výprave vládny špeciál na dva lety. Najprv bola prevezená štvorčlenná delegácia s vietnamským ministrom vnútra z Prahy do Bratislavy a neskôr 12-členná delegácia z Bratislavy do Moskvy. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v stredu pripustil, že teoreticky mohla byť zneužitá pohostinnosť Slovenska a na palubu sa mohol dostať čierny pasažier. Saková to vylúčila.

V rámci využitia vládneho špeciálu na let z Prahy do Bratislavy prešla celá vietnamská delegácia riadnou policajnou kontrolou, všetci mali diplomatické pasy, nikto do lietadla nenastupoval spútaný, nikto nenastupoval do lietadla pod nátlakom,” ozrejmila.

Slovensko si predvolá vietnamského veľvyslanca.

Dohodol som sa s pánom štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Ivanom Korčokom, že obratom povolá vietnamského veľvyslanca na ministerstvo zahraničných vecí, aby nám vietnamská strana vysvetlila všetky tie okolnosti, o ktorých sa hovorí a ktoré vrhajú zlý tieň na Slovenskú republiku,“ vyhlásil na oficiálnej návšteve Nemecka premiér Peter Pellegrini. K tomuto kroku pristúpil po takmer roku preto, lebo sa k nemu informácie o tejto záležitosti dostali až v posledných dňoch.

Zároveň odmietol, že by sa Slovensko podieľalo na prevoze uneseného vietnamského občana. K tomu malo dôjsť minulý rok v júli v čase, keď Slovensko navštívila vietnamská delegácia. „Jediné, čo môže ukázať vyšetrovanie, je, že bola zneužitá pohostinnosť Slovenska a servis, ktorý sme poskytli, a nejakým spôsobom sa dotyčný na palubu dostať mohol,“ povedal Pellegrini. V tejto veci sa plánuje obrátiť aj na tajné služby.

Podozrenie o zapletení Slovenska do únosu vzniklo ešte minulý rok, keď rezort vnútra zapožičal vietnamskej delegácii vládny špeciál, ktorým odletela do Moskvy. Naše úrady aj exminister vnútra Robert Kaliňák však odmietajú, že by sa medzi cestujúcimi nachádzal aj unesený Vietnamec. Pellegrini zároveň prisľúbil nemeckým orgánom maximálnu súčinnosť.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:28