Trinh Xuan Thanh svoje odvolanie proti rozsudku prekvapivo stiahol.Reuters
StoryEditor

Unesený podnikateľ nebol nikdy na Slovensku, tvrdí vietnamský veľvyslanec

17.05.2018, 19:12
Autor:
TASRTASR
Slová veľvyslanca potvrdzujú, že sa Slovensko na únose nepodieľalo, vyhlásil premiér Pellegrini.

Vietnamský veľvyslanec v Bratislave Minh Trong Duong oficiálne oznámil Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, že vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanh nikdy nebol na území SR. Slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) o tom vo štvrtok informoval po neformálnom summite v bulharskej Sofii.

„Vietnamský veľvyslanec definitívne môže potvrdiť, že dotyčný pán, ktorý bol unesený v Nemecku, nebol súčasťou delegácie, ktorá odlietala z Bratislavy. Do lietadla nastúpili len oficiálni členovia vietnamskej delegácie. Dotyčný pán sa dokonca ani nikdy na území SR nenachádzal. Toto bola oficiálna informácia, ktorú podal veľvyslanec Vietnamskej socialistickej republiky nášmu ministrovi,“ skonštatoval premiér.

Je preto rád, že jeho slová potvrdzujú, že SR sa nijakým spôsobom nepodieľala na únose tohto občana mimo schengenských hraníc. „Je to nová informácia, ja ju musím zobrať na vedomie a pevne verím, že to opäť prináša ďalšie svetlo do celej tejto kauzy a že Slovensko sa prestane musieť vyviňovať pred inými krajinami, že bolo súčasťou nejakého komplotu alebo nejakej organizovanej akcie,“ dodal.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli minulého roku.

Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko preto vyšetruje možné porušenie medzinárodného práva Vietnamom, pričom sa zaoberá aj možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:42