StoryEditor

Kontrola samosprávy -- ZMOS sa bráni tlaku vlády

09.06.2005, 00:00
Zvýšená kontrola hospodárenia v samospráve. Taký by mal byť výsledok prijatia novely Ústavy SR, ktorú včera jednomyseľne odsúhlasil vládny kabinet. Mala by rozšíriť kompetencie Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) na kontrolu hospodárenia miest, obcí a vyšších územných celkov. Čo by táto zmena priniesla?
Zvýšená kontrola hospodárenia v samospráve. Taký by mal byť výsledok prijatia novely Ústavy SR, ktorú včera jednomyseľne odsúhlasila vláda. Mala by rozšíriť kompetencie Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) na kontrolu hospodárenia miest, obcí a vyšších územných celkov. Čo by táto zmena priniesla? "Lepšou kontrolou tokov financií by sa zúžil priestor na korupciu," hovorí predkladateľ novely vicepremiér Daniel Lipšic (KDH). Podľa neho sa dnes ukazuje, že korupcia sa nevyhýba ani samospráve, o čom svedčia už mnohé medializované kauzy. Dnes má NKÚ možnosť kontrolovať len nakladanie s financiami, ktoré pochádzajú z prenesených kompetencií štátu na samosprávu (napr. oblasť školstva či zdravotníctva). Pod dohľadom je tak len zlomok z takmer 100 miliárd korún, ktoré sú príjmom samosprávy. Tá sa prostredníctvom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) postavila proti novele. Šéf združenia Michal Sýkora oponuje - ak má byť samospráva samosprávna, štát by do nej nemal zasahovať. Politikom v parlamente a vo vláde ich kolegovia zo samosprávy odkazujú: "Máme moc, ktorá nám vyplýva z demokratických volieb. My za ňu nesieme zodpovednosť. Keď teda svojim pôsobením uškodíme občanovi, musíme znášať dôsledky."

Kto z koho?
Postoj ZMOS-u Lipšic odmieta. Predstaviteľom samosprávy zazlieva, že nepodporujú transparentné hospodárenie s peniazmi občanov. Tvrdí: Dnes neexistuje žiadny systém vonkajšej kontroly, ktorý by sa týkal financií používaných na samosprávne funkcie. Iný názor má Sýkora. "Tak ako predsedu NKÚ volia poslanci NR SR, tak aj hlavného kontrolóra samosprávy volia poslanci samosprávnych zastupiteľstiev. Prečo sa jednému inštitútu dôveruje a druhému nie?" NKÚ pripravované posilnenie svojich kompetencií víta. "Tam, kde tiekli špinavé peniaze, určite začnú pociťovať strach," vyhlásil hovorca úradu Peter Tábory. Upozorňuje však na nedostatok financií, ktoré si vyžiada zvýšenie počtu kontrolórov. "Budeme hľadať buď vnútri NKÚ, alebo požiadame o navŕšenie prostriedkov ministra financií." Lipšic predpokladá, že prijatie zákona si vyžiada náklady vo výške 23 miliónov korún. "Ak bude kontrola efektívna, podarí sa ušetriť niekoľkonásobne viac."

Poriadok musí byť
Prijatie takejto novely ústavy podporujú aj nezávislí odborníci. Právnik MESA 10 Jaroslav Pilát je presvedčený, že vnútorná kontrola v samospráve dnes nefunguje tak, ako by mala. "Kontrolóri v mnohých prípadoch nie sú zvolení, niekde sú zase spojení s vedením mesta." Člen Iniciatívy za prísnejšiu kontrolu samospráv Vladimír Pirošík považuje novelu za najdôležitejšiu bariéru proti korupcii, ktorú má koalíciu ešte pred sebou. Upozorňuje však: oveľa dôležitejšie bude hlasovanie v parlamente. "Nájsť 90 hlasov potrebných na prijatie zákona bude oveľa zložitejšie."

Bude vôľa poslancov?
Podporu zákonu sľubujú všetky vládne strany, dokonca časť opozície. Problémom môžu byť poslanci NR SR, ktorí sú zároveň primátormi či starostami. Jeden z nich, Vladimír Horák (SDKÚ), si myslí, že samospráva by si mala sama kontrolovať finančné prostriedky, ktoré si vyrába a NKÚ by do toho nemal zasahovať. Naznačil, že zákon môže v NR SR napokon prejsť v inom znení, ako ho schválila vláda. Poslanec NR SR a primátor mesta Stropkov Imrich Hamarčák (ANO) tvrdí: dôležité bude, aký kontrolný mechanizmus zákon ustanoví. "Obávam sa, aby do kontroly nevstupovala politika." O potrebe prijatia novely sú presvedčení aj niektorí nezávislí poslanci. Šéfka SF Zuzana Martináková avizuje, že jej poslanci takúto iniciatívu z princípu podporia. Poslanec Miroslav Abelovský si takisto myslí, že peniaze daňových poplatníkov musia podliehať prísnej kontrole. Za zákon by mohli hlasovať aj poslanci opozičného Smeru.

Príklady, ako hospodária zastupiteľstvá:

- miestne zastupiteľstvo v Bratislave-Rači schválilo starostovi Pavlovi Bielikovi odmenu vo výške 70-tisíc korún a zvýšilo mu plat na 50-tisíc
- MF SR muselo zaviesť nútenú správu v obci Pavlovce, ktorá nebola schopná vyrovnať dlh voči firme bývalého starostu
- MF SR zaviedlo nútenú správu v bratislavskej mestskej časti Devín
- starosta obce Kameňany vyplácal rôzne sumy na verejnoprospešné práce bez rozhodnutia zastupiteľstva
- starosta obce Brunovce nevýhodne odpredal obecný bager a autobus, keď obišiel niektorých poslancov miestneho zastupiteľstva
Zdroj: hn

Obchodovanie s ľuďmi na Slovensku
Rok 

Zadokumentované*

Objasnené*

Obvinení

Odsúdení

2004

27 18 26 6

2003

28 17 46 7

2002

17 16 26 6
* trestné činy
Zdroj: MV SR
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:29