Počas víkendu rezonovali najmä pochody, kde zúčastnení vyjadrili úctu zavraždeným.Reuters
StoryEditor

NAKA vrátila Holcovej telefón. Česká novinárka poďakovala za podporu

05.06.2018, 11:29
Autor:
ČTKČTKredred
Slovenskí vyšetrovatelia zabavili novinárke telefón v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka.

Slovenská polícia vrátila českej investigatívnej novinárke Pavle Holcovej mobilný telefón, ktorý jej odobrala v polovici mája pri výsluchu v rámci vyšetrovania vraždy jej kolegu Jána Kuciaka. Holcová to oznámila na svojom Facebooku.

Facebook/Pavla Holcová

​"Mobil is coming home ... Zhruba pred hodinou môj slovenských právnik prevzal od NAKA obálku s mojím mobilom. Vďaka všetkým za podporu, bez vás by to nedopadlo," napísala v pondelok večer novinárka.

Advokát Holcovej ani  prokuratúra sa zatiaľ k informácii o vrátení mobilného telefónu Holcovej nevyjadrili.

Holcová spolupracovala s Kuciakom na nedokončenom článku o talianskej mafii na Slovensku. Novinárka v polovici mája odišla na Slovensko, aby tam, ako uviedla, dobrovoľne ako svedok polícii pomohla s objasnením zločinu, ktorého obeťou sa stala aj Kuciakova snúbenica.

"Orgány činné v trestnom konaní s predmetným mobilným telefónom žiadnym spôsobom nenakladali, a teda ani nedošlo k prelomeniu jeho ochrany a ku kopírovaniu údajov," uviedla hovorkyňa úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Dodala, že potom, čo Holcová poskytla v elektronickej podobe kópiu svojej komunikácie s Kuciakom, nebolo potrebné získať tieto údaje z jej mobilného telefónu.

Vyšetrovatelia ale Holcovej zabavili mobil aj s dátami k ďalším citlivým prípadom, ktoré s Kuciakom nesúvisia. Zaujímali sa navyše o to, čo vie o iných kauzách na Slovensku.

"Výsluch trval osem hodín, kedy sa ma na preskačku traja slovenskí vyšetrovatelia pýtali na zložky, ktoré dokázali dostať z Jánovho počítača. Enormný záujem mali na tom, aby som im povedala, čo viem o slovenských podvodoch na DPH a podnikaní Mariána Kočnera. Keď som im odpovedala, že som sa tým nezaoberala a detaily k týmto prípadom nemám, neverili mi," povedala Holcová o výsluchu.

Vyšetrovatelia Holcovú podľa jej slov upozornili, že ak nebude s nimi spolupracovať, môžu jej dať pokutu až do výšky 1 650 eur a telefón jej aj tak odobrať.

Podľa vyjadrenia prokuratúry s odobratím mobilu však novinárka súhlasila. Má to byť zrejmé zo zápisnice, ktorá bola podpísaná všetkými prítomnými osobami.

"Zdôrazňujeme, že cieľom získania časti komunikácie bolo výhradne získanie objektívnych dôkazov, ktoré môžu napomôcť pri vyšetrovaní predmetného trestného činu, a nie porušenie práv novinárky. Vyšetrovací tím robí naďalej všetko pre dosiahnutie hlavného cieľa trestného konania, a tým je odhalenie a potrestanie páchateľov úkladnej vraždy," uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Ochrana zdrojov

Holcová nechcela telefón vydať najmä kvôli ochrane svojich zdrojov. Holcová v prístroji mala aj ďalšie dáta, je totiž členkou združenia investigatívnych novinárov, ktoré analyzovalo tzv. Panamské dokumenty (Panama Papers) o daňových únikoch a praní špinavých peňazí. Spolupracuje tiež s novinárskou organizáciou OCCRP napríklad na témach o pašeráctve zbraní cez Slovensko.

​Na obranu českej novinárky vystúpili aj slovenskí vydavatelia a šéfredaktori, ktorí v otvorenom liste kritizovali postup polície. "Povinnosť chrániť zdroje je jednou z podstát novinárskej práce. Je to jedna z podmienok, pod ktorou občania poskytujú novinárom citlivé informácie, ktoré umožňujú zásadné odhalenia o korupcii alebo iných zlyhaniach štátnej moci," píšu v stanovisku.

Generálny prokurátor hovoril o zisteniach vyšetrovateľov v prípade vraždy Jána Kuciaka:

01 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka 02 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 03 - Modified: 2024-02-25 11:40:20 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Vláda uznala svoju krutú chybu, myslí si Šimečka. Taraba to vidí úplne inak 04 - Modified: 2024-02-21 12:24:21 - Feat.: - Title: Nevyšetrenie vraždy Kuciaka je "smutnou vizitkou" špeciálnej prokuratúry a NAKA, vyhlásil Taraba 05 - Modified: 2024-02-21 12:11:47 - Feat.: - Title: Nezabúdam na smrť Jána a Martiny. Čaputová si uctila pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka a jeho snúbenice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:02