StoryEditor

Tisíce detí majú problém

11.01.2007, 23:00
Brány neštátnych umeleckých škôl a školských zariadení zostanú po prvom februári zatvorené. Rodičia tisícok detí tak budú mať problém -- dočasne nebudú fungovať desiatky súkromných a cirkevných škôlok, školských družín, základných umeleckých škôl či detských integračných centier.

Brány neštátnych umeleckých škôl a školských zariadení zostanú po prvom februári zatvorené. Rodičia tisícok detí tak budú mať problém -- dočasne nebudú fungovať desiatky súkromných a cirkevných škôlok, školských družín, základných umeleckých škôl či detských integračných centier. "Asi 70 percent zariadení bude musieť prerušiť činnosť," uviedol Gabriel Rovňák zo Združenia zriaďovateľov súkromných škôl. Dôvod? Chýbajú peniaze. Samospráva, ktorá financuje neštátne zariadenia od januára, totiž nedostala na túto kompetenciu financie.
O rozdelení mimoriadnej dotácie 386 miliónov korún rozhodne vláda najskôr o dva týždne. "Zároveň určí aj termín distribúcie peňazí," doplnil hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. Podľa šéfa Združenia miest a obcí Slovenska Michala Sýkoru to však nebude stačiť -- naše odhady prekračujú hranicu 800 miliónov.
Likvidácia?
Prvé finančné prostriedky očakávajú zriaďovatelia škôl koncom februára. "Tento termín je však pre nás likvidačný," hovorí za zriaďovateľov cirkevných škôl Jana Brázdová z Konferencie biskupov Slovenska. Cirkevné škôlky či umelecké školy totiž podľa nej nevyberajú od rodičov školné. Rovnako je na tom aj deväť detských integračných centier, ktoré sa bezplatne venujú hendikepovaným deťom. "Nemáme peniaze na mzdy, nájom ani energie," dodáva Miroslava Zubová z Asociácie neštátnych zariadení špeciálno-pedagogického poradenstva.
Malé obce skončia
Obavy majú aj samotné mestá a obce -- najmä v prípade menších obcí s niekoľkomiliónovými rozpočtami môže financovanie neštátnych školských zariadení ohroziť ich chod. "Ročný rozpočet nie je ani štyri milióny korún, pričom na cirkevnú škôlku, družinu a jedáleň treba vyše milióna," približuje situáciu starosta Švošova Andrej Kostilnik. Ak peniaze nedostane, bude musieť prepúšťať ľudí. Hovorca rezortu financií Šmál sa bráni -- samospráva dostane o šesť až osem miliárd korún viac ako v minulom roku. Švošovský starosta, ktorý obec vedie už piate volebné obdobie, rapídny nárast nečaká.
Súdna dohra
Kto je za situáciu zodpovedný? Podľa Jaroslava Piláta z Únie miest Slovenska nemala samospráva na prípravu dosť času -- zákon vyšiel v zbierke len pár dní pred jeho účinnosťou. Hovorkyňa rezortu školstva zodpovedného za prijatie zákona Viera Trpišová oponuje -- na zmenu nás zaviazala predchádzajúca vláda. Exminister školstva Martin Fronc (KDH) považuje argumentáciu ministerstva za zavádzajúcu. "Je to paškvil a ministerstvo sa teraz snaží hľadať vinníka." Podľa neho ide aj o prejav nepriateľstva k všetkému, čo je súkromné a cirkevné. Navyše, podľa Piláta je zákon v rozpore s Ústavou SR -- požiadame generálneho prokurátora, aby sa s touto vecou obrátil na Ústavný súd.

Neštátne školy a škôlky v číslach:
-- v roku 2006 ich navštevovalo vyše 53-tisíc detí
-- na ich financovanie vyčlenilo ministerstvo školstva takmer 565 miliónov Sk
-- v roku 2006 pribudlo 57 neštátnych školských zariadení
-- ministerstvo školstva to stálo vyše 72 miliónov korún
-- ide o súkromné a cirkevné základné umelecké školy, škôlky, centrá voľného času, domovy mládeže, jazykové školy, strediská odbornej praxe, školské kluby detí, detské integračné centrá, reedukačné detské domovy a iné

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 10:16