StoryEditor

Nemocnica zarobila stovky miliónov

27.03.2006, 00:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada

Privatizácia sa zastavila pred voľbami aj v zdravotníctve. Jediným sporným bodom zostáva plán ministra Rudolfa Zajaca dokončiť transformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Podľa Zajaca je cieľom zmeny vstup kvalitných investorov najmä do fakultných nemocníc. Opozícia sa zase obáva, že najväčšie štátne zdravotnícke zariadenia takto ovládnu finančné skupiny. Premiér Mikuláš Dzurinda už pripustil, že transformáciu vláda preruší. Rezort zdravotníctva už zastavil predaj nadbytočného majetku. S privatizáciou niektorých budov musí počkať aj Fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave. Najlukratívnejšie položky z jej majetku sa však podarilo kúpiť niektorým vplyvným podnikateľom už vlani a predvlani.

Nemocnice kupoval aj Kmotrík
Budovy presťahovaných kliník v centre Bratislavy predávali komisie tomu, kto dal najvyššiu ponuku. "Vyzeralo to v poriadku. Otvorili sme zapečatené obálky a najvyššia ponuka zvíťazila," povedala pre HN členka komisie Alexandra Vančová.
Do komisie ju a ďalších 10 občanov verejne vyžreboval minister Rudolf Zajac zo zástupcov verejnosti, ktorí chceli kontrolovať predaj štátneho majetku. Vančová bola pri predaji budovy ortopedickej kliniky na Hlbokej ulici. Za 132 miliónov ju kúpila spoločnosť Vectra Limited registrovaná vo Veľkej Británii. Jej predstaviteľ Alexander Jojo figuruje podľa internetového výpisu z obchodného registra v spoločnosti TANAX Bánovce nad Bebravou spolu s veľkopodnikateľom Jozefom Majským.
Budovu na Partizánskej ulici zase kúpila za 40 miliónov eseročka R2 -- dcérska spoločnosť Grafobal Group ďalšieho vplyvného podnikateľa Ivana Kmotríka. Ten buduje cez viacero firiem sieť lekární a má záujem aj o ďalšie budovy nemocníc. Podľa riaditeľa bratislavskej fakultnej nemocnice Valeriána Potičného sa predalo sedem nehnuteľností za vyše 400 miliónov korún. Tie majú ísť -- v súlade s uznesením vlády -- na rekonštrukciu fakultnej nemocnice. Na predaj boli pripravené ďalšie štyri nehnuteľnosti, po rozhodnutí kabinetu ho nemocnica zastavila.

Rázsochy s otáznikom
So zastavením privatizácie sa môže opäť otvoriť aj diskusia o dobudovaní novej nemocnice a kampusu podľa vzoru vyspelých štátov Európskej únie v bratislavských Rázsochách. O definitívnom zrušení výstavby (vliekla sa od roku 1987) rozhodla vláda v roku 2003. Štát tu dovtedy preinvestoval viac ako miliardu korún. "Zastavenie výstavby Rázsoch je národná tragédia," vyhlásil vtedy dekan bratislavskej lekárskej fakulty Pavel Traubner. Vláda rozhodla o zastavení výstavby kvôli tomu, že by si vyžiadala ďalšie miliardy korún. Peniaze za predaj Rázsoch mali, naopak, poslúžiť na rekonštrukciu terajšej fakultnej nemocnice. Okrem obrovskej nemocnice (po jej spustení by došlo k zrušeniu ostatných fakultných nemocníc v meste) tu mala sídliť lekárska fakulta, internáty, študentské mesto, športoviská a výskumné ústavy. "Boli by sme za obnovenie diskusie o postavení komplexu. Neviem však, či to bude reálne," povedal pre HN Traubner. Opatrní sú aj politici. Podpredseda Smeru-SD Pavol Paška diskusiu o Rázsochách pripúšťa. "Nechceme však bezbreho vyhadzovať miliardy. Muselo by to byť výhodné a bez analýzy to neviem momentálne zhodnotiť."

Predaj nemocničných budov v Bratislave (suma v Sk)

-- Bývalá ortopédia na Hlbokej ulici (132 miliónov)
-- Budova na Partizánskej ul. 27 (40 miliónov)
-- Budova na Partizánskej ul. 4 (155 miliónov)
-- Budova na Zochovej ul. (35 miliónov)
-- Budova na Heydukovej ul. (40 miliónov)
-- Pozemok v Dúbravke (352-tisíc)
-- Pozemok Vranovičova ul. (300-tisíc)

Zastavený predaj
-- Rozostavaná nemocnica Rázsochy
-- Budova na Bezručovej ul.
-- Budovy na Krásnej Hôrke
-- CO Sklady Pezinok

Zdroj: Fakultná nemocnica v Bratislave

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. september 2024 01:55