StoryEditor

Hra o zloženie budúcej koalície sa začína

Do parlamentných volieb ostávajú ešte dva roky. Čoraz častejšie sa objavujú špekulácie na tému -- kto s kým a za akých podmienok by mohol ísť do budúcej vlády. Okrem programových priorít rozhodne o skladbe koalície aj zloženie budúceho parlamentu. Práve úspech alebo neúspech ANO, SNS a KSS v parlamentných voľbách môže zásadným spôsobom ovplyvniť prerozdelenie kresiel v NR SR.
Podpredseda ĽS-HZDS Viliam Veteška dokonca upozorňuje: "Nechceme čakať na to, ako dopadnú voľby." Aj preto sú pripravení na rokovania o predvolebnej koaličnej zmluve, keď rozhodujúci bude sociálny program. Podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ Roman Vavrík oponuje, že o koalícii sa dá rokovať až po voľbách. "Sú to kupecké počty - každý musí narátať 76 hlasov."

Hľadanie partnerov
Politológ Peter Horváth predpokladá, že dnešná koalícia bude v mierne zmenenom zložení pokračovať aj po budúcich voľbách. "Ak budú chcieť pokračovať v terajšej zostave, rozhodne budú potrebovať niekoho ďalšieho," upozorňuje politologička Darina Malová. Ako dodáva - pozitíva reforiem sa prejavia neskôr, a voličov nie je možné pritiahnuť iba na vyrovnaný štátny rozpočet. Aké má teda vláda východisko? Podľa Malovej sa zopakuje tradičný volebný cyklus - vo volebnom roku zníži odvodové zaťaženie pre malých a stredných podnikateľov a zvýši platy zamestnancov vo verejnom sektore. Pomôcť by to malo najmä SDKÚ a ANO.

Regionálne voľby ako test
Politológovia sa zhodujú v tom, že po budúcich voľbách môže mať problémy ANO kvôli preferenciám a SMK, pre ktorú budú skúšobným kameňom regionálne voľby. SMK si to podľa Horvátha uvedomuje a bude zmierňovať niektoré svoje postoje. "Národnosť je takým silným faktorom, ktorý sa nedá prekonať," prízvukuje však Malová. Šéf klubu poslancov SMK Gyula Bárdos hovorí o jednoznačných indíciách dostať jeho stranu mimo hry. "Vidieť to nielen na komunálnej úrovni, ale aj v parlamente." Napriek tomu politológovia neočakávajú, že SMK bude z vlády vytlačená - jej pozícia sa však oslabí.

Dvere na Úrad vlády
ĽS-HZDS podľa Horvátha túži po moci a ak strana zostane mimo vlády, čaká ju pravdepodobne ďalšie štiepenie. Politológ pripomína, že v podobnej situácii je aj Smer, ktorého predseda Robert Fico je pripravený na veľké ústupky. Ani jedna z týchto strán si preto nechce uzatvárať cestu vyznačovaním koaličných partnerov. Bárdos predpokladá, že budúca koalícia bude vznikať najmä na základe pragmatickej snahy získať stabilnú väčšinu. Pre SDKÚ vraj bude ťažké rokovať o možnej koalícii so Smerom či s ĽS-HZDS. Vavrík zdôrazňuje - bez jedného z týchto subjektov však ďalšia vláda nevznikne. Podpredseda KDH Pavol Minárik avizoval, že budú obozretní. "Minulosť ĽS-HZDS je problematická, so Smerom máme súčasné skúsenosti."

Problémoví radikáli
Mimo hry tak zostávajú iba komunisti. To sa však KSS nepozdáva. Najmä v prípade Smeru varuje, že ak by sa spojil so stredo-pravými stranami, dopadne ako SDĽ. "Ak by nás chceli postaviť mimo hry, želám im veľa úspechov," vyhlásil šéf poslaneckého klubu KSS Vladimír Ďaďo. Do NR SR by sa mohla vrátiť SNS. Šéf národniarov Ján Slota tvrdí: "Keď sa skončia machinácie okolo strany, preferencie nám poskočia cez desať percent." Aj v tomto prípade však ostatné strany zostávajú zdržanlivé.

Preferencie a možné prerozdelenie kresiel v parlamente
(V tabuľke sú uvedené prepočty, ako by sa rozdelili mandáty, ak by sa niektorá z preferenčne najslabších strán nedostala do NR SR)

Subjekt

Preferencie (v %)

Možné rozdelenie mandátov

Smer 27,6 45 48 48 51 55
ĽS-HZDS 15,1 25 26 27 28 30
SMK 12,2 20 21 21 23 25
SDKÚ 9,2 15 16 16 17 18
KDH 10,8 18 19 19 20 22
SNS 5,9

10

10

10

-

-

ANO

5,7

9

10

-

11

-

KSS

5,0

8

-

9

-

-

Poznámka: Uvedené číslo predstavuje priemerné preferencie, ktoré zverejnil ÚVVM za posledné tri mesiace
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:02