StoryEditor

Bez občianskej vyrastajú extrémisti

27.09.2018, 00:00
Učitelia budú čoraz menej vzdelaní, povolanie treba zatraktívniť, aby sme v školách udržali najlepších vyučujúcich. Aj o tom HN hovorili s hlavnou školskou inšpektorkou Vierou Kalmárovou.

Na školách chýbajú učitelia, riaditelia nemajú koho zamestnávať. Tých, s ktorými som hovorila, povedali, že to budú riešiť zvýšenými úväzkami alebo tak, že deti budú neodborne učiť vychovávatelia a vychovávateľky.
Podľa môjho názoru je tento deficit rovnako hrozivý vo svojich dôsledkoch, ako keď povieme, že chýbajú zdravotné sestry a lekári. Tiež ide o život, len to na prvý pohľad tak nevyzerá. A školy riešia tento nedostatok spôsobmi, o ktorých ste hovorili vy. To znamená, že zostávajúce úväzky sa rozdelia medzi existujúcich učiteľov, ale tam vzniká nebezpečenstvo, pretože učiteľ má vo svojom úväzku aj hodiny predmetov, ktoré nemá vo svojom aprobačnom portfóliu a to považujem za problém.


Problém však nie je celoslovenský.
Možno by bolo treba spresniť informáciu, že v školách chýbajú učitelia, tak, že učitelia chýbajú v niektorých regiónoch. Niekedy tento jav nie je spôsobený len tým, že na trhu práce nie sú učitelia ochotní učiť. Niekedy je to spôsobené aj tým, že ide o malé školy a tie nemôžu prijať toľkých učiteľov, aby boli všetky predmety vyučované odborne. To im jednoducho ekonomicky nevychádza, lebo rozpočet sa odvíja od počtu žiakov. Keď je malý počet žiakov, škola môže zamestnávať malý počet učiteľov, ktorý nemôže pokryť učebný plán školy tak, aby boli všetky predmety vyučované odborne.


Z toho dôvodu sú hodiny vyučované neodborne. Čo si o tom myslíte?
Aby bolo jasné, ako to s odbornosťou vyzerá, zacitujem vám zo správy o stave výchovy a vzdelávania za uplynulý školský rok. Máme predmet občianska náuka, ktorý až 35 percent všetkých hodnotených základných škôl vyučovalo plne neodborne. To znamená, že predmet učili telocvikári, matematikári, jazykári a podobne....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 17:33:43 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 19:40