StoryEditor

SaS žiada demisiu Sakovej, ocitla sa v ťažkom konflikte záujmov, tvrdia sulíkovci

02.10.2018, 11:21
Autor:
TASRTASRmahomaho
Denisa Saková sa podľa SaS ocitla v konflikte záujmov, pretože môže zasahovať do vyšetrovania v prípade únosu Vietnamca.

Predstavitelia opozičnej strany Sloboda a Solidarita žiadajú demisiu ministerky vnútra Sakovej kvôli prípadu uneseného Vietnamca.

Svedectvo slovenských policajtov potvrdzuje verziu, že vietnamská delegácia využila svoju krátku návštevu Slovenska v júli minulého roka na prepravu uneseného Trinh Xuan Thanha, tvrdí SaS.

​Podľa sulíkovcov sú na slovenskej strane podozriví z napomáhania alebo zahladzovania v kauze únosu bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, vtedajšia štátna tajomníčka a dnes ministerka vnútra Denisa Saková a šéf protokolu ministerstva vnútra Radovan Čulák.

„Ministerka Saková sa ocitla v ťažkom konflikte záujmov, pretože môže zasahovať do vyšetrovania, a preto by mala funkciu dobrovoľne opustiť a netlačiť premiéra Pellegriniho k tomu, aby rozhodnutie urobil za ňu,“ vyhlásili predstavitelia strany.

SaS: Svedectvo policajtov pomáha napraviť reputačné škody

„Svedectvo slovenských policajtov v kontexte toho, že sa predstaviteľom štátu darilo rok ututlávať unesenie vietnamského občana Thanha cez slovenské územie, a to dokonca slovenským vládnym špeciálom, dáva do popredia potrebu väzobného stíhania Roberta Kaliňáka a Radovana Čuláka,“ doplnili. 

Strana SaS zároveň ocenila policajtov, ktorí oficiálne pred vyšetrovateľmi dosvedčili, že videli, ako vlečú vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha do slovenského vládneho špeciálu.

„Ich svedectvo pomáha presadiť spravodlivosť a napraviť aj reputačné škody, ktoré svojimi lžami a zavádzaním napáchal zvlášť bývalý minister vnútra Kaliňák,“ dodávajú liberáli.

Sakovej odchod požaduje aj OĽaNO

Odchod Sakovej z postu ministerky vnútra žiada aj hnutie OĽaNO. "Súčasná ministerka vnútra Denisa Saková bola v čase únosu pravou rukou ministra vnútra. Navyše zamestnala ako svojho poradcu bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. Vyzývame ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby odstúpila. Občania Slovenska si nezaslúžia, aby bol majetok štátu zneužitý na operácie cudzej služby a koaliční predstavitelia poškodzovali dobré meno Slovenska a klamali našich kľúčových partnerov,“ hovorí predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová.  

"Dnes je takmer isté, že sa stal závažný trestný čin. Slovenská polícia sa len prizerala," uviedla Remišová. Poslankyňa NR SR zároveň neverí, že niečo také by sa mohlo stať bez účasti nejakého vysokopostaveného človeka v štruktúrach ministerstva vnútra.

Podľa Remišovej je dôležité, "aby polícia a prokuratúra tento trestný čin vyšetrili bez ohľadu na koho z koaličných strán padá podozrenie a zodpovednosť za únos." 

Saková dôveruje orgánom činným v trestnom konaní

Ministerka vnútra Denisa Saková víta kroky polície a prokuratúry, ktoré by mohli pomôcť k objasneniu prípadu únosu vietnamského občana z Nemecka. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Ministerka pripomína, že vo veci únosu zbavila mlčanlivosti 44 ľudí a prístup slovenských orgánov pri vybavovaní dožiadaní z Nemecka ocenila aj nemecká strana.

"Tak, ako vždy dôverovala orgánom činným v trestnom konaní v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, dôveruje im aj pri vyšetrovaní únosu vietnamského občana z Nemecka," doplnil tlačový odbor rezortu vnútra.

Saková tak reagovala na vyhlásenia opozičnej SaS, hnutia OĽaNO a Sme rodina, ktoré žiadajú jej odstúpenie z postu ministerky.

Začne trestné stíhanie

Informáciu o svedectve policajtov priniesol v pondelok Denník N. Bratislavská krajská prokuratúra denníku potvrdila, že prokurátor podal návrh na začatie trestného stíhania.

Vietnamského podnikateľa Trinh Xuan Thanha uniesli vietnamské tajné služby 23. júla minulého roka. Na jar tohto roka priniesli nemecké médiá informácie, že do únosu je zapojené aj Slovensko - vietnamská delegácia spolu s uneseným Thanhom mala opustiť priestor Európskej únie v slovenskom vládnom špeciáli.

Slovenská informačná služba ani Vojenské spravodajstvo nemali informácie o tom, že Slovensko poskytovalo akúkoľvek súčinnosť pri únose vietnamského podnikateľa. V máji 2018 to povedal premiér Peter Pellegrini s tým, že ho o tom informovali predstavitelia samotných spravodajských služieb.

Na začiatku augusta prišiel Denník N s výpoveďami policajtov, ktorí mali byť priamymi účastníkmi únosu a popísali, ako celá akcia prebiehala. Zo zverejnených informácií vyplývalo, že o celej akcii vedel vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák.

V reakcii na tieto informácie bol Kaliňák na detektore lži,ktorý mal vyvrátiť, že by o únose vedel. Ministerka vnútra Denisa Saková zbavila mlčanlivosti 44 policajtov. 

01 - Modified: 2024-04-29 14:01:30 - Feat.: - Title: SaS sa nepridá. Pravým dôvodom odvolávania Dolinkovej sú interrupcie, PS voviedli do omylu, tvrdí Cigániková 02 - Modified: 2024-04-29 11:56:11 - Feat.: - Title: SaS mobilizuje a organizuje petíciu na záchranu druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 05 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 21:23