StoryEditor

Kiska stranu nezaloží, skôr vstúpi do existujúcej, hovorí odborníčka

18.10.2018, 19:00
Prezident môže podľa Viery Žúborovej v politike výrazne zamiešať kartami.

Aká je budúcnosť súčasného prezidenta Andreja Kisku v politike, je stále veľká otázka. Na tému, čo s ním bude ďalej, sme sa v HNtelevízii rozprávali s politickou analytičkou a komentátorkou Vierou Žúborovou.

Podľa nej je jeden z najväčších problémov fakt, že sa k svojej budúcnosti v politike poriadne nevyjadril, ale mnoho ľudí od neho očakáva, že bude ašpirovať na premiéra. 

„Ešte stranu nezaložil, už ho pasujeme do úlohy premiéra Slovenskej republiky,“ upozornila Žúborová. „Avšak viaceré výskumy za posledné mesiace nám ukazujú, že dôvera v prezidenta je stále jedna z najvyšších,“ dodala.

Kiska podľa Žúborovej môže zobrať voličov každej jednej strane. Najhoršie by pri tom dopadla strana Most-Híd, tvrdí.

Časť voličov si prezidenta nevie predstaviť ako premiéra. „Musíme si pripomenúť, prečo si ho nevedia prestaviť ako premiéra Slovenskej republiky. Práve po smrti Janka Kuciaka a jeho snúbenice ľudia očakávali, že pôjde ráznejšie do toho súboja,“ poznamenala.

„Išiel do toho kompromisne, veľmi neutrálne a to sa niektorým voličom nemuselo páčiť, čiže ten pokles je zjavný a prirodzený,“ doplnila.

Ak by sa niekedy lídrom koalície stal, nemal by podľa Žúborovej jednoduchú úlohu. „Otázne je, do akej miery dokáže pretaviť, nielen svoj potenciál, ale aj vlastne spojiť strany, ktoré majú ten istý cieľ, dostať sa do parlamentu a zmeniť Slovensko, ale zároveň sú položené na úplne iných základoch,“ tvrdí.

Nový zákon o politických stranách situáciu pre Andreja Kisku neskomplikuje, pretože žiadne zásadné zmeny nenastali. „Jedine, keby sa mala volať po ňom,“ hovorí analytička.

Strana Smer-SD ešte stále nepredstavila kandidáta, napriek tomu, že by sa tak malo stať v septembri. „Ani jednému sa nechce ísť do prehraného boja. Väčšinový volebný systém má úplne iné pravidlá hry. Nikomu sa nechce ísť do toho rizika, aby prehral v druhom kole,“ hodnotí Žúborová.

Viac sa dozviete vo videu vyššie.

01 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc 02 - Modified: 2024-02-14 12:00:16 - Feat.: - Title: Nová politická strana na obzore. Volt Slovensko vznikla ako pobočka platformy, do eurovolieb pôjde samostatne 03 - Modified: 2023-01-17 12:03:39 - Feat.: - Title: Nicholsonová založila stranu, internet vybuchol. Pozri si výber tých najšťavnatejších mémov 04 - Modified: 2022-04-13 07:43:23 - Feat.: - Title: Exprezident Kiska pôjde pred súd, prokurátor podal obžalobu za daňovú kauzu 05 - Modified: 2022-02-06 08:31:26 - Feat.: - Title: Na Slovensku by malo vzniknúť šesť nových politických strán. Medzi nimi aj Vallova či Hattasova
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:59