TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kiska nepodpísal zákon o politických stranách. K Dankovmu návrhu má viacero výhrad

31.10.2018, 16:31
Autor:
TASRTASRlmlm
Prezident Kiska vrátil novelu zákona z dielne Andreja Danka s pripomienkami na opätovné prerokovanie

Prezident Andrej Kiska dnes nepodpísal novelu zákona o politických stranách a politických hnutiach.

Kiska vrátil novelu zákona z dielne Andreja Danka s pripomienkami na opätovné prerokovanie, informovala Kancelária prezidenta.

Neprimeraný zásah do ústavného práva

​Kiska to odôvodňuje tým, že viaceré ustanovenia zákona neprimerane a neodôvodnene zasahujú do ústavného práva občanov Slovenskej republiky zakladať politické strany a politické hnutia a združovať sa v nich.

Ústava SR hovorí jednoznačne. Toto právo možno obmedziť, len ak je to nevyhnutné pre bezpečnosť štátu, na ochranu verejného poriadku, predchádzanie trestným činom alebo na ochranu práv a slobôd iných. Iné dôvody ústava nepripúšťa,“ vyhlásil prezident Kiska.

Prezident je presvedčený, že viaceré otázky a problémy fungovania politických strán na Slovensku by mali byť podrobené dôkladnejšej diskusii. Poznamenal však, že slobodná politická súťaž je základom demokracie.

Môžeme súhlasiť alebo nesúhlasiť s tým, ako sú strany a hnutia organizované, koľko majú členov, či sú postavené na jednom človeku alebo na tíme. Je však napokon na voličoch, aby si vybrali stranu, ktorú považujú za schopnú reprezentovať ich záujmy,“ dodala hlava štátu.

Dankov bič na politické strany

Danko povedal, že zákon nemá byť proti nikomu namierený, ale poukázal konkrétne na Igora Matoviča, Miroslava Beblavého či Martina Dubéciho, ktorý by mali povedať, ako boli financované strany, v ktorých pôsobili resp. pôsobia.

"Je to základný zákon na fungovanie štátu. Už som však zachytil určité nepochopenie myšlienok v tomto návrhu. Existuje pojem slobodná súťaž politických strán. Žili sme v dobe, keď bola jedna politická strana, komunistická. Nikto si nevedel ani predstaviť, že tu budú po čase strany bez sídiel, bez členov či bez kontroly financovania," poznamenal.

Šéf parlamentu tvrdí, že predstavitelia SNS identifikovali problémy, ktoré vo svete politických strán sú. "A nik mi nepovie nie, že pri ich vzniku musia platiť rovnaké pravidlá. Politické strany budú musieť predložiť elementárne doklady vrátane svojho sídla, budú musieť mať upravené kontrolné mechanizmy. Ak je strana nakazená netransparentným financovaním, ak si predseda robí čo chce, a takáto strana raz vyhrá voľby či zloží vládu, touto nákazou nakazí štát," varoval Danko.

01 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 03 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 04 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 05 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:52