StoryEditor

Kto je kto

08.03.2007, 23:00

Vladimír Wänke
-- Až do obvinenia z korupcie bol druhým mužom Slovenského futbalového zväzu. Tu dlhé roky pôsobil ako šéf ligovej komisie, matriky, športový riaditeľ a od 1. januára 2007 aj zastupujúci generálny sekretár. Zväz mu v stredu dočasne zastavil všetky funkcie. Ligová komisia zabezpečuje organizačné a športovo-technické riadenie I. a II. futbalovej ligy a Slovenského pohára. Dohaduje termíny súťaží, zostavuje tabuľky, vyhlasuje víťazov, prijíma opatrenia na zabezpečenie disciplíny, objektívnosti a športovej úrovne. Navrhuje finančné podmienky na účasť klubov v I., II. lige a v Slovenskom pohári. Ako šéf matriky vybavuje registrácie hráčov do súťaží, ktoré organizuje zväz. Šéf futbalového zväzu František Laurinec ho označil za muža "v prvej línii v boji proti korupcii".

František Laurinec
-- Od roku 1999 je prezidentom Slovenského futbalového zväzu -- akejsi "vlády" nášho futbalu. Je štatutárom zväzu, vystupuje v jeho mene -- vo vzťahu k zahraničným inštitúciám, orgánom štátu a iným organizáciám. V januári tohto roku sa usiloval aj o miesto vo výkonnom výbore Európskej futbalovej únie, ale na kongrese Medzinárodnej futbalovej federácie nebol zvolený. Figuroval medzi 13 kandidátmi na šesť uvoľnených kresiel vo výkonnom výbore európskeho futbalového riadiaceho orgánu. Laurinec tvrdí, že zväz robí spolu s políciou a prokuratúrou kroky na zamedzenie korupcie a jej odhaľovanie v konkrétnych prípadoch. Wänkemu verí. On sám napriek korupčnej kauze jeho "pravej ruky" z funkcie odstúpiť nemieni.

Stanislav Szabo
-- Majiteľ klubu ŠK Eldus Močenok. V korupčnej afére Vladimíra Wänkeho vystupoval ako policajný agent -- Wänke ho na oplátku obvinil z krivej výpovede a podal na neho trestné oznámenie. V jesennej fáze I. futbalovej ligy obsadili futbalisti ŠK Eldus Močenok štvrtú priečku, ktorá im zabezpečila účasť v prelínacej súťaži o účasť v Corgoň lige a šancu bojovať o postup do najvyššej súťaže. Zaujímavosťou je, že tri roky dozadu hral Močenok ešte len piatu ligu. Šesťkrát za sebou totiž vyhral súťaž, v ktorej pôsobil.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. máj 2024 10:57