TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Vystupovanie Lajčáka ohľadom migračného paktu je zmätočné, hovorí publicista

24.11.2018, 10:17
Autor:
TASRTASR
Podľa publicistu Hrabka skončí situácia okolo globálneho paktu kompromisom.

Vystupovanie ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka ohľadom Globálneho paktu OSN o migrácii pôsobí do istej miery zmätočne. V diskusii na TABLET.TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

"Po stretnutí so šéfkou európskej diplomacie Federicou Mogheriniovou Lajčák povedal, že všetky námietky zo strany Európskej únie sú zahrnuté v texte," uviedol Hrabko na margo vyjadrení ministra, ktorý aktuálne už hovorí o nových výhradách zo strany Slovenskej republiky. Tie by chcel v decembri predniesť na konferencii v tuniskom Marrákeši.

"Najväčšou výhradou by bolo, ak by s podporou paktu nesúhlasil parlament. Uznesenie má síce iba odporúčací charakter, ale ja si neviem predstaviť, že by vláda urobila niečo napriek vôli parlamentu," poznamenal Hrabko. Ak parlament uznesením odporučí ministrovi Lajčákovi ostať doma a na podujatie necestovať, je dokonca ochotný podať demisiu.

"Skončí to kompromisom"

Slovenská národná strana, ktorá proti migračnému dohovoru ostro protestuje, však presadzuje aj to, aby Slovensko prejavilo svoj nesúhlas s paktom aj neúčasťou na konferencii.

"Otázkou je, ako s tým naloží minister Lajčák. Celá záležitosť vznikala aj pod jeho vedením a bolo by smiešne až tragické, ak by sa na konferencii v Marrákeši nemohol zúčastniť práve on," pripomenul Hrabko s tým, že Lajčák ako predseda Valného zhromaždenia OSN spolupracoval na príprave dokumentu.

"Predpokladám, že sa to skončí kompromisom, jedna aj druhá strana ustúpi. Tým narážam najmä na účasť nášho ministra na konferencii v Marrákeši. SNS vyštartovala s tým, že by tam vôbec nemal ísť. Kompromis by mohol byť v tom, že tam pôjde, ale povie tam naše výhrady," povedal Hrabko.

Politický dokument

Samotný dokument je podľa neho akými pokusom o stanovenie vzorových postupov v prístupe k migrantom. "Zavádza aspoň nejaké pravidlá, OSN sa nemôže tváriť, že sa jej celosvetový pohyb netýka," odhadol publicista.

Podľa Hrabka ide o politický dokument. "Nie je právne záväzný, ale je politicky závažný. Je to iba pravidlo, podľa ktorého by sa malo postupovať, ale z jeho porušenia nehrozia žiadne sankcie," vysvetlil.

Na margo rozhodnutia USA, Austrálie, ale aj Rakúska, Maďarska, Poľska a ďalších krajín, ktoré sa rozhodli pakt nepodporiť, Hrabko povedal, že ide o dôležité štáty, ale ich postoj zrejme podpisu migračného paktu nezabráni. "Nepredpokladám, že by dvojročnú prácu len tak zmietli zo stola. Ten dokument je napísaný tak, že výhrady sa dajú vzniesť, ale, koniec-koncov, výhrady sa dajú vzniesť vždy," povedal Hrabko.

"Inak každá strana si bude tento pakt vysvetľovať po svojom. A to, čo sa deje na Slovensku, je politický boj, pri ktorom vecné argumenty ležia úplne pod stolom. A na stole sú stranícke zápasy a záujmy. Preto vznikla v parlamente veľká koalícia všetkých strán okrem Mosta–Híd, ktorý ale podľa mňa zaujme skôr neutrálne stanovisko," uzavrel Hrabko.

"Schôdza k Dankovi sa nemala konať"

Na margo mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chceli opoziční poslanci vysloviť nedôveru predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi, Hrabko povedal, že z uvedených dôvodov sa vôbec žiadna schôdza konať nemala. "Podľa mňa k tejto schôdzi ani nemalo dôjsť. Zhruba pred mesiacom bol návrh na mimoriadnu schôdzu parlamentu pre to, že Andrej Danko nezverejnil svoju prácu. Teraz sme mali druhý návrh pre to, že ju zverejnil. To je podľa mňa bizarné," povedal Hrabko.

Výsledok hlasovania sa podľa neho vždy dá vykladať rôzne, ale podstatou je, že poslanci nedôveru Andrejovi Dankovi nevyslovili a ostáva predsedom NR SR.

"Mal to ľahšie o to, že bolo treba vyzbierať 76 hlasov ZA odvolanie. Ak by sa napríklad najprv vzdal funkcie a potom by sa hlasovalo o tom, že sa do nej vráti, by to bolo naopak a 76 hlasov by potreboval on," povedal Hrabko. "Takže Richard Sulík sa môže naďalej hrdiť tým, že je jediným odvolaným predsedom parlamentu počas jeho existencie," dodal.

Vzhľadom na vážnosť podozrenia, ktoré vzniesol jeden z denníkov a opoziční poslanci ho akceptovali, však mal podľa Hrabka Andrej Danko sám prenechať svoju funkciu inému členovi SNS.

"Andrej Danko možno nie je jediný, ktorý to urobil, možno je to hriech mladosti, ale nemal ostať na čele Národnej rady. Dovolím si predpokladať, že toto sa s ním povlečie až do konca jeho politického života a nepomôže mu žiadne rozhodnutie komisie na tej vysokej škole," povedal Hrabko.

V HNtelevízii si pozrite rozhovor s politologičkou o aktuálnej politickej situácii:

01 - Modified: 2024-04-05 13:39:39 - Feat.: - Title: Lajčák je v hre o post veľvyslanca Európskej únie vo Švajčiarsku. Terajší mandát mu končí v jeseni 02 - Modified: 2024-01-30 21:13:36 - Feat.: - Title: Naplňte svoje dohody. Lajčák vyzval Kosovo a Srbsko na urýchlenie snáh o normalizáciu 03 - Modified: 2023-11-07 06:10:42 - Feat.: - Title: Lajčák rokuje v Kosove o ďalších krokoch pri normalizácii vzťahov so Srbskom 04 - Modified: 2023-10-13 07:07:22 - Feat.: - Title: Smer prehovára na šéfa diplomacie Lajčáka, kultúre má šéfovať bývalý moderátor a exposlanec SNS 05 - Modified: 2023-10-02 16:50:43 - Feat.: - Title: Fico ukazuje v zahraničnej politike dve tváre. Jednu stelesňuje Blaha, druhú Lajčák a spol.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:26