TASR/ Dano Veselský
StoryEditor

Kto nahradí Lajčáka? Pellegrini naznačil, že Fico to nebude

30.11.2018, 10:02
Predseda vlády bude od Miroslava Lajčáka žiadať, aby zvážil národné záujmy Slovenska a jeho občanov.

Hoci rozhodnutiu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka rozumie, "s podaním jeho demisie ako predseda vlády nesúhlasím a nemôžem súhlasiť," vyjadril sa premiér Peter Pellegrini.

"Využijem najbližšie dni, aby som sa pokúsil presvedčiť pána Lajčáka, aby prehodnotil tento krok," priblížil premiér svoje úmysly.

Pellegrini bude od Lajčáka žiadať, aby zvážil národné záujmy Slovenska a jeho občanov, ktoré sú podľa neho nadradené zachovaniu si osobnej integrity.

Predseda vlády chce na tom pracovať počas víkendu a v pondelok sa kvôli tomu s Lajčákom stretnúť. Prezident Andrej Kiska sa s Lajčákom stretne v utorok.

Kto ho nahradí?

Pripustil však, že je veľmi reálne, že Lajčák napriek jeho snahe vo funkcii ministra zahraničia skončí. "Podanie demisie je vážny krok a pán minister ho urobil a demisia je doručená do Prezidentského paláca," povedal premiér.

V tom prípade by mal Lajčáka na tejto pozícii podľa Pellegriniho nahradiť "špičkový, profesionálny diplomat," čo predseda vlády označil za jedinú cestu pre Slovensko.

Človek bez skúseností s výkonom zahraničnej politiky, ako má Lajčák, by mohol jeho prácu znehodnotiť, skonštatoval Pellegrini.

Už niekoľko týždňov sa ako možný Lajčákov nástupca spomína predseda Smeru Robert Fico, ktorý však nie je diplomatom.

Napriek tomu sa však zdá, že Fico o tento post záujem nemá. "Pán Fico si želá, aby Miroslav Lajčák zostal ministrom zahraničných vecí," povedal pre HNonline.sk hovorca Smeru Ján Mažgút.

Slovensko sa orientuje na Západ

"Z dôvodu rozhodnutia pána ministra vnímam obavy o zmene zahraničnopolitickej orientácie Slovenska, ktorú si niektorí s rozhodnutím pána Lajčáka môžu spájať," vyhlásil premiér.

Podľa predsedu vlády je životný a hodnotový priestor Slovenska Európska únia, bezpečnosť našej krajiny je spojená s NATO a naša ekonomická prosperita je naviazaná na trhy vyspelých západných ekonomík.

Ako predseda vlády nedovolí, aby Slovensko tieto pozície opustilo, ubezpečil Pellegrini.

01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:11