StoryEditor

Čižnár: Aktivisti sú vo väzbe neprávom, všetkých prepustia

04.12.2018, 11:55
Autor:
mahomahoTASRTASR
Jaromír Čižnár vydal príkaz na prepustenie 12 väzobne stíhaných aktivistov Greenpeace.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal príkaz, aby boli prepustení z vyšetrovacej väzby všetci 12 aktivisti z organizácie Greenpeace. Povedal to na utorkovej tlačovej konferencii s tým, že vo väzbe sú podľa neho neprávom.

Čižnár uviedol, že po preskúmaní spisu dospela Generálna prokuratúra (GP) SR k dvom záverom. "Ten základný záver je, že dôvody väzby neexistovali už pri podávaní návrhu. To znamená, že ak dôvody väzby neexistovali, tí ľudia sú vo väzbe neprávom," povedal.

Ďalším záverom GP je, že samotný skutok podľa jej názoru s najväčšou pravdepodobnosťou nie je "dobre alebo šťastne" právne kvalifikovaný. Paradox vidí v tom, že podrobné preskúmanie dôkazov môže viesť buď k prísnejšej kvalifikácii skutku, alebo kvalifikácii, ktorá do kategórie trestného činu nepatrí.

​Dvanásti aktivisti by mali byť stíhaní na slobode za rovnaký skutok, za ktorý sú obvinení. Čižnár uviedol, že právny názor prokurátora na väzobné stíhanie nebol správny. Rozhodnutie súdu komentovať nechce. Ozrejmil, že výzvu na doručenie spisu z krajskej prokuratúry dal v pondelok (3. 12.) ráno, popoludní ho doručili a v utorok ráno prijal rozhodnutie.

Čižnár odsúdil vyjadrenia niektorých politikov a ich výzvy voči GP. Na otázky liberálov, či nejde o zlyhanie jednotlivcov, polície, prokurátora či sudcu, odpovedal, že nemá tendenciu zakrývať pochybenia. Prokurátor situáciu podľa neho zle vyhodnotil. Na disciplinárne konanie zatiaľ priestor nevidí.

Vracia spravodlivosť do normálu, tvrdí SaS

Opozičná Sloboda a Solidarita považuje rozhodnutie Čižnára za správne. "Vracia vychýlenú spravodlivosť do normálu," hovoria liberáli. 

Z danej situácie pre spoločnosť plynú podľa SaS "mimoriadne znepokojivé závery." „Záver prvý, minimálne traja právnici ako zástupcovia štátu sa na tejto absurdnej väzbe zhodli – policajný vyšetrovateľ, dozorový prokurátor a sudca. Oprávnene sa pýtame, či je to len zlyhanie jednotlivcov, alebo zlyhanie troch lokálnych inštitúcií. Obávame sa, že inštitúcií. Záver druhý, až na základe mimoriadne negatívnej odozvy verejnosti, médií, opozície, ba dokonca aj niektorých členov vlády sa záležitosti ujal generálny prokurátor,“ uviedli v spoločnom stanovisku predseda SaS Richard Sulík a poslanci NR SR Karol Galek a Alojz Baránik.

Fico: Aktivisti nebudú určovať tempo

Predseda vládnej strany Smer Robert Fico dnes na brífingu vyhlásil, že tempo v štáte nemajú určovať aktivisti. Či bolo rozhodnutie súdu o väzbe primerané, komentovať nechcel. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už medzitým vydal príkaz na okamžité prepustenie aktivistov.

"Možno použijem výraz, za ktorý budem kritizovaný, ale už sme všetci posr... z tých aktivistov, už s tým prestaňnme. V tomto štáte musí fungovať zákon, a nie aktivisti budú určovať tempo," reagoval na margo zatknutých aktivistov Greenpeace Slovensko.

Rozhodnutie súdu hodnotiť nechcel. "Každý, kto poruší zákon, musí mať rovnakú mieru zodpovednosti. Už prestaňme s tým, že aktivisti budú riadiť tento štát. Tento štát musí riadiť zákon," uzavrel Fico.

Okresný súd v Prievidzi v nedeľu (2. 12.) rozhodol o väzobnom stíhaní 12 aktivistov Greenpeace Slovensko v súvislosti s protestom na ťažnej veži v areáli bane v Novákoch z 28. novembra.

Aktivisti čelia obvineniu z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Dôvodom takzvanej preventívnej väzby bola podľa sudcu obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti.

01 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 03 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 04 - Modified: 2024-04-05 04:36:10 - Feat.: - Title: V Bielorusku obvinili troch aktivistov z extrémizmu, hrozí im sedem rokov za mrežami 05 - Modified: 2024-03-19 21:03:51 - Feat.: - Title: Štyri mesiace vo väzení. Trumpov bývalý poradca Navarro nastúpil na výkon trestu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 16:47