StoryEditor

Za pomalé súdy hrozia miliardy

05.04.2007, 00:00

Sedem rokov čakal istý manželský pár na rozvod. Presne na taký dlhý čas totiž "zaspal" ich prípad na jednom z bratislavských okresných súdov. Dôvod? Sudkyňa bola na stáži na krajskom súde.
Podobné prieťahy pritom nie sú u nás vôbec výnimočné. Vyše 20-tisíc káuz leží na súdoch viac ako štyri roky. "Za takéto prípady už dáva Európsky súd pre ľudské práva sťažovateľom minimálne tri- až štyritisíc euro plus trovy konania," upozorňuje hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči. Ak by sa všetci ľudia, ktorých sa tieto prieťahy týkajú, obrátili na Európsky súd, štátu by hrozilo, že im bude musieť vyplatiť odškodné takmer 3 miliardy korún.
Keď štát prehráva
Len vlani Slovensko prehralo v Štrasburgu vyše polovice z necelej šesťdesiatky sporov - väčšinu z nich práve kvôli súdnym prieťahom. Slovensko muselo sťažovateľom vyplatiť vyše 6,3 milióna korún.
Ministerstvo spravodlivosti priznáva, že prípadov je enormné množstvo a sudcovia sú veľmi zaťažení. Situáciu navyše komplikujú stáže a preloženia sudcov, ktorí nemajú skončené prípady. Tie sa totiž musia následne nanovo prerozdeliť. "Teraz bola napríklad kontrola na Okresnom súde Bratislava 3, kde sa predseda následne vzdal funkcie. Boli tam rok nenapísané rozhodnutia v civilných veciach a podobné nedostatky," dodáva hovorca ministerstva.
Sudcovia už pribúdajú
Pomôcť by malo plánované dočasné zvýšenie počtu sudcov o dve stovky. "Proces sa už začal. V súčasnosti sa robí plán, kde je koľko sudcov a kde by bolo potrebné zvýšiť tieto stavy," zdôraznil Jurči. Ako prvé by podľa zistení HN mali prijať nových sudcov okresné súdy v Martine, Košiciach a Prešove. Niekde sú už vyhlásené aj výberové konania. "Od septembra 2005 do konca minulého roka odišlo z tohto súdu sedem sudcov, z toho šiesti na krajský súd do Žiliny," vysvetľuje predsedníčka martinského súdu Alena Káčeriková. Na súde tak zostalo len 15 sudcov. Plán hovorí o zvýšení počtu sudcov na 19. "Aj tak to bude málo," tvrdí šéfka súdu.
Zanedbaná kontrola?
Medzi najpomalšie súdy v civilnej a obchodnej agende patril vlani Okresný súd v Trnave. "Jednou z príčin je práve nedostatok sudcov," tvrdí hovorkyňa súdu Jana Klementová. Podľa nej bývalé vedenie súdu zanedbalo kontrolu starých káuz. Po zvýšení počtu sudcov volá už dlhšie aj Združenie sudcov Slovenska. "V pomere k potenciálnym škodám, ktoré hrozia, pokiaľ sa ľudia budú obracať na medzinárodné súdne inštitúcie, považujeme investície do zvýšenia počtu sudcov za zanedbateľné," vyhlásil Dušan Čimo zo združenia. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) upozorňuje, že súdy za posledné tri roky vybavili viac civilných a obchodných vecí ako im prišlo - počet starých prípadov sa tak znížil. "Keď bude tých 200 sudcov podávať štandardný výkon, všetky tieto prípady vybavia do roka. Čo budú robiť potom?"

Slovensko a Štrasburg
- Vlani Slovensko prehralo spory za 6,3 milióna Sk, rok predtým to bolo 5,3 milióna.
- Od vzniku SR musel štát vyplatiť za prehry v Štrasburgu občanom 22,4 milióna Sk. Sťažovatelia však žiadali až 693 miliónov.
Zdroj: MS SR

Ako rýchlo pracujú okresné súdy( dĺžka konania v mesiacoch):
Civilná agenda
Najrýchlejšie súdy:
Lučenec 4,74
Ružomberok 5,88
Rožňava 6,9
Najpomalšie súdy:
Trnava 25,01
Bratislava I. 21,89
Čadca 21,28
Obchodné agenda
Najrýchlejšie súdy:
Lučenec 4,66
Ružomberok 4,93
Nové Zámky 6,93
Najpomalšie súdy:
Kežmarok 27,96
Trnava 25,43
Košice I. 25,3
zdroj: MS SR

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 22:20