Jaroslav Haščák
StoryEditor

Penta žiada zničiť nahrávky z kauzy Gorila. Napísala list vyšetrovateľom

07.12.2018, 21:09
Autor:
pkpklmlm
Podľa spisu zverejneného na internete nahrávky zachytávajú korupciu šéfa Penty Jaroslava Haščáka.

Finančná skupina Penta požiadala zničiť nahrávky z kauzy Gorila. Denník N informuje, že skupina napísala list Úradu špeciálnej prokuratúry, v ktorom žiada od orgánov činných v trestnom konaní, aby sa nahrávkami nezaoberali.

Reakcia Penty

Podľa spisu zverejneného na internete nahrávky zachytávajú korupciu šéfa Penty Jaroslava Haščáka. Ide o známu kauzu bytu z Vazovovej ulici.

​„My sa len odvolávame na platný právny stav a vzhľadom k tomu, že sa s témou nahrávky minimálne od utorka intenzívne mediálne manipuluje, považujeme v tejto hystérii za relevantné pripomenúť príslušným orgánom, aký ten platný právny stav je,“ povedal PR manažér Penty Martin Danko.

Žiadosť finančnej skupiny prišla len tri dni po tom, ako bola zverejnená informácia, že pri prehliadkach v domoch Mariana Kočnera našli policajti USB kľúč, kde sú zvukové nahrávky totožné so spisom Gorila.

Úrad špeciálnej prokuratúry sa k získaniu nahrávky ani k priebehu vyšetrovania nechcel bližšie vyjadriť. "Vami spomínaný procesný úkon bol vykonaný v stále prebiehajúcom prípravnom konaní vo veci úkladnej vraždy. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie vo veci úkladnej vraždy aj vo veci „Gorila“ sa z uvedeného dôvodu nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania, ani jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie,"  povedala hovorkyňa Jana Tökölyová.

Haščák má byť hlavnou postavou spisu Gorila

Marian Kočner je aktuálne vo väzbe kvôli obvineniu z falšovania zmeniek. V tomto týždni sa objavili informácie o jeho prevoze z Leopoldova do väznice v Banskej Bystrici. Kočnerovo meno sa skloňuje aj v súvislosti s objednávkou vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Gorila je údajný spis Slovenskej informačnej služby, ktorý sa na internete objavil v decembri 2011. Rozoberal úzke prepojenie biznisu s politikou.

​Jednou z hlavných postáv údajného spisu mal byť šéf finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák, ktorý sa mal v rokoch 2005 a 2006 stretávať v byte na Vazovovej ulici v Bratislave s podnikateľmi a politickými špičkami. Pravosť zverejnených informácií sa doteraz nepodarilo potvrdiť, ani vyvrátiť. 

Kauza nebola dodnes prešetrená. V spise sa nachádzajú aj informácie o údajnom financovaní strán SDKÚ-DS, Smer-SD, KDH a SMK, do kauzy má byť zapletená aj bývalá predsedníčka Fondu národného majetku Anna Bubeníková.

Mesiac po prepuknutí kauzy, v januári 2012, sa začali po celom Slovensku protesty, na ktorých sa postupne zúčastnili desaťtisíce ľudí. Protestujúci žiadali prísne potrestanie korupcie a odsúdenie vinníkov. 

V súvislosti s kauzou bolo obvinených len pár osôb. Medzi nimi figuroval exminister hospodárstva Pavol Rusko. V októbri 2016 oznámil šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Marek Gajdoš odchod do civilu. Sťažoval sa na podmienky, v ktorých sa ocitol. 

01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 03 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 04 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 05 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:15