StoryEditor

TOP vzostupy

15.06.2006, 00:00

Ivan Gašparovič -- milovník automobilových pretekov a hokeja zakotvil v prezidentskom paláci. Pre mnohých to bol šok. V prezidentských voľbách v roku 2004 mu pomohlo fiasko Eduarda Kukana v prvom kole. Keď si voliči mali vybrať z dua Gašparovič -- Mečiar, voľba menšieho zla zvíťazila. Veľmi rýchlo sa vžil do pozície ľudového prezidenta, ktorý je tu pre všetkých -- od otvárania poľovníckej sezóny až po obsluhu gramofónu na diskotéke. Svoju nadstraníckosť zradil, keď sa stal čestným predsedom HZD, svojej materskej strany. Obľúbenosti hlavy štátu to neuškodilo. Sympaticky a rozpačito pôsobia prezidentove zámeny osôb, keď si pápeža Benedikta XVI. pomýlil s "nejakým" Dominikom a britského premiéra Tonyho Blaira s jeho predchodcom Johnom Majorom. Pomerne bezkonfliktná bola aj komunikácia s vládou. Do času, kým sa na prezidentskom stole neobjavila vládna nominácia Vladimíra Tvarošku na viceguvernéra Národnej banky. Gašparovič ju odmietol a oheň bol na streche.

Zuzana Martináková
neodolala čaru politiky a zo známej novinárky BBC sa stala jednou z najobľúbenejších slovenských političiek. Na začiatku volebného obdobia sme ju videli vždy po boku premiéra Mikuláša Dzurindu vo farbách SDKÚ. Jej kariéra nabrala rýchly spád, stala sa podpredsedníčkou parlamentu a všetko vyzeralo ideálne. V roku 2004 sa však na svetlo sveta dostala kauza "skupinka". Zuzana Martináková sa postavila proti Dzurindovi. Opúšťa SDKÚ aj kreslo predsedu NR SR. Spolu s ďalšími založí Slobodné fórum a s rozdielom jedného hlasu sa prekvapivo stáva jeho predsedníčkou. Do oka si nepadla s ministrom zdravotníctva Rudolfom Zajacom. Kritika reformy zdravotníctva jej zaručila nárast popularity. Už menej pozitívne ľudia vnímajú posledné nezhody vnútri Slobodného fóra. Martináková sa ich snaží ututlať a označuje ich za útoky neprajníkov. Voľby ukážu, či bude šťastena stáť pri Zuzane Martinákovej aj po voľbách.

Iveta Radičová -- prototyp úspešného prechodu od teórie k praxi. Z akademičky a sociologičky sa stala ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny a zároveň aj tromfom SDKÚ-DS v nadchádzajúcich voľbách. Jedna z mála žien medzi mnohými mužmi sa prezentuje ako človek z ľudu. Snaží sa citlivo vnímať problémy dôchodcov, sirôt, zdravotne postihnutých, diskutuje s invalidnými baníkmi, ktorí sa cítia ukrivdení, podporuje mladé rodiny, zavrhuje diskrimináciu žien. Zároveň vie tvrdo a nekompromisne vystúpiť na parlamentnej pôde voči vedeniu Sociálnej poisťovne, pomenovať problémy v rezorte. Po nástupe do funkcie sa s vervou pustila do "opravovania" Kaníkovej dôchodkovej reformy, zrušila niektoré neopodstatnené dávky a stiahla návrh novely zákona o sociálnom poistení, aby ho prepracovala. Následne sa jej podarilo to, čo málokomu -- predložiť ho ako spoločný návrh všetkých poslaneckých klubov. V predvolebnej kampani v nej SDKÚ-DS našla obetavú a silnú oporu, pilier, o ktorý sa môže oprieť.

Robert Kaliňák má sexappeal, dobré hodinky, drahé auto, je úspešný podnikateľ v gastronómii a popritom sociálny demokrat. Jeho témou je najmä obrana a bezpečnosť. Po vstupe do parlamentu sa Kaliňák veľmi rýchlo vypracoval a stal sa jednou z mediálnych tvárí Smeru-SD. Vystupovaním a správne zvolenou retorikou môže bez obáv konkurovať svojmu straníckemu šéfovi Robertovi Ficovi. V rebríčkoch dôveryhodnosti pravidelne figuruje v prvej desiatke. V strane bol pôvodne tieňovým ministrom spravodlivosti, dnes už má zálusk na kreslo šéfa ministerstva obrany. V roku 2005 sa stal poslancom Bratislavského samosprávneho kraja.


Ivan Lexa sa do rebríčka vzostupov zaradil trochu paradoxne. On i "jeho" tajná služba patrili medzi dôležité témy predvolebnej kampane už v roku 1998. Nastupujúca koaličná garnitúra sľubovala, že potrestá všetky podozrenia, ktoré sa s tajnou službou a jej šéfom spájali. Ten čelil hneď viacerým obvineniam, niekoľko mesiacov si dokonca odsedel vo väzbe. Výsledok? Vo väčšine káuz ho súdy spod obžaloby oslobodili, v ďalších vyšetrovateľ trestné stíhanie zastavil. Jediný trest, ktorý Lexa od súdu "dostal" (pol milióna korún za kauzu Klaňanie troch kráľov), nakoniec krajský súd zrušil. Otvorený ostáva prípad vraždy Roberta Remiáša, ktorú si bývalý šéf SIS mal podľa polície objednať -- ani po desiatich rokoch však vyšetrovanie stále nie je na konci. "Na Slovensku sa namiesto čistý ako ľalia hovorí čistý ako Lexa, pretože žiaden človek nemá trinásť oslobodzujúcich rozsudkov," glosovala Lexove úspechy na súdoch jeho bývalá stranícka kolegyňa Katarína Tóthová z ĽS-HZDS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:41