StoryEditor

Fico chce skončiť v politike, kandiduje za ústavného sudcu

07.01.2019, 15:09
Autor:
klkl
Expremiéra nominoval na post jeho stranícky kolega Martin Glváč.

Šéf Smeru a bývalý premiér Robert Fico kandiduje na ústavného sudcu. Navrhol ho poslanec strany Martin Glváč, ktorý doniesol jeho kandidatúru do podateľne Národnej rady. Pre HN to potvrdila kancelária Martina Glváča, ako prvá o tom informovala RTVS.

"Myslím si, že ide o najschopnejšieho kandidáta na základe jeho doterajšieho pôsobenia. Ide o Roberta Fica," potvrdil Glváč.

O možnosti Ficovej kandidatúry sa hovorilo už počas minulého roka. Podľa politológa Tomáša Koziaka sa tento Ficov krok môže interpretovať len jediným spôsobom. "Chce odísť z politiky," povedal pre HN Koziak. Ten pripomenul, že pozícia na Ústavnom súde SR je nezlučiteľná s politickým životom.

Má šance?

O tom, či má bývalý premiér šance na zvolenie, však špekulovať nechcel. "Pri mechanizmoch, ktoré sú tam nastavené, je o tom predčasné špekulovať," uzavrel Koziak. 

"Nemyslím si, že ide o najvhodnejšieho kandidáta. Ako ústavný sudca by sa mohol dostať do konfliktu záujmov, keby najbližšie roky rozhodoval o ústavnosti zákonov prijatých jeho vládou," povedala pre HN Zuzana Petková z Nadácie zastavme korupciu.

Dnes je pritom posledný termín, kedy môžu byť podané návrhy na kandidátov. Dnes malo pribudnúť 11 mien, ako avizoval predseda ústavoprávneho výboru Róbert Madej (Smer-SD). 

Medzi kandidátmi sa začalo skloňovať aj meno súčasnej štátnej tajomníčky v rezorte spravodlivosti Edity Pfundtner. Tá oficiálne túto správu potvrdila pre HN. „Môžem potvrdiť, že som dala súhlas s kandidatúrou,“ uviedla. Právo navrhnúť kandidátov môžu rôzne inštitúcie vrátane vlády či poslancov Národnej rady. Samotná Pfundtner na otázku HN, kto ju nominoval, neodpovedala.

Kandiduje aj Procházka

Parlament bude vyberať kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR z celkovo 40 kandidátov. Do pondelka prijal Ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR 69 návrhov, niekoľko mien sa v nich objavilo viackrát.

Medzi kandidátov pribudli v pondelok okrem Fica štátne tajomníčky ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská a Edita Pfundtner.

Novým menom je aj Eva Kováčechová, Peter Melicher, Juraj Sopoliga, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Lucia Kurilovská, Martin Javorček, Kajetán Kičura a Štefan Kseňák.

Ďalších kandidátov na post ústavného sudcu si môžete pozrieť tu.

Ako bude prebiehať voľba

Schôdza ústavnoprávneho výboru sa má začať 22. januára, Madej potvrdil, že vypočutie kandidátov výborom sa začne 23. januára a vyhradené majú naň tri dni.

Na vypočutí kandidátov bude prítomný aj prezident SR alebo ho zastúpi vedúci pracovník Kancelárie prezidenta SR. Tomu sa má kedykoľvek, keď o to požiada, udeliť slovo. Kandidát na schôdzi predstaví svoje pracovné skúsenosti a výsledky či publikačnú činnosť.

Poslanci parlamentu by mali voliť kandidátov na sudcov ÚS na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára. Poslanci vyberú 18 potenciálnych sudcov. Na rad potom príde prezident, ktorý z nich vyberie deväť nových sudcov.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:10