StoryEditor

Korupcia je na ústupe

Protikorupčný imidž Slovenska sa oproti minulému roku opäť zlepšil. V celosvetovom rebríčku vnímania korupcie síce Slovensko obsadilo horšiu pozíciu (zo 47. miesta sme klesli na 49.).

Protikorupčný imidž Slovenska sa oproti minulému roku opäť zlepšil. V celosvetovom rebríčku vnímania korupcie síce Slovensko obsadilo horšiu pozíciu (zo 47. miesta sme klesli na 49.), od organizácie Transparency International sme však dostali lepšie hodnotenie ako vlani.
Slovensko zároveň prvýkrát predstihlo aj jednu zo starých členských krajín EÚ - konkrétne Grécko, ktoré obsadilo až 54. priečku. "Je to potvrdenie správnosti krokov, ktoré sme urobili v oblasti boja proti korupcii," reagoval exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (KDH). Prezidentka Transparency International Slovensko Emília Sičáková-Beblavá však upozorňuje - pozitívny trend môže ohroziť nejasná protikorupčná politika novej vlády.
Plán? Žiadny problém
Vláda nemá protikorupčný program, odbor boja proti korupcii pri úrade vlády nefunguje a vláda doteraz nikoho nepoverila koordináciou tejto problematiky - vyratúva nedostatky právnik Transparency Pavel Nechala. Premiér Robert Fico (Smer-SD) je však presvedčený, že jeho vláda v boji proti korupcii urobila viac ako kabinet Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). "Predsa nie je problém napísať plán. Dôležité sú konkrétne kroky." Práve o tie však opiera Transparency svoje obavy. Negatívnym signálom je podľa Nechalu napríklad snaha ministra spravodlivosti Štefana Harabina (nominant ĽS-HZDS) zrušiť Špeciálny súd a prokuratúru, rovnako ako odvolanie siedmich predsedov súdov. Rezort spravodlivosti sa však bráni. "Postavenie Úradu špeciálnej prokuratúry chceme posilniť a odvolávanie súdnych funkcionárov bolo v súlade so zákonom," tvrdí jeho hovorca Michal Jurči.
Noví ľudia ako "zbraň"
Podľa Fica vláda bojuje proti korupcii aj personálnymi výmenami. "Na čelo Slovenských železníc sme postavili človeka, ktorý nie je občanom Slovenska. Hľadáme ľudí, ktorí nie sú napojení na finančné skupiny." Aj personálnu politiku však Transparency kritizuje. "Výmeny sa robia plošne, bez výberových konaní," upozorňuje Sičáková-Beblavá. Naopak, pozitívnym signálom je snaha šetriť verejné peniaze zavedením centrálneho verejného obstarávania či odstúpenie štátneho tajomníka rezortu pôdohospodárstva Mariána Záhumenského (Smer-SD).
Pod jednou strechou?
Transparency vláde odporúča, aby si vypracovala konkrétny program a aby agendu boja proti korupcii zastrešoval napríklad minister vnútra alebo financií. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) je však presvedčený, že korupcia nie je rezortným problémom - preto boj s ňou nemôže byť agendou jedného ministra. "Musí to byť agenda celej vlády."
Korupciu považuje za jeden z najzávažnejších problémov viac ako štvrtina Slovákov. Dlhodobo sa pritom korupcia drží na štvrtom mieste v rebríčku najzávažnejších problémov.

Index vnímania korupcie 2006
1. Fínsko, Island, Nový Zéland 9,6
11. Rakúsko, Luxembursko, Veľká Británia 8,6
24. Barbados, Estónsko 6,4
41. Maďarsko 5,2
46. Česká republika 4,8
49. Lotyšsko, Slovensko 4,7
54. Grécko 4,4
61. Jamajka, Poľsko 3,7
Zdroj: TIS, pozn.: index (čím vyššie číslo, tým menej korupcie) vychádza z prieskumov, odráža názory podnikateľova analytikov.


Transparency o krokoch vlády a NR SR
Plusy:
- pokračovanie vo zverejňovaní rozhodnutí súdov a termínov pojednávaní
- záujem šetriť zavedením centrálneho verejného obstarávania
- odstúpenie štátneho tajomníka Mariána Záhumenského po kauze agrododácie a poľovačka na jeleňa
Mínusy:
- snaha zrušiť Špeciálny súd a špeciálnu prokuratúru
- odvolanie siedmich predsedov krajských a okresných súdov
- pokusy o obmedzenie verejnej kontroly vládnutia zrušením nahrávania rokovaní vlády (pod tlakom médií vláda od zámeru upustila)
- personálne výmeny bez výberových konaní
- ohrozovanie nezávislosti regulačných úradov
- absentuje protikorupčný program
- absentuje koordinátor pre agendu boja proti korupcii
- v NR SR neprešla zmena formulárov majetkových priznaní
- odmietnutie zúženia poslaneckej imunity
- odmietnutie diskusie o rozšírení kompetencií Špeciálneho súdu
Zdroj: TIS

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:46