StoryEditor

Biznis s ľuďmi: Problém riešime aj my

03.01.2006, 23:00
Až 700- tisíc osôb sa ročne stane obeťou obchodovanie s ľuďmi. Aj na Slovensku počet prípadov obchodovania s ľuďmi neustále rastie. Minulý rok sa polícii podarilo zadokumentovať 27 prípadov. Keďže je to skrytá forma kriminality, skutočné číslo môže byť podľa odborníkov omnoho vyššie.

Až 700- tisíc osôb ročne sa stane obeťami obchododanie s ľuďmi. Ide najmä o ženy a deti. Podľa odhadov OSN sa v tomto ilegálnom biznise v roku 2000 vo svete točilo viac než sedem miliárd dolárov. Počet prípadov obchodovania s ľuďmi na Slovensku od roku 1989 neustále rastie. Minulý rok sa polícii podarilo zadokumentovať 27 prípadov. Skutočné číslo môže byť podľa odborníkov omnoho vyššie. Výročná správa o obchodovaní s ľuďmi z dielne ministerstva zahraničných vecí USA zaradila Slovensko do rovnakej kategórie ako Rwandu, Ukrajinu či Haiti. Patríme tak medzi krajiny, ktoré nedosahujú minimálne štandardy v boji proti obchodovaniu s ľuďmi.

Čo (ne)robí štát
Rezort vnútra pripúšťa, že pri boji proti obchodovaniu s ľuďmi chýba koordinácia polície, ministerstiev a mimovládnych organizácií. Kľúčovú úlohu zatiaľ zohrávajú práve mimovládky, ale ich činnosť limituje nedostatok peňazí - aj preto majú ich aktivity iba krátkodobý efekt. Chýba aj relevantný výskum, na čo nás upozornil aj Výbor OSN pre ľudské práva: "Slovensko by malo posilniť programy zamerané na pomoc ženám v ťažkej situácii. Zabezpečiť im útočisko a príležitosť vypovedať proti zodpovedným osobám".

Návrat so sponzorom
Návrat obetí obchodu s "bielym mäsom" na Slovensko nezabezpečuje štát, ale tretí sektor. Zuzana Vatráľová z Medzinárodnej organizácie pre migráciu upozorňuje, že aj v tom sú odkázaní iba na dobrovoľných darcov. Vďaka tejto organizácii sa k nám vrátilo z Talianska alebo Chrovátska desať osôb. "Ak je však obeť v inej krajine a jej rodina nemá dosť peňazí na cestu, je odkázaná na charitatívne organizácie v krajine, kde sa nachádza." Podľa Vatráľovej takíto ľudia potrebujú navyše profesionálnu pomoc. Inak im hrozí, že sa znovu stanú obeťou rovnakého alebo podobného trestného činu.

Miliónový plán
Rezort vnútra preto pripravil Akčný plán boja proti obchodovaniu s ľuďmi na roky 2006 až 2007. Na tieto účely by malo ísť takmer 7,5 milióna korún. Najväčšia čiastka - päť miliónov korún - pôjde práve na návraty a pomoc obchodovaným osobám. "Očakávame, že model vytvorí mechanizmy, ktoré zabezpečia každej obeti adekvátnu pomoc," avizuje riaditeľka Odboru boja proti obchodovaniu s ľuďmi na Policajnom prezídiu Anna Babincová. Návrat obetí a následná pomoc bude podľa nej financovaná štátom.

Nulová ochrana
Vatráľová zdôraznila, že veľkým problémom je aj chýbajúce chránené ubytovanie pre obete. Nič také u nás neexistuje. "Obete sa často ocitajú na ulici, pretože ich rodina odmietne prijať." Riešením nie je ani dočasné bývanie v zariadení pre obete domáceho násilia. "Nespĺňajú ani základné podmienky utajenia, nevyhnutné pri ubytovaní obetí obchodu s ľuďmi. Tie sú totiž priamo ohrozené zločincami, ktorí im už raz ublížili a majú záujem ich umlčať." Podľa Babincovej by štát už čoskoro takýmto ľuďom mal zabezpečiť nielen chránené ubytovanie, ale aj prípadnú rekvalifikáciu dovtedy, kým sa budú môcť opäť zaradiť do normálneho života.

Fakty o obchode s "bielym mäsom"
- SR je predovšetkým krajinou pôvodu a tranzitnou krajinou
- Obeťami sú zväčša ženy od 18 do 25 rokov
- Slovenské ženy a dievčatá sú predávané najmä do Českej republiky a Rakúska, odtiaľ ďalej do Nemecka, Holandska a Španielska
- Páchatelia ich lákajú na ponuky práce v zahraničí
- Cena za jednu ženu predanú do erotického podniku v Rakúsku je 500 euro, v Česku je to 20 000 Čk.
Zdroj: MV SR

Obchod s ľuďmi v číslach
Rok 2002 2003 2004
Počet zistených skutkov 17 28 27
Z toho objasnených 16 16 18
Počet páchateľov 26 46 26
Počet poškodených 24 43 33
Zdroj: MV SR

01 - Modified: 2003-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyšlo v Zbierke zákonov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. máj 2024 20:42