StoryEditor

Ubúdajú žiaci aj záujem o učňovky

21.03.2006, 23:00
Autor:
Ivan BradaIvan Brada

Samosprávne kraje musia pre problémy odborného školstva rozmýšľať o nepopulárnych opatreniach. Bude to ďalšie zlučovanie stredných škôl a rušenie zastaraných učebných odborov. Deviatakov je až o 28-tisíc menej ako môžu prijať stredné školy. Záujem upadá najmä o učilištia a stredné odborné školy. "Rodičia nechcú svoje deti poslať tam, kde im nedajú šancu na zaujímavé zamestnanie. Preto rastie záujem o gymnáziá, z ktorých idú študenti na vysokú školu a sú na pracovnom trhu úspešnejší. Nie je to priaznivá situácia. Túto vážnu situáciu bude musieť riešiť vláda cielene, aby nezmizli z trhu odborné profesie," varuje riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu Anna Butašová.

Na ťahu sú kraje
Podľa štatistík išlo ešte v roku 1992 na gymnáziá menej ako 21 percent žiakov, teraz je to viac ako 30 percent. Naopak, učňov je menej ako 35 percent, hoci v roku 1992 to bolo 45 percent. Podľa ministra školstva Lászlóa Szigetiho by bolo pre ekonomický vývoj Slovenska lepšie, keby sa záujem žiakov o učňovky a stredné odborné školy zvýšil. Školy a ich zriaďovatelia (samosprávne kraje) budú musieť zavádzať nové odbory, ktoré si žiada trh práce a sú aj pre žiakov dosť atraktívne. Nevyhnú sa rušeniu slabých škôl. "Na ťahu sú kraje. Ponuka odborov je príliš široká," povedal pre HN Szigeti. Ministerstvo školstva už vlani vyhláškou zrušilo vyše 300 nepotrebných a zaviedlo viac ako 100 nových odborov.

Jednotné testy situáciu neriešia
Podľa ministerstva školstva budú musieť možno už o dva roky všetky stredné školy pri prijímaní žiakov akceptovať výsledky jednotného testu deviatakov z matematiky a vyučovacieho jazyka. Mnohé sa budú musieť uspokojiť so žiakmi, ktorí majú slabé výsledky. Inak by im zostali prázdne triedy -- cez normatívy by teda žiadne peniaze nezískali. "Z pozície štátu nemôžeme ovplyvniť, akú školu si žiaci vyberú. Bude však pokračovať reforma obsahu vyučovania, čo môže zatraktívniť aj prakticky orientované školy," hovorí Szigeti.
Podľa Butašovej je pozostatkom socializmu, že stredné odborné školy a učilištia tvoria až dve tretiny škôl. "Stále učia aj odbory, ktoré nemajú uplatnenie. Rodičia sa boja, že ich deti skončia ako nezamestnané. Preto tam idú často slabší žiaci." Vo svete je pritom záujem o odborné školy a gymnáziá vyrovnaný. Vyspelé štáty na odborné školy kladú veľký dôraz. "Žiak slabší v teoretických predmetoch môže byť predsa veľmi zručný a v praxi žiadaný," dodáva Butašová.

Štruktúra žiakov stredných škôl (v percentách):

Gymnázium SOŠ SOÚ

1985 17,2 29,8 53,1
1992 20,7 33,8 45,5
2000 28,3 34,5 37,2
2004 30,6 34,3 35

Zdroj: ÚIPŠ

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:26