StoryEditor

Bývalého príslušníka SIS Kosíka uniesli z jeho domu v Mali. Odviedli ho ozbrojenci

22.01.2019, 19:17
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Kosík strávil dva roky vo väzení na Mali na základe medzinárodného zatykača vydaného Slovenskom.

Niekdajší príslušník slovenskej informačnej služby SIS, ktorý je na Slovensku spájaný s únosom syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča z roku 1995, bol unesený zo svojej súkromnej rezidencie v štáte Mali.

Uviedla to dnes agentúra AFP. V africkej krajine sa zdržiaval od roku 2016, z rodného Slovenska utiekol tesne pred tým, než ho súd odsúdil na štrnásť rokov vo väzení a pokute 100 tisíc eur kvôli falšovaniu zmeniek.

O motívoch nie sú informácie

Informácie o únose Ľuboša Kosíka získala agentúra AFP od jeho malijského advokáta, podľa ktorého ho uniesli "ozbrojenci". O pôvode a motívoch únoscov neprináša AFP žiadne informácie.

Kosík strávil dva roky vo väzení na Mali na základe medzinárodného zatykača vydaného Slovenskom.

V novembri minulého roku bol ale prepustený. "Od tej doby sme s ním nemali čo do činenia," vyhlásil podľa AFP zdroj z prostredia malijských súdov.

Ministerstvo informáciu nemá

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR zatiaľ nemá potvrdenú informáciu o únose Ľuboša Kosíka zo strany oficiálnych úradov Mali.

Pre TASR to uviedol hovorca slovenského rezortu diplomacie Boris Gandel.

Uniesli ho pred týždňom

"Sme veľmi znepokojení únosom Ľuboša Kosíka," povedal pre AFP Michel Desert, člen skupiny podporujúcej tohto expríslušníka SIS.

Podľa Deserta Kosík vždy tvrdil, že nenesie žiadnu zodpovednosť za únos Kováča mladšieho z roku 1995.

"Uniesli ho (Kosíka) pred týždňom ozbrojení muži. Pýtame sa, či túto operáciu nenariadilo Slovensko" v rámci "nezákonného dosiahnutia extradície už odmietnutej malijskou justíciou", dodal Desert.

Zavlečenie prezidentovho syna

Kosík v decembri 2017 v rozhovore s denníkom Sme okrem iného potvrdil úlohu bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu v zavlečení Michala Kováča mladšieho do Rakúska a sám je podľa slovenských médií z podielu na čine podozrivý.

Doriešeniu kauzy však zabránili kontroverzné amnestie, ktoré v roku 1998 udelil premiér Vladimír Mečiar, ktorý v tom čase vykonával tiež niektoré právomoci hlavy štátu.

Chcel svedčiť

Kosík dlhodobo tvrdil, že je ochotný svedčiť o únose Kováča mladšieho aj o ďalších kauzách bývalých príslušníkov SIS. Od štátu však za to žiadal bezpečnostné záruky.

Zo zavlečenia Kováča mladšieho do Rakúska bola podozrivá SIS, ktorú vtedy viedol blízky Mečiarov spolustraník Ivan Lexa.

Tajná služba údajne chcela prezidenta Kováča zdiskreditovať, pretože kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováča mladšieho bol v tom čase v zahraničí vydaný zatykač, rakúsky súd ho ale nemeckej prokuratúre nevydal a vrátil ho na Slovensko.

01 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 02 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 03 - Modified: 2024-04-12 06:12:00 - Feat.: - Title: Junta v Mali po odstavení politických strán obmedzila aj činnosť médií 04 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná 05 - Modified: 2024-04-05 12:24:58 - Feat.: - Title: Keď Slovensko je pre teba nekonečné pieskovisko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:17